A GE lerántja a leplet a fém additív technológiáról

A GE Additive hasznos tudásanyagot oszt meg az érdeklődőkkel, melyben fény derül a fém additív gyártási technológiák közti különbségekre és azok működésére.

A Direct Metal Laser Melting (DMLM) a GE saját porágyas technológiája, mely gyors prototípusgyártást tesz lehetővé. A 3 részre tagolt asztal közepén található a modelltér, itt épül fel a munkadarab. Ettől jobbra és balra a friss, illetve a már elhasznált por gyűjtése történik. A rétegenkénti terítés ezen kamrák segítségével történik. A gyártás tejesen kontrollált térben történik, inert gázos közegben. A felhasználói igények kiszolgálása érdekében nitrogén és argon is rendelkezésre áll, így az elvárásoknak és az anyagnak megfelelő paraméterek is beállíthatóak, hiszen reaktív és non-reaktív anyagokhoz igazíthatjuk a gyártást. A lézerteljesítmény tág határok között állítható, ezért mindig elérhető a kívánt gyártási minőség.

CC20C540-A4CD-4FE0-AFC7-269C315A7FEA

A gépek az egészen kicsi, 50 x 50 x 70 mm-től a nagyobb, 800 x 400 x 500 mm-es munkatérig elérhetőek és a prototípusgyártásba, valamint a sorozatgyártásba is implementálhatóak. A rendszerhez alapfelszereltségként 100 W teljesítményű lézer érhető el, mely opció szintén növelhető, egészen a többlézeres megoldásokig.

A munkatérben a modelleket az asztal felületére lehet elhelyezni, melyeket támaszanyagra épít fel a gép. Emiatt szükség van utómegmunkálásra, mivel a darabokat el kell távolítani az alaplapról. 

Binder Jet

28D61D9E-4806-4E73-BB28-06C4BF860A34

A Binder Jet technológia hasonló módon porágyra teríti az alapanyagot, azonban nem olvasztja össze azt. Helyette egy kötőanyaggal biztosítja a rétegek tapadását. A folyamat végén a darabot megszárítják és kiégetik belőle a kötőanyagot, egybeolvasztva a fémet. A technológia előnye, hogy a szükséges fémpor megegyezhet a más technológiákban használtakkal, ezáltal alacsonyan tartva az anyagbeszerzési költségeket. A technológia velejárója, hogy a kiégetés sorén a darabok zsugorodni fognak. Emiatt a modelltérben csak kevesebb darab fér el, a valós térfogatnál mindig nagyobb gyártmányt állítunk elő a gépen.

EBM

Az Electron Beam Melting alapja szintén a porágyas technológia, azonban az energiát itt egy elektronnyaláb biztosítja. Hasonlóan a mikroszkópiában használt megoldásokhoz, itt is elektromágneses tekercsekkel szabályozzák az elektronsugarat. 3 tekercs közül egyik a nyaláb köralakjáról gondoskodik, egy másik a méretét szabályozza, a harmadik pedig X-Y irányban végzi a pásztázást. Ennek nagy előnye van a megmunkálási gyorsaságban, hiszen nincsenek mozgó alkatrészek, mint a lézeres rendszerekben.

B994A013-C233-4388-A464-B24E320E4916

A folyamat során az új réteg por lefektetése után a felületet enyhén szinterezik, ezután megtörténik az összeolvasztás, majd egy hőkezelési fázis következik, mellyel a kívánt hőmérsékleten tartják az asztalon lévő rétegeket. Ez nagyban javítja a gyártás során anyagba kerülő belső feszültségek kialakulását így a repedezésre hajlamos anyagok is könnyebben gyárthatók.

Az elektronnyaláb akár 6000 W-os teljesítménnyel is rendelkezhet, mely reaktív anyagok keletkezését is könnyen előidézheti. A rendszer egy elszívóberendezéssel is el van látva, mely képes eltávolítani és kezelni a nem kívánatos reaktív részecskéket, ezzel kontrolláltabb környezetet hozva létre. A további elérhető berendezések közt van egy porvisszaforgató állomás, mely a használt fémport képes megszűrni és ismét felhasználhatóvá tenni, illetve a darabok szemcseszórása is elvégezhető, mellyel a külső porréteg távolítható el.

A gyártás itt a leginkább termelékeny, hiszen a porágyra több munkadarabot, akár egymás tetejére is helyezhetünk, a technológia így is képes legyártani azokat, ezzel teljesen kihasználva a munkatér térfogatát, akár kisebb darabok esetén is. A rétegek közti melegítés miatt jellemzően utólagos hőkezelésre sincs szükség.

B5B957C7-C18F-4CD7-A84C-E6085FDD51F5

ForrásGE

További információ:

A GE hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]