A technológiavezérelt ipar támogatása sokoldalú esztergaközpontokkal és robotos kiszolgálással – A Smartus Zrt. bemutatja az Okuma újdonságait

Interjúnkban a Smartus Zrt. ügyvezetőjével, Mátyás Jánossal és az Okuma Europe GmbH alelnökével, Max Pieperrel beszélgettünk arról, hogyan szolgálja ki a modern gyártási igényeket az Okuma multifunkciós gépekkel, és rugalmas, teljesen automatizálható robotos kiszolgálással.

2022_MACH-TECH_-_OKUMA_1

CNCMedia: Az előző pár év nagyon sok kihívást jelentett az iparban. Mi a tapasztalatuk Európában?

Max Pieper: Az Okuma krefeldi, központjából 32 országot irányítunk Európa-szerte. Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy fantasztikusan virágzó tavalyi évet tudhatunk magunk mögött. A pénzügyi évet március 22-én zártuk, és ez volt minden idők egyik legjobb éve.

CNCMedia: Gratulálunk. Hogyan látja, mi ennek a sikernek a titka?

M.P.: Ahogy korábban mondta, itt van a koronavírus, a világjárvány. A közeli konfliktus is nagy hatással van az üzletünkre. A világjárvány idején felismertük, hogy sok szállítási lánc megszakadt. Ebből a szempontból rendkívül örömmel vettük tudomásul, hogy Ázsiából sok üzleti kapcsolat indult újra Közép-Európába, és mi részt tudtunk venni ezekben, mivel az ügyfeleinknek további megmunkáló kapacitásokat kellett kiépíteniük.

Max Pieper, a Smartus Zrt. ügyvezetője

Max Pieper, az Okuma Europe GmbH alelnöke

CNCMedia: A pandémia a járműipari résztvevőket alaposan próbára tette. A szektor még mindig bővül, növekszik, de egyesek azt állítják, hogy az e-mobilitás megjelenésével a hagyományos autógyártás csökkenni fog. Hogyan látja ezt a helyzetet az EU-ban, és hogyan veszi ki a részét az Okuma a járműiparból?

M.P.: Az Okuma szabványosított szerszámgépeket gyárt. Nagyon széles portfóliónk van különböző típusú gépekből, megmunkálóközpontokból. Nincsenek azonban célgépeink, például az autóipar számára, mondjuk belsőégésű motorok gyártásához. Ez inkább a német gyártókra jellemző üzletág. Az, hogy általános célú gépeink vannak, nagy előny számunkra, mert ma már az e-mobilitásból is profitálhatunk, és Magyarországon különösen nagy sikerünk van az autóipari beszállítással foglalkozó ügyfeleink miatt. Tehát a belsőégésű motorok visszaszorítása egyáltalán nem befolyásolja a működésünket, ami szerencsés helyzet.

CNCMedia: Az ellátási láncokban adódó nehézségek milyen hatással vannak egy szerszámgépgyártó vállalatra?

M.P.: Természetesen az ellátási lánc a szerszámgépek gyártására is hatással van. Azt mondhatom, hogy az Okuma elég szerencsés helyzetben van, mert egy úgynevezett egyforrású beszállító, ami azt jelenti, hogy nem csak a gépet gyártjuk, hanem mi tervezzük és gyártjuk a saját vezérlésünket is, az Okuma OSP-t. Így nem függünk harmadik féltől, akik a CNC vezérléseket szállítanák. Tehát mi magunk gyártjuk a vezérlést, és bizonyos rugalmassággal rendelkezünk a vezérlőnkben lévő alkatrészek cseréjéhez, hiszen minimálisan használunk más forrásból is alkatréseket. Emiatt néha előfordulhat egy-két hetes késedelem, de általában véve nincsenek nagy csúszásaink az estelegesen megszakadó ellátási lánc miatt.

Hart Balázs területi értékesítési vezető bemutatja az OKUMA OSP vezérlő funkcióit

Hart Balázs területi értékesítési vezető bemutatja az OKUMA OSP vezérlő funkcióit

CNCMedia: Említette, hogy szabványosított gépeket gyártanak. Melyik a legnépszerűbb modell, mi a cég zászlóshajója?

M.P.: Európában a Multus multitasking megmunkálóközpont. Az a gép, amit itt a standon láthatnak, egy Multus B modell. Az európai, technológiavezérelt ipar nagyon megkívánja az efféle gépeket. Az itteni ügyfeleink szeretik az olyan gépeket, amelyek integrált folyamatokkal rendelkeznek, ahol egy munkadarabot teljes egészében egy gépen tudnak legyártani.

OKUMA Multus B250II általános célú, multifunkcionális CNC eszterga

OKUMA Multus B250II általános célú, multifunkcionális CNC eszterga

CNCMedia: Ez mennyire igaz a magyar piacra?

Mátyás János: Teljes mértékben igaz. Néhány évvel ezelőtt rájöttünk, hogy napról napra, hétről hétre érkeztek olyan darabok Magyarországra, amelyek sokkal bonyolultabb készülékezést és szerszámokat igényelnek. A műszaki rajzok alapján láttuk, hogy ezek a multifunkciós esztergaközpontok jelenthetik a legjobb megoldást efféle alkatrészeknek a gyártására. Igyekeztünk a legjobb technológiát, és alkalmazási területeket megtalálni. Az Okuma gépek kiváló ismétlési pontosságának köszönhetően az ipar bármely területére beléphetünk.

CNCMedia: Említették, hogy igen jó gazdasági évet zártak. Mik az előrejelzések a következőre? Optimisták, vagy inkább pesszimisták e téren? Illetve milyen irányokba indulnak el a fejlesztés területén?

M.J.: Nem csak egy évre pozitív, hanem az azt követő évekre is. Bizonyos mértékű növekedésre számítunk, még a tavalyi évhez képest is, és a következő években stabil körülményeket várunk. Aki körbejárja ezt a kiállítást, körbe néz más standokon, láthatja, hogy az automatizálás kulcsfontosságú téma, elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyárak és gyártók versenyképesek maradhassanak. Az elmúlt években látjuk, hogy a magas munkaerőköltségű országokban, például Skandináviában, az automatizálási arány a partnereknél közel 100%-os volt. Máskülönben nem tudtak volna túlélni. Az utóbbi időben azonban az alacsony munkaerőköltségű országokban is erősen igénylik az automatizálást. Ezért kínálunk alternatív megoldásokat az automatizáláshoz, ami közvetlenül a gyárból elérhető.

Mátyás János, az Okuma Europe GmbH elnök-helyettese

Mátyás János, a SMARTUS Zrt ügyvezetője

Továbbá rendkívül fontos a több gépes folyamatintegráció. Nekünk is van ezt a területet kiszolgáló szoftverünk. Sok ügyfelünket érdeklik az ilyen típusú megoldások, amelyek egy gépbe vannak integrálva. A logisztika sokkal könnyebbé válik, ha egy gépen tudják legyártani a munkadarabot.

A másik téma, amely egyre fontosabbá válik, és amelyről egyre nagyobb igény érkezik a partnereink felől is, a fenntarthatóság. Képesek vagyunk mérni és meg is jeleníteni a gépeink energiafogyasztását, amit a felhasználók is láthatnak. Ez egyre inkább frekventált terület, amit folyamatosan fejlesztünk is.

orange

 

Az Okuma standja a MachTechen

„A Genos L3000 eszterga standunkon egy Standroid robottal egészül ki. Az Okuma OSP vezérlőjén keresztül más gépekhez is integrálható, és beépített ütközésvédelmet is tartalmaz. A robot gyorsasága önmagáért beszél, jelen pillanatban hengeres alkatrészekre van kiképezve a megfogó és az asztal is mellette, de mindenféle igényhez igazodva tudunk alkatrészeket kezelni. Teljes műszakokat képes kiváltani és ár-érték arányban az egyik legjobb választás. A robottal támogatott rendszer most jelenik meg először itthon, ez a premier, az esztergát természetesen már nagyon jól ismerik a felhasználók” – ismerteti Mátyás János.

OKUMA Genos L3000, a Standroid robotcellával felszerelve

OKUMA Genos L3000 eszterga, a Standroid robotcellával felszerelve

A Multus B 250-es 250 mm átmérőjű munkadarabot képes maximálisan befogni a tokmányba. Felső önálló fejjel rendelkezik, ez a gép szintén nagyon bejáratott a piacon.

A Genos M460V-5AX egy szimultán 5 tengelyes megmunkálásra alkalmas 400 mm-es körasztalos bölcsős elrendezésű gép. A TopSolid segítségével CAM-es megmunkálás végezhető rajta.

Az OKUMA Genos M460V-5AX szimultán 5-tengelyes megmunkálásra alkalmas, 400 mm-es körasztalos bölcsős elrendezésű szerszámgépe

Az OKUMA Genos M460V-5AX szimultán 5-tengelyes megmunkálásra alkalmas, 400 mm-es körasztalos bölcsős elrendezésű szerszámgépe

„Az LB3000-es vízszintes eszterga egy Armroid robotkiszolgálással van szerelve. Az orsó fölött helyezkedik el a robot a munkatérben belül, a külső részen pedig a munkadarabokat tárolja. Az automata ajtó elhúzódik és a robot bentről nyúl ki az alkatrészért ezután beteszi a tokmányba és elkezdődik a megmunkálás” – mutatja be Mátyás János. „A robot három funkciót végez. Nem csak adagolja az alkatrészt, hanem bábként is tud üzemelni, így a munkadarab megtámasztásával hatékonyabban lehet dolgozni. Illetve az emulziót is képes mindig a megmunkálás helyére juttatni.”

Az Okuma terméke a Connect Plan ami már ismert a piacon és már sok helyen az Ipar 4.0-ás gyártást támogatja. Minden olyan adatot összegyűjt a vezérlőből, amelyek a megmunkálással kapcsolatos. Innen egy virtuális tálcáról a mesh rendszerek, illetve vállalatirányítási rendszerek elérik az adatokat és a vevői igényeknek megfelelő dokumentumokat készítenek.

OKUMA LB3000-es vízszintes eszterga, Armroid robotkiszolgálással

OKUMA LB3000-es vízszintes eszterga, Armroid robotkiszolgálással

„A hazai, Smartus fejleszésű Smart Connect rendszer, abban különbözik az Okumáétól, hogy míg az egy dobozos termék, tehát megtervezik Japánban és gyakorlatilag minimális szinten lehet csak testre szabni. A mi Smart Connect-ünk egy teljesen testre szabható megoldás, az ügyfél olyan adatokat nyerhet ki belőle, amiket szeretne. Nem csak megvásárolni lehet hanem bérelni, részletre vásárolni, de lízingre és kipróbálásra is van lehetőség, tehát teljesen rugalmas a rendszer” – ismerteti a terméket Mátyás János. „A stand egyik érdekessége a Skeleton, ami egy 3-tengelyes függőleges megmunkálóközpont lecsupaszított váza. Ezzel az Okuma felépítését szeretnénk demonstrálni. Nagy siker szokott lenni, már másodjára hoztuk ki a kiállításra. Nem mindenki meri „levetkőztetve” megmutatni a gépeit, mi viszont erre büszkék vagyunk, sőt a gépet újra összeszerelve értékesíthetjük is, és azonnal munkába állhat.”

A Smartus saját fejlesztésű Smart Connect rendszre

A Smartus saját fejlesztésű Smart Connect rendszre

„Az előtte látható Robo Cube szintén Smartus fejlesztés, aminek most van a premierje. Ez egy 1 kg-s teherbírású kollaboratív robot. Erőssége az, hogy fél, de esetenként akár egy teljes műszakot ki lehet vele szolgálni. Nagyon egyszerű a programozása, mivel kollaboratív, akár az adott útvonal betanításából is képes mozgáspályát generálni. Úgy gondolom, nagyon költséghatékony megoldást sikerült létrehoznunk” – fogalmaz Mátyás János. „Az itt lévő szerkezet 50.000 euróért megvásárolható. A Smartus nyújt hozzá támogatást, programozásban és betanításban is. Kerekeken gurul, így az áthelyezése könnyen megoldható.”

A Smartus egyik saját fejlesztésű robotos megoldása, a RoboCube

A Smartus egyik saját fejlesztésű robotos megoldása, a Robo Cube

 

orange

CNCMedia: Mik a tervek a jövőre nézve? Van hová fejlődni?

M.J.: A pandémia és az autóipari válság nálunk is okozott némi megtorpanást. 35%-os visszaesésünk volt 2020-ban, de hamar visszapattantuk, a tavalyi év 25%-os emelkedést okozott, idén pedig visszaértünk oda, ahol előtte voltunk, így a jövőbe tekintve is a fejlődés, felzárkózás a célunk.

További információ:

Az OKUMA hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]