Forradalom az űrkutatásaban a Siemens Xcelerator által

A Sierra Space fejlesztésében megvalósuló Dream Chaser kereskedelmi űrrepülőgép nagyban támaszkodik az új generációs digitális tervezésre.

Siemens_Sierra_Space_Xcelerator_Newsroom_tcm27-106600

A világ jelenlegi egyetlen szárnyas űrrepülőgépét fejlesztő Sierra Space alkalmazza a Siemens Xcelerator szoftver portfólióját. A tervezést, gyártást és tesztelést is egyaránt a legmodernebb, digitális iker megközelítésben végzik.

A Siemens Digital Industries Softvare bejelentette, hogy a Sierra Space – mely élen jár a kereskedelmi űrrepülésben – az alacsony földkörüli pályás kereskedelmi űrrepülő tervezésén dolgozik. A projektben jelentős szerepet szánnak az Xcelerator által biztosított lehetőségeknek, mely teret ad a teljeskörű digitális tervezésnek. A digitális iker segítségével már most képesek lefektetni az űrkutatás jövőjét, hiszen ez az alkalmazás gördülékeny fejlesztést biztosít a gyors visszacsatolások miatt. Ha a fejlesztéseket ilyen megfontolás alapján végzik, akkor az űripari szektor hamarosan egy vibráns, dinamikusan fejlődő és széleskörben elérhető kereskedelmi űrgazdaságot fog eredményezni.

“A Sierra Space-nél jelenleg egy olyan űrplatformon dolgozunk, mely a jövőben nagy előnyt jelent majd a földi élet támogatásában. A projekt motorja a Siemens-szel közösen fejlesztett új generációs digitális tervezési környezet.” – jegyezte meg Tom Vice, a Sierra Space vezérigazgatója.
“A Siemens megoldásai jelentős mértékben felgyorsítják az egyedülálló űrplatformunk fejlesztését, mely először egyesíti az űrutazás minden részletét –az űripari célpontokat és alkalmazásokat – egyetlen holisztikus gazdasági rendszerben.”

Sierra Space Dream Chaser® űrrepülő (Forrás: Sierra Space)

Sierra Space Dream Chaser® űrrepülő (Forrás: Sierra Space)

A Siemens Xcelerator program minden szegletét teljeskörűen kiaknázza a projekt, hiszen a szerkezeti, termikus, mechanikus, elektronikus, és szoftveres tervezést, valamint a gyártást és karbantartást is „egy fedél alatt” valósítják meg. Az űrrepülőgép egyedülálló módon, 1,5 g-s visszatérésre képes, mely ideális civil- és érzékenyebb áruforgalom esetében egyaránt. Nagy előny még, hogy a gép bármely kereskedelmi repülőtéren képes landolni. A Dream Chaser már a NASA-val is szerződésben áll, hiszen 5.400 kg terhet képes egy úttal szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, ahonnan a személyzet hazaszállításában is részt vehet. A Sierra Space a Siemens-szel közösen egy egyedülálló, digitális vállalat létesítésén dolgozik.

A Dream Chaser mellett a Sierra Space a Blue Origin-nel karöltve egy Föld körüli pályán keringő úticél tervezésén és kivitelezésén is dolgozik. A Large Integrated Flexible Enviroment (röviden LIFE) egy olyan élőhely, mely 3 emeletnyi kereskedelmi és tudományos teret nyújt a súlytalanságban történő ipari fejlesztések optimalizálásához. Az Orbital Reef projekt része, ami egyedülállóan alacsony Földkörüli pályára, a Hold felszínére vagy Hold körüli pályára is állítható, lakható állomásokat jelent. Az Xcelerator szoftver nyújtotta lehetőségeket a fejlesztés valamennyi területén használni fogják.

Sierra Space Dream Chaser® űrrepülő és LIFE

Sierra Space Dream Chaser® űrrepülő és LIFE élőhely

“Megtisztelő, hogy a Sierra Space oldalán vehetünk részt az űr elérésének közelebbé tételén. A közös munkát jó alapokra építettük, és folyamatosan partnerünk mellett állunk a Dream Chaser és a LIFE projekt megvalósítása alatt. A tervezés magja a világ legátfogóbb digitális iker technológiája.” – mondta Tony Hemmelarn, a Siemens Digital Industries Softvare vezérigazgatója. “Napjaink újabb kihívásai és úttörő megoldási közé tartozik ezen projekt is, melyhez igyekszünk a legkielégítőbben alakítani a Siemens Xceleratort, a gyors innováció fejében.”

A digitális iker alkalmazása az Ipar 4.0-ban alkalmazott megközelítés. Célja, hogy a tervezés, sőt, az ötletelés legelső pillanatától egy olyan modellt építsünk, mely a digitális térben valós időben, számunkra megfelelően reprezentálja a végcélt. Egy összetett termék, például autó, robot, vagy gyártócella fejlesztésénél nagy kihívást jelent a folyamatos gyártás és tervezés közbeni tesztelés. Ez korábban jelentős anyagi és materiális forrásokat igényelt. Ha azonban a virtuális térben alkotunk egy minél jobban a végtermék tulajdonságaival rendelkező ikert, mely a környezetre is azonos módon reagál, a fejlesztések tesztelése már sokkal korábban és egyszerűbben elkezdődhet. A későbbi szervizelés, telepítés és diagnosztika is a digitális iker által leegyszerűsödik, a frissítések telepítése előtt akár már a virtuális berendezésen is tesztelhető a program.

Az űrkutatáshoz hasonló, költséges fejlesztési területeken tehát számos előnyt nyújt a digitális iker alkalmazása, melyet immár a Siemens is jelentősen támogat.

ForrásSiemens

További információ:

A Siemens hivatalos honlapján.

A Sierra Space hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]