Teljeskörű Autodesk Fusion 360 integráció az Öntőgépszerviz Kft-nél

Az Öntőgépszerviz Kft. az ipar számos területére készít egyedi és kissorozatú alkatrészeket, forgácsolással. Tavaly számos szolgáltatásukat kibővítve, a szerszámgyártás világába is beléptek.

Az elkészítendő munkadarabok változatossága és a megrendelők által támasztott követelmények megkívánják a pontos, megbízható és gyors gyártást, ezért az Öntőgépszerviz Kft. számára kézen fekvő volt a hagyományos gyártástervezés leváltása egy modern CAD-CAM megoldásra.

A Fusion 360 bevezetése

DSC00662

A cég gyártástervezési folyamatának digitalizációja során a következő alapfeladatokat kellett megvalósítani:

  • A gyártástervező kolléga testreszabott CAD-CAM oktatása
  • Posztprocesszorok fejlesztése a vállalat 3- és 5-tengelyes marógépeihez
  • Gépkinematika készítése az 5-tengelyes marógépekhez
  • Testreszabott NC adatlapsablonok elkészítése

A fejlesztés első fázisaként, a cég egy testreszabott oktatás keretén belül felkészítette gyártástervező mérnök kollégáját a Fusion 360-nal történő munkára. A képzés tematikája a cégnél előforduló gyártási feladatokhoz igazodott annak érdekében, hogy a kollégák hatékonyan tudják elsajátítani a szükséges képességeket.

A Fusion 360 CAM implementálása során elsőként a cégnél található 3-tengelyes marógéphez készültek el a testreszabott posztprocesszorok. Második lépésben, az 5-tengelyes gépekhez az egyedi posztprocesszor mellett, a gép kinematikai modellje is elkészült, hogy a cég tervezője már a CAM programozás során pontosan tudja ellenőrizni a gépmozgásokat és ütközés vizsgálatot tudjon készíteni.

Gépszimuláció2.0

Mivel az Öntőgépszerviz Kft. korábban is alkalmazott gyártási dokumentációt, ezért a digitális átállás megkönnyítése érdekében egy olyan NC adatlapsablon készült, amely az általuk használt korábbi formátumot követve készíti el a CAM rendszerrel programozott alkatrészek gyártási dokumentációját. Ez lehetővé tette a megszakítás nélküli gyártást, hiszen az üzemben a megszokott módon folytatódhat a munka.

Hatékonyság és költség csökkenés

A hagyományos, gépen történő programozással szemben a CAD-CAM rendszer használata jelentősen javított a cég termelésének megbízhatóságán, hibamentességén, rugalmasságán és gyorsaságán. Ezek mellett a párhuzamosan végzett CAD-CAM tervezés és gyártás a régebbi, hagyományos folyamathoz képest jelentősen kisebb költségeket eredményezett, már az átállást követő első félévben is.

DSC02834

Végeredményként, a Fusion 360 CAD-CAM rendszer bevezetésével a gyártástervezés hatékonysága jelentősen megnőtt, amely köszönhető egyrészről a gyártási idők csökkenésének, másrészről a megbízhatóbb és pontosabb tervezési folyamatoknak. A testreszabott oktatás során elsajátított tudást felhasználva, valamint a modern CAD-CAM rendszerhez illesztett alkalmazások segítségével, az Öntőgépszerviz jelentős előnyökre tett szert a tervezési és gyártási folyamatok digitalizációjával.

A Fusion 360 rendszerre való átállás nemcsak a megmunkálási folyamatokat, hanem az ügyfelek felé történő árajánlat készítést is meggyorsítja és automatizálja.

Célok a jövőre nézve

A cég hamarosan érkező lineáris megmunkáló központja a Fusion 360 által, innovatív módon, teljesen automatizált gyártást tesz majd lehetővé. A hagyományos, gépnél történő CAD-CAM program betöltése helyett, a tervező kolléga egy gombnyomással adhatja át a megírt programokat a megmunkáló központnak. Az automatizálást a fix szerszámtár és a Heidenhain-iTNC 530 vezérlő egység használata teszi teljes körűvé.

A vállalat célja a jövőre nézve a 3D-s felületek infratraszterral történő mérése a marógépben. Ezzel a technológiával egy teljes munkafolyamatot megspórolva, egyhelyben tudják majd a munkadarabok paramétereit megmérni.

nc_adatlapsablon

ForrásÖntőgépszerviz Kft.

További információ:

Az Öntőgépszerviz Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]