FANUC FIELD system – kollaboráció mesterfokon

Ipar 4.0-hoz méltó gyártótól független rendszer létesítése a különböző területek legjobbjaival karöltve.

Hatékony, modern rendszer került kifejlesztésre a FANUC gondozásában. Az Industrial IoT platformot a 2021-es EMO-n mutatták be a projektben részt vevő partnercégek és a FANUC.

A FIELD System a Fanuc Intelligent Edge Link & Drive System rövidítése, mely valódi Ipar 4.0-ás megvalósítást tesz lehetővé, igen sok előnnyel. A rendszerben különböző korú és típusú gépeket, gyártótól függetlenül kapcsolhatunk össze, így modern gyártórendszert létesíthetünk akár meglévő gépparkokkal is. A szoftverek és felhő által nyújtott előnyöket is kihasználhatja a megrendelő, hiszen a rendszer állandó adatelemzést végez a termelés teljes folyamatáról. Az elemzésen túl a rendszer fejlesztési lehetőségeket is javasol a termelékenység növelése érdekében. A biztosított szoftverben programfejlesztés is megvalósítható, mellyel az adatelemzést és kapcsolatokat cégen belül teljesen személyre szabhatjuk. Korunk elvárásainak megfelelően dönthetünk adataink tárolásáról, melyeket menthetünk helyi tárterületre, de akár a felhőbe is feltölthetjük azokat. A FANUC szem előtt tartja adatai biztonságát és azok értékét, így a rendszer alkalmazása során a gyűjtött adatok tulajdonosa mindig a felhasználó lesz.

A FIELD System a minőségbiztosítást is magában foglalja, így a selejtes darabok a lehető leghamarabb eltávolíthatóak a gyártásból. Az adatgyűjtésnek és elemzésnek köszönhetően a szerszámok éltartama is jelentősen növelhető.

Az egymásra épülő rendszer alapja a hardver, melyet a FANUC szolgáltat, a rá telepített FIELD System operációs rendszer, illetve az ezen futó alkalmazások, melyeket a FANUC, valamit egyéb partnerek is fejleszthetnek. Ez a megoldás széleskörűbb, felhasználói igényekhez jobban illeszkedő rendszert eredményez.

A FIELD System kifejlesztésében számos, a saját területén vezető ipari résztvevő szerepet vállalt. Az EMO kiállításon megjelent partnerek külön-külön is ismertették újításaikat, technológiájukat, mellyel hozzájárultak a rendszer megalkotásához.

  • Folyamatstabilitás-számítás alkalmazás:

A DAIM fejlesztésében elérhető a rendszerhez egy Folyamatstabilitás-számítás alkalmazás is, mely a FIELD System bármely kimenő paraméterére alkalmazható. Ez automatikusan átlagos folyamatérték kalkulációkat végez. A gépi tanulás segítségével a rendszer képes megtalálni az ideális paramétereket, így a monitorozáshoz emberi beavatkozás sem szükséges. Ha egy esetleges csúszás vagy változás történik a paraméterben, akkor a tanulási folyamat újraindul, megtartva a korábbi kívánt határértékeket. A kalkuláció mindig a paraméterek statisztikai értékén alapul, így alkalmazástól függetlenül használható, legyen szó föccsöntésről, vagy forgácsolásról.

  • Automatikus korrekció visszacsatolás:

A Mitutuyo munkaerő nélküli mérőcellát mutatott be, mely azonnali visszacsatolást ad a folyamatoknak a gyártmányok méreteiről. Az adatok valós időben elérhetőek a teljes rendszer számára, valamint meg is tekinthetők a mérési ciklus elvégzése után.

  • FANUC AI Servo monitor:

Ez az alkalmazás a FANUC rendszeren alapuló léptetőmotorokat monitorozza. A tengelyek és a főorsó mozgásinak adatairól végez elemzést, mely lehetőséget ad az esetleges hibák szűrésére is.

  • Élettartam becslés:

Az ágyazott tengelyek karbantartását nagyban segíti az NSK ACOUS NAVI rendszere. A hajtott tengelyeken elhelyezett rezgésmérők továbbítják az adatokat a FIELD rendszernek, így a csapágyak esetleges cseréje a tönkremenetel előtt jóval megoldható a tervezett karbantartás alkalmazással.

  • Szerszámkopás-korrekció nyomon követés:

A Renishaw Central alkalmazás a Renishaw gyártmányú vezérlőkről, CNC, additív és Equator rendszerekről gyűjt információkat. Az adatok szintén feltöltésre kerülnek a FIELD rendszerbe, melyekkel kopáskorrekciókat számolhatunk a méretek elváltozásából. Az alkalmazás az adott folyamatot is átláthatóbbá teszi.

  • Shopfloor és üzemmegfigyelés:

Az APM alkalmazás az üzemek monitorozására szolgál, melyet az Alascom fejleszt. Az adatok mobileszközön is megtekinthetők a könnyed nyomon követés érdekében. Az alkalmazás segít a termelési problémák felderítésében, és az állási időket is minimalizálni tudja. Határidők is beállíthatók, valamint az adatok visszamenőleg is lekérhetőek.

  • SMC Wireless IO UPC-UA

Az SMC rendszere a pneumatikus rendszerekről képes adatokat gyűjteni. A rendszer továbbítja a FIELD felé például a munkahengerek állását, nyomás és áramlási értékeket, mellyel szintén csökkenthetők az állási idők, és a karbantartást is előre tervezhetjük.

  • Gépek napi ellenőrzése:

A FANUC megkönnyíti az üzemi berendezések mindennapos ellenőrzését. A papíralapó rendszer helyett digitálisan, nyomon követhetően végezhetjük ezt a feladatot. A gépekre elhelyezett QR-kódok leolvasása listázza az adott gépnél elvégzendő feladatokat, melyek monitorozhatóvá is válnak. Az üzemvezető is könnyen visszakövetheti, hogy a feladatok megfelelően el lettek-e látva.

  • CNC Edit Log:

A CNC programok változását nyomon követendő alkotta meg a FANUC ezt az alkalmazást. Minden gépről időnként begyűjtésre kerülnek a programok, így az esetleges változásokat is egyszerű kezelni. A régi és frissített programok összehasonlíthatók és biztonsági mentésként is tárolhatók, ha nem szándékos változások jelentkeznének. A tárolt adatmennyiséget a FIELD System háttértára határozza meg.

  • CNC and Robot Backup:

Szintén a FANUC által fejlesztett applikáció, mely rendszeresen végez biztonsági mentéseket megmunkáló gépekről és robotokról egyaránt, így hiba esetén a korábbi programok gond nélkül visszaállíthatók.

  • THK OMNI Edge:

A THK állapotfüggő karbantartást biztosít lineáris vezetékeihez az alkalmazás segítségével. A termékek teljes életciklusuk alatt megfigyelhetők, az arról gyűjtött adatok mind tárolhatók, elemezhetők. Ez leegyszerűsíti a karbantartást is.

  • igus energialánc megfigyelés:

Az igus is csatlakozott a FIELD rendszerhez, még pedig területükhöz híven az energialánc megfigyeléssel. A fejlesztés képes megtalálni az energialáncokban bekövetkezett hibát, valamint az esetleges ismeretlen forrásból jelentkező erőket, így képes az adott gépet is leállítani. Az i.Cee modul továbbítja az adatokat a rendszer felé, ami szintén segíti a tervszerű karbantartást.

  • Gépi látás alkalmazása:

A Cognivix modern módszert biztosít a robotos megfogások támogatására. A Fieldview alkalmazás ömlesztett és nem rendszerezett darabok megfogására nyújt lehetőséget. A FIELD rendszeren alapuló technológia a dinamikusan változó gyártmányokra is igen jól alkalmazható, mivel a szezonálisan változó alkatrészekhez is gyors átállást biztosít. A robotot így nem kell minden egyes új geometria megfogására betanítani. A rendszer üzemeltetését licencelését és telepítését is a FIELD rendszeren keresztül érhetik el az ügyfelek, így nem kell mindenben kizárólag a gyártóra támaszkodni.

ForrásFANUC

Tpvábbi információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]