Műhelyindítás és első gépek vásárlása – tűrésmező podcast

A Tűrésmező podcast sorozatában Papp Olivér, a CNC.hu főszerkesztője, Gyöngy Attila, az Elemech Kft. tulajdonosa és Molnár László, a TechMonitor.hu főszerkesztője beszélgetnek a hazai gyártástechnológiával kapcsolatos kérdésekről. Az első adásból a szakmabeliek és a gyártás iránt érdeklődök megtudhatják, hogy mire van szükség egy induló műhelyhez és milyen szempontokat vegyünk figyelembe az első gépek vásárlásánál.

Garázsból indulva

A műhelyindításnak rengeteg oka lehet, többek között a szakmai érdeklődés, a céges önállósodás és piaci tényezők is vezethetnek odáig, hogy valaki saját műhelyben gondolkozzon. A multik és nagyobb vállalkozások életében gyakori probléma szokott lenni a gyártáshoz szükséges egyedi alkatrész-beszállító hiánya, így egy KKV számára a saját műhely indítása, gépesítése és az anyagmegmunkálás, ezzel együtt pedig a multiknak való beszállítás egy működőképes opció lehet.

2020_11_30_-_Szupport_Kft_17

Nulláról elkezdeni nem könnyű, viszont relatíve kevés helyen, kis költségvetésből is lehet sikeres műhelyet működtetni. Egy 20 m²-es garázs alapterületnek megfelel, oda két gép is befér, akár egy eszterga és egy mérőgép, amikkel már megoldható a multiknak való beszállítás is, ha megvan a kapcsolat és a kellő bizalom is. Ennél nagyobb terület nem szükséges az elején, hiszen készáruraktár nincs, csak a munkához elegendő anyaggal érdemes dolgozni. Ilyen tényezők mellet piacképes lehet a műhely, mert kiváló minőségű munkát lehet végezni, jó áron, köszönhetően az alacsony rezsinek. Hátrány viszont, hogy limitálja a lehetőségeket. Szerelvényeket, vasalatokat, csavarokat és olcsó bútoripari alkatrészeket könnyebb előállítani, de például egy autóipari beszállításhoz komolyabb infrastruktúrára van szükség.

Nulláról elkezdeni nem könnyű, viszont relatíve kevés helyen, kis költségvetésből is lehet sikeres műhelyet működtetni.

Nulláról elkezdeni nem könnyű, viszont relatíve kevés helyen, kis költségvetésből is lehet sikeres műhelyet működtetni.

orange

 

,,Ha így összességében nézzük, akkor én azt gondolom, hogy nem árt, ha van 8-12 millió Ft közötti összeg, attól függ, hogy mennyit szánunk rá, hogy milyen területre akarunk bemenni.’’

Gyöngy Attila

 

orange

A gépvásárlás szempontjai

Nagyon fontos tényező a műhelyindításnál, hogy ne vállalja túl magát az ember az első géppel, gépekkel. Alapparamétereiben egy gépnek legyen elegendő hely, hiszen a műhelybővítésre nem nagyon van lehetőség egy garázs esetében. Igényeit tekintve hálózati szempontból is legyen optimális, 3x32A-es áramfelvétellel egy-két gép működőképes lehet. Viszont használt, régebbi, akár kondenzátoros gépeknek a töltési ideje, áramfelvétele okozhat problémákat.

2020_08_03_-_Harom-Milcsi_03

Érdemes szem előtt tartani a munkák diverzitását is. Egy nem hajtott szerszámos eszterga és egy sima háromtengelyes, esetleg egy negyedik rátehető tengelyes megmunkálóközpont viszonylag sok lehetőséget biztosít számunkra. Öttengelyes megmunkálóközpontot talán nem érdemes indulásnak használni, mert kisebb az asztalterülete, a használt gépek pontatlanok lehetnek, és a négytengelyessel is sokoldalú, jó munkát lehet végezni, és nem biztos, hogy az először beérkező munkákban lesz öttengelyes megmunkálás. Fontosabb az öttengelytől a gépek üzembiztossága és felszerszámozása, ami plusz költségeket vonhat maga után.

Illetve a főorsó kiválasztása is tényező, egy 10.000 vagy 12.000 rpm fordulatú főorsó ideális lehet, mert az alu és acél megmunkálására is alkalmas. Indulásnál nem feltétlen szükséges a főorsón keresztüli hűtés, hiszen nem biztos, hogy kell majd a munkákhoz, illetve drágábbak a szerszámok is hozzá.

Indulásnál nem feltétlen szükséges a főorsón keresztüli hűtés, hiszen nem biztos, hogy kell majd a munkákhoz, illetve drágábbak a szerszámok is hozzá.

Indulásnál nem feltétlen szükséges a főorsón keresztüli hűtés, hiszen nem biztos, hogy kell majd a munkákhoz, illetve drágábbak a szerszámok is hozzá.

Egyéb tényezők

A gépválasztásnak rengeteg technikai tényezője van, mint például, hogy mekkora a főorsó sebessége, mekkora a gép teljesítménye, milyen befoglaló méretekkel rendelkezik az adott gép, milyen a felszerszámozása és még rengeteg paramétert sorolhatnánk, azonban vannak ezek mellett egyéb tényezők is, amiket figyelembe kell venni a műhelyindításnál.

orange

 

,,Számítanak a paraméterek, de ezekből azért össze tudsz magadnak rakni egy short listet, amik megfelelnek ezeknek a követelményeknek és utána jönnek azok, amik a végső döntést megalapozzák. A szerviz, a megbízhatóság és a finanszírozási konstrukció például, amit ajánl a forgalmazó.’’

Molnár László

 

orange

Nem lehet elmenni például a szerviz kérdése mellett. Mekkora szervizcsapat dolgozik, mennyi gép tartozik hozzájuk, hol található a szervizközpont, milyen messze van az adott cégtől. Mind-mind fontos tényező, de persze a gépektől is függ, hogy mennyire szorulnak szervizelésre, mennyire üzembiztosak. 

2020_09_30-10_01_-_Ferzol_(selected)_13

Pénzügyi szempontokat is érdemes figyelembe venni, azt, hogy milyen pénzügyi és leasing konstrukciók vannak, hiszen most rengeteg lehetőség van, a nagyobb cégeknek is a stabilitás a fontos és jó ajánlatokat tudnak biztosítani a kezdő vállalkozásoknak. Mindezek mellett pedig ott van a szubjektív-faktor a gépvásárlásnál, egyik legjellemzőbb a márkahűség és elköteleződés, akár a magyar, német vagy éppen japán gyártmányok iránt, bár tegyük hozzá, hogy a gépparkok nagy része heterogén gépesítéssel működik.

Bizonyos szempontból szerencsésebb lehet, ha valaki csak egy adott gyártmánnyal dolgozik, mert megkönnyíti a gépek szerszámozást, az anyagmegmunkálást.

Bizonyos szempontból szerencsésebb lehet, ha valaki csak egy adott gyártmánnyal dolgozik, mert megkönnyíti a gépek szerszámozást és az anyagmegmunkálást.

CAM program

A heterogén gépesítésnél hátrány lehet a többféle vezérlés. Szintén hátrány, ha többféle főorsókúppal szereltek a gépek, mert többféle befogót kell használni. Ilyen értelemben mondjuk szerencsés, ha valaki csak egy adott gyártmánnyal dolgozik, mert megkönnyíti a gépek szerszámozását és a karbantartását.Viszont nagyfokú diverzitásnál érdemes valamilyen CAM programot használni, a hagyományos, manuális programozás amúgy is kezd elavulttá válni. Alapvető dolgokra persze tökéletes a manuális programozás, de a pályakezdő szakemberek elég nagy valószínűséggel CAM-es szoftverhasználattal kezdenek majd el CNC-n dolgozni, tekintve, hogy az elmúlt 10-15 évben mekkora fejlődésen mentek keresztül a CAM programok. Szóval, ha valaki műhelyindításon gondolkozik, akkor a gépesítés mellett érdemes szétnézni a szoftverkereskedők kínálatai között is.

 


 

A Tűrésmező 1. epizódja az alábbi linkeken érhető el:

Spotify_Logo_RGB_Green

yt_logo_rgb_light

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]