Lézeres tisztítás az EMAG LaserTec-kel: Hatékony tisztítási folyamatok nagyon kis helyen

Sok munkadarabnak „tisztának” kell lennie a következő gyártási folyamat megkezdéséhez. A tisztítási módszer megválasztása ezért döntő szerepet játszik. Ezt úgy kell beállítani, hogy a megfelelő mennyiségű energia és idő kerüljön felhasználásra a szennyeződés (vagy bevonat) eltávolítására. A mottó: „nem több a szükségesnél”. Az EMAG LaserTec lézeres tisztítás ebben jeleskedik. Ennek az eljárásnak a paraméterei rugalmasan konfigurálhatók és tökéletesen illeszthetők a szennyeződés mértékéhez, valamint a kívánt eredményhez. Ezen túlmenően csak meghatározott területek és geometriák kerülnek tisztításra vagy bevonattalanításra. Ez nagyon hatékony folyamatokat tesz lehetővé.

LC 4-2 front

A lézeres tisztítás fókuszált lézersugarat használ, amelyet a szkenner és a gép tengelyei mozgatnak a tisztítandó területen. Az összes jelenlévő részecske – legyen az olaj, oxidok, festék vagy műszaki bevonat – eltávolítható, majd a reakciótermékeket egy elszívó rendszer szállítja el a munkatérből. Az olyan paraméterek, mint a lézer kimeneti és impulzusfrekvenciája, előtolási mozgása és nyomtávja, valamint a megmunkálási idő pontosan a szennyezettség mértékéhez és a kívánt tisztasági szinthez igazodnak. Ennek eredményeként a gép csak meghatározott területeket dolgoz fel, például hegesztési varratokat, ragasztott kötéseket, érintkezőbetéteket és még sok mást. Az alkatrész többi része érintetlen marad, ami nagyon alacsonyan tartja az üzemeltetési költségeket. Ezzel szemben a mosási folyamatok folyamatosan energiát fogyasztanak a mosóoldat meghatározott hőmérsékleten tartásához, valamint további szárítási és öblítési folyamatokat igényelnek, amelyek lelassítják a teljes gyártási folyamatot, és szintén érzékenyek a hibákra. A lézeres tisztításnál nincs ilyen probléma.

LC 4-2_Schnitt

Komplett megoldás nagyon kis helyen

Az EMAG LaserTec szakemberei már egy ideje tökéletes gépészeti megoldásokat készítettek ehhez a hatékony folyamathoz. Ennek középpontában az LC 4 lézeres tisztítógép áll, ami a 200 milliméteres átmérőnél kisebb alkatrészekhez ajánlatos. A megoldás a folyamathoz szükséges összes elemet tartalmazza, mindössze 4,5 négyzetméteres területen. A megfelelő működésről egy rendkívül hatékony, 200 W-os lézer gondoskodik, amely minden alkatrésznél csak néhány másodpercre kapcsol be. A nagyon rövid impulzusidő ugyanolyan rövid interakciós időt biztosít, ami minimálisra csökkenti a felületi károsodást. Az impulzus rövid időtartama szükség esetén nagy impulzuscsúcsteljesítményt is lehetővé tesz. Ez a tulajdonság viszont felhasználható bizonyos felületi tulajdonságok elérésére az alkatrészek felületén, mint például a jobb tapadás biztosítása.

LC 4-2 Arbeistraum 2

A gép használható gyártósorba integrálva és önmagában is. Ebből a célból a munkaterülettől különálló forgóasztallal rendelkezik. Be- és kirakodása történhet automatikusan vagy manuálisan a működés megszakítása nélkül. Opcionálisan két alkatrész egyidejűleg rögzíthető, míg másik kettő a tisztítási folyamaton megy keresztül. Ennek eredményeként csökken az átfutási idő, és nincs fennakadás az anyagáramlásban. A siker kulcsa az EMAG gépészeti modularitása, ami standard építőelemek segítségével biztosítja az ügyfélspecifikus rendszermegoldások létrehozását. Ez azt jelenti, hogy az összes felhasznált, kiváló minőségű alkatrész már bizonyított, ami természetesen az LC 4-re is vonatkozik.

LC 4-2 Arbeistraum 1

Az EMAG szoftver tovább egyszerűsíti a folyamatot

Az EMAG EC Clean szoftvere fontos szerepet játszik a tisztítási folyamat sikerében: a vezérlőprogram a segítségével a lézeres tisztítás könnyen kezelhető folyamattá válik. Ezzel a megoldással a rendszer kezelője minden lényeges beállítást elvégezhet, mint például a lézer- és szkenner paraméterek, a geometria és az előtolás. Az EC Clean a beállítások kiválasztásában is segít. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a rendszer üzemeltetője az alkatrészek geometriájára, a nyomtávra és a tisztítási energiára koncentrálhat ahelyett, a bonyolult számítások helyett. Minden más automatikusan kiszámításra kerül, vagy a belső technológiai adatbázisból származik.

ForrásEMAG

További információ:

Az EMAG hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]