Hűtő-kenő rendszer fejlesztése és karbantartása a Haas szakértőinek segítségével

A Haas, Tip of the Day sorozatában mindig hasznos információkkal és érdekességekkel látja el a tulajdonososkat, gépkezelőket. A felgyorsult gyártásban hajlamosak lehetünk elsiklani a hűtő-kenő rendszerek karbantartásán, mely jelentősen hátráltathatja termelésünket. A Haas tippjei közül most olyan csokrot gyűjtöttünk össze, melyek kifejezetten a hűtő-kenő rendszerek naprakészségét hivatottak segíteni, valamint egyedülálló fejlesztési lehetőségeket is biztosítanak.

1. A hűtő-kenő közeg tisztán tartása

Gyakran előfordul, hogy a feszített tempójú gyártás során a hűtő-kenő közeg elhasználódását már csak akkor vesszük észre, ha az kellemetlen szagokat kezd árasztani. A munkadarabok felületéről lemosott különböző felületvédő- és kenőanyagok keveredve ideális környezetet nyújtanak a baktériumtelepek növekedéséhez. A Haas ennek megoldására tartályfölöző berendezést fejlesztett, mely eltávolítja az oda nem illó olajszármazékokat, ezzel hosszabítva a közeg és a hűtőrendszer élettartamát.

2. Hűtőközeg újratöltő karbantartás

Még folyamatosabb, megszakítás nélküli gyártást tesz lehetővé az automatikus hűtőközeg újratöltő berendezés. Vezetékes vízből és kenőanyagból keveri és szükség szerint újratölti a rendszert. A videó bemutatja a fontosabb karbantartási lépéseket.

3. Programozható fúvóka

A Haastól megszokhattuk, hogy a legkülönfélébb fejlesztéseket képes megalkotni gépeire. A programozható hűtőközeg fúvóka hatékony kiegészítője lehet a gyors gyártásnak. A fúvókát 34 különböző pozícióba állíthatjuk, így mindig ideális szögben éri a dolgozó szerszámot. Szerszámváltás esetén sincs probléma, a szerszámkorrekciós táblázatban a bemért értékek mellett a fúvóka pozíció is tárolásra kerül, így rögtön a megfelelő területre juttatja a hűtőközeget. Hosszú furatok, vagy az alaksajátosságok miatt lehetőség van egy műveletelem során több pozíciót is beállítani, így a hűtőközeg ellátás a forgácsolás minden pontján optimális lesz.

A beállítások azonban nem állnak meg a konkrét értékeknél, a manuális és a bemért szerszámél követés mellett lehetőség van a programban M-kódokkkal vezérelni a pozíciókat, valamint a Haas biztosít makrókat, melyekkel a maximális pontosság eléréséhez teljesen személyreszabható a fúvóka irányítása.

4. Forgácseltávolítás és kenési megoldások

A Haas a legsokoldalúbb, minden megmunkálási területet lefedő forgácseltávolítási módszereket kínálja. A Flood Coolant Ring alapvető felszereltség a VF és VM gépeiken, mely körben elhelyezkedő fúvókáival tökéletes hűtést és forgácseltávolítást biztosít. Az egyedibb igényeket a P-Cool programozható fúvóka hivatott kiszolgálni, mely a gyakran váltogatott, különböző hosszúságú szerszámok használóinak kínál alternatívát. A szerszámhűtés az opcionális főorsófuraton keresztüli, nagynyomású rendszerrel is elérhető, ez a furatozásnál igen jó forgácseltávolítást tesz lehetővé.

Amennyiben a gép teljesítménye, a szerszám- és munkadarabanyag engedi, száraz megmunkálásra is van lehetőség. Jelentős kockázatot okozhat a forgácsok újravágása, mely időelőtti kopást okoz. A szerszámon keresztül befújt magas nyomású levegő száraz megmunkálás közben is képes eltávolítani a forgácsokat, ami mély zsebek megmunkálásánál nagy előnyt jelent.

Megmunkálás utáni forgácseltávolításra biztonságosabb módszert nyújt a főorsóra szerelhető automatikus levegőpisztoly. Ez zárt ajtónál fújja le a forgácsot és ideális kisméretű szerszámoknál, ahol a hűtőfuraton átfúvás nem megoldható. Abban az esetben, ha nem alkalmazhatunk víz alapú hűtő-kenő közeget, de mégis szükség van szerszámkenésre, a minimális mennyiségi igényű kenés ideális lehet, hiszen a levegőáramlattal juttat kis mennyiségű vágóélolajat a szerszámhoz, ezzel növelve az éltartamot és a felületi minőséget.

ForrásHaas

További információ:

A Haas hivatalos YouTube csatornáján.

Megosztás
[
    ]