Szerszámgyártás és fröccsöntés a háború árnyékában – interjú Gaszt Attilával, a GIA Form Kft. ügyvezető igazgatójával

A GIA Form Kft. kiemelkedő szereplője a szerszámgyártás, fröccsöntés és CNC forgácsolás területének, számtalan iparágat kiszolgáló nemzetközi beszállító és egyedülálló formatervezési díjak birtokosa, aki 2017-ben az Év Gyára kitüntető címet is elnyerte. Gaszt Attilával, a cég ügyvezető-tulajdonosával a fröccsöntési technológia és szerszámgyártás kapcsolatáról, az automatizáció kérdéséről, az ipar jelenkori és lehetséges problémáiról, továbbá a műszaki oktatás és képzés helyzetéről beszélgettünk.

2022_03_28_-_Giaform_01

Egy cégnél, melynek fő profilja a fröccsöntőszerszám tervezés és gyártás, forgácsolás és maga a fröccsöntés, a sikeres üzemelés kulcsa a folyamatos naprakészség. A GIA Form Kft. már megalakulásakor innovatív szemlélettel és a legújabb CNC technológiával rendelkezett. A cég már a kezdetekben is exponenciálisan fejlődött, forgalma minden évben megduplázódott – 1988-tól 2002-ig eljutottak a 0-ról az 50 milliós szintig, az azóta eltelt 20 évben pedig elérték a közel 2 milliárdos forgalmat.

2022_03_28_-_Giaform_04

A cégen belül a kezdetektől fontos a piaci, iparági és technológiai függetlenség és biztonság.

„Vállalatunknál sem ügyfél, sem iparág portfólióaránya nem haladhatja meg a 20-25%-ot. Optimális esetben egy ügyfél az árbevétel 5%-ánál többet nem tehet ki, így ha bármi történik vele, azt még relatíve könnyű pótolni. Amennyiben egyetlen ügyféltől származik az árbevétel 80%-a, óriási veszélyekkel lehet számolni, mivel esetleges elvesztésekor lehetetlen a zökkenőmentes átcsoportosítás. Ebben az iparágban hosszú előkészületi folyamatok vannak, egy ügyfél bevezetése akár 1-2 évig is eltarthat, emiatt létfontosságú diverzifikálni a partnereket, iparágakat” – vallja Gaszt Attila.

2022_03_28_-_Giaform_02

Nagy előny, ha egy vállalat a tervezéstől a gyártásig az összes részfeladatot el tudja látni. Ahhoz, hogy a késztermék kifogástalan legyen, nem elég a korszerű fröccsöntőgép, szakszerűen kivitelezett szerszámra is szükség van. A fröccsöntőüzemek többségében szerszámkészítést vagy nem is vállalnak, vagy a tervezésére, kivitelezésére nem fordítanak kellő figyelmet.

„Nálunk az alapkompetencia a szerszámgyártás és erre épült a fröccsöntés. Ez egy hatalmas előny a konkurensekhez képest, hiszen csak egy professzionálisan elkészített szerszámmal lehet hibátlan a gyártás.”

2022_03_28_-_Giaform_05

Csak és kizárólag szerszámgyártásból nagyon nehéz megélni. De a fröccsöntésre szorítkozó vállalatoknak sincs könnyű dolguk, hiszen a szerszámok szervizelése miatt ki vannak szolgáltatva a szerszámgyártó üzemeknek, a javítást mindig szerződéses alapon kell megoldaniuk.

A beszállítói kapcsolatokban fontos az átfutási idők kiszámíthatósága. Az autóipari projekteknél például megközelítőleg másfél év, mire a megrendeléstől a cég eljut az átadásig, hiszen az ügyfélnek, a végső autóipari vevőnek kell validálni és jóváhagyni a terméket.

Fröccsöntött darabgyártásra is szükség van, hiszen ott gyorsabb a cash flow. A GIA Form 4 hét alatt szállít egy járműipari terméklehívást, ami azt jelenti, hogy a megrendelés beérkezésétől számított 60 napon belül érkezik a kifizetés az ügyfelektől. Ez a szerszámgyártásban elhúzódó cash flow görbéjét ki tudja egyenlíteni.

2022_03_28_-_Giaform_06

A magas nyugat-európai munkabérek miatt egyenes út vezet a szerszámgyártás automatizációja felé, nem is kérdéses. Ez a fröccsöntésben is egyértelműen tapasztalható. Svájcban a brutto több ezer frankos havi fizetések miatt érthető, ha a cégek erősen húznak a szerszámgyártás automatizációja felé, magyar viszonylatban viszont nem ennyire egyszerű a helyzet.

„A jövő az egyértelműen ez, de Magyarországon pillanatnyilag pénzügyileg még nem reális. Ezek a beruházások olyan összegeket követlenek meg, ami egy magyar KKV-nál nem áll rendelkezésre, de a nagyon hosszú megtérülési idő sem áll az automatizáció erősödése mellett.

2022_03_28_-_Giaform_15

A járványhelyzet is alaposan rányomta a bélyegét a gyártásra. A cégnél 2020 júliusáig voltak határidős rendelések, ám ősszel, a második hullám idején volt egy kis visszaesés. November végén a vakcina bejelentésével azonban, mintha újra megnyitották volna a csapot, elkezdtek ömleni a megrendelések. Az ipar kapott egy zöld jelzést, aminek a hatása azóta is kitart.

Nagyságrendileg 50 szerszámot tudunk egy évben elkészíteni – persze bonyolultsági foktól és mérettől függően. Jelen évet nézve, július végéig be vagyunk táblázva, 30 fröccsöntő szerszámra van megrendelésünk.”

2022_03_28_-_Giaform_09

Az anyagbeszerzés tekintetében 2020-21-ben emelkedtek a műanyagárak, illetve granulátumhiány is előfordult. Aki ilyenkor jó beszerzési kapcsolatokkal rendelkezik, kevésbé érzi meg ennek a hatását, mely esetükben is így történt. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a kínai ellátási láncok nehézségekbe ütköznek, ami részben a konténeráraknak köszönhető. Korábban 6000 dollár körül volt egy konténer, most ez az 54.000 dollárt is elérheti. A háború kitörése előtt volt egy törekvés az Oroszországon keresztüli vonattal történő konténerszállításra is, mára ennek is befellegzett, így a probléma is fokozódik

Az ellátási lánc akadozása a GIA Formot közvetetten érinti csak. Bár nincs se orosz, se ukrán, se távol-keleti kitettsége, vannak olyan vevőik, akik elektronikai alkatrészeket gyártanak. Feléjük a chiphiány miatt fékezni kell a beszállítási mennyiséget. Rendszeresen visszatérő téma viszont, hogy a távol-keleti kitettségeket, a gyártásokat Európába hoznák vissza. 

A közeljövőre leginkább az orosz-ukrán válság van hatással. Egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire messzemenően befolyásolja majd az ipart. Ennek következtében energiahiány, illetve a nyersanyaghiányból adódó láncreakciók jöhetnek létre. Itt most komoly ellenérdekek is tapasztalhatók, egyeseknek nem az a célja, hogy ez a konfliktus minél előbb megoldódjon.

„Ha az orosz nyersanyagkészletekhez, gázkészletekhez nem fér hozzá Európa, akkor komoly energiahiány is lehet. A tőzsdék véleményem szerint elég hamar rendbe jönnek majd, háborús helyzetben eddig mindig nagyobb volt a pánik és a kezdeti sokk, a valós problémánál.”

2022_03_28_-_Giaform_13

Egy vállalat életében a megbízható munkaerő megtalálása, mi több, megtartása talán a legfontosabb. Ebben pedig kulcsfontosságú szerepe lehet a belső képzéseknek.

Az akarat egy nagyon fontos szó az én szótáramban. Ne csak a pénzkeresés motiváljon valakit, akarjon szerszámtervező, CNC marós, vagy irodai projektmenedzser lenni. Nagyon fontos az elszántság és az akarat. Ha megfelelő nyelvtudás és emberi értékek társulnak ehhez az akarathoz, akkor hosszú távon egy organikus fejlődés, közös gondolkodás alakulhat ki” – mondja Attila.

„A technikusi képzésnél konkrét példa, hogy amikor gépésztechnikus hallgatók jönnek szakközépiskolából üzemlátogatásra, akkor még az oktatójuk sem ismeri a technológiát, legyen szó mondjuk a huzalszikráról. Ha a szakoktató sem ismeri az adott dolgot, akkor hogyan várható el, hogy a kezei alól kikerülő diák ismerje a technológiát és önállóan tudjon dolgozni vele?”

2022_03_28_-_Giaform_12

A szakma iránti valódi érdeklődés nélkül lehetetlen jó szakemberré válni. Egy rutinos kolléga mellett, a kellő érdeklődéssel és nyitottsággal azonban fél vagy egy éven belül el lehet sajátítani egy mesterség alapjait. A technológia biztosításával, illetve az oktatási támogatással olyan szakemberek képezhetők, akik tőlünk kicsit nyugatabbra duális képzés formájában kerülnek ki az iskolapadból.

„Magyarországon ez a szint az oktatási intézményekben még a legjobb szándék mellett is minimum 10 év, de lehet, hogy ennek a duplája.”

Persze a felsőoktatásból érkező munkaerő integrálása is fontos. Itt szintén akadnak nehézségek.

„Van rossz és rendkívül jó tapasztalatom is. Találkoztunk olyan BME-s mérnöki hallgatóval, diplomaíróval, aki konkrétan nulla szakmai tudással rendelkezett. De érkezett hozzánk két nagyon profi fiatalember is , akik szintén a Műszaki Egyetemen tanultak. A mesterképzéssel párhuzamosan már a GIA Formnál dolgoztak, és már több projektet sikerrel zártak.

2022_03_28_-_Giaform_14

A Műszaki Egyetemen is van magas szintű képzés, de kell hozzá a gyakorlati tudás és a tapasztalat is. A GIA Formnál minden technológia adott a gyakorlat elsajátításhoz, a CAD/CAM szoftverektől kezdve, a CNC marógépeken keresztül, a 3D nyomtatóig. Az elméleti és a gyakorlati tudást párhuzamosan kell megszerezni, így kiváló szakembereket lehet képezni.

Végezetül arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna a fiatal pályaválasztóknak, illetve azoknak a tanulóknak, akik már a műszaki pálya mellett döntöttek, Attila azt válaszolja:

„Akarat, alázat és hajrá! Aki már letette a műszaki pálya mellett a voksát, annak minden lehetőség adott. A ‘90-es években mindenki kiszervezte a gyártást Távol-Keletre, most ennek a folyamatnak az ellenkezőjét látom. Emmanuel Macron, francia elnök a minap az új atomerőművek indításáról beszélt, lévén, hogy az újraiparosítás miatt szükség lesz a megnövekedett energiaigényre. Amikor ilyeneket hall az ember, akkor az azt jelenti, hogy komoly ipari termelésre kell számítani az elkövetkezendő 10-20-30 évben. Természetesen nincs akkora kapacitás, ami egy teljes kínai gyártást helyettesíthetne, ez fantazmagória. De az Európán belüli felhasználásokra kereshetünk európai beszállítókat, a távol-keletiek helyett. Lehetőségek széles tárháza adott, akár technikusi, akár mérnöki pályára is készüljön valaki, de akaratra és alázatra mindenképp szükség van hozzá!”

Gaszt Attila, a GIA Form Kft. ügyvezető igazgatója

Gaszt Attila, a GIA Form Kft. ügyvezető igazgatója

További információ:

A GIA Form Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]