Hegesztő állás, a kifizetődő szakmunka

A szakmunkák napjainkban jellemzően kiváló karrierlehetőséget jelentenek. Egyes szakmák azonban ezek közül is kiemelkednek. Ide sorolhatók a hegesztő állások, melyek hazai és külföldi munkavégzésre egyaránt remek opciókat kínálnak a szakképzett munkaerő számára.

A hegesztői szakma remek lehetőségeket tartogat

A hegesztői szakma remek lehetőségeket tartogat

A szakmunkák kérdésköre szinte mindig aktuális közéleti és munkaerőpiaci téma. Ennek egyik fő oka az utóbbi évek és évtizedek ingadozó társadalmi megítélése. Egy időben a szakmunkák presztízsét igyekeztek aláásni és olyan kommunikációt folytatni, mely szerint csak a diplomát adó képzések és az erre épített karrier jelent tényleges megbecsülést és kínál élhető álláslehetőségeket. Ez a megítélés egyrészt sok szempontból hibás és igazságtalanul bánik a szakmunkák körével, másrészt általánosítani sem érdemes, főleg nem a munkaerőpiacon.

A szakmunkák becsülete napjainkra újra régi fényében ragyog. Az ilyen hivatást választók egyre többen vannak, a szakmai és társadalmi elismerés is növekszik. Emellett az elérhető állások és karrierlehetőségek talán soha nem látott magasságokban vannak a szakmunkákat illetően. Természetesen nem is kérdés, hogy szakmunkásokra szükség van, az általuk végzett munka pótolhatatlan és a gazdaság egyik fontos alappillérét jelentik. A szakmunkákon belül is létezik azonban egyfajta rangsor, már ami a piacképességet és a bejárható életpályát illeti. A hegesztő állások esetében elmondható, hogy egyértelműen ennek a létrának a felső szakaszában foglalnak helyet.

Megszerezhető szaktudás

A hegesztő állásokról – ahogy a szakmunkák többségéről – alapvetően elmondható, hogy már meglévő szaktudást igényel. Erre az álláshirdetést feladó cégek jellemzően külön fel is hívják a figyelmet. Ha tehát valaki rendelkezik ilyen képesítéssel, lényegében szabadon böngészhet az elérhető állások között. A hegesztő állásokhoz kapcsolódó feladatok adottak, néhány cég azonban specifikus hegesztési munkákra keres embereket. Érdemes lehet tehát erre is figyelni az álláshirdetéseknél és meggyőződni arról, hogy ténylegesen alkalmasak vagyunk-e az adott munkakörre, birtokunkban van-e a szükséges szaktudás.

Egyes esetekben ugyanakkor előfordulhat, hogy olyan hegesztő állásba futunk bele, ahol a szaktudás sem elvárás. Egyes cégek számára a munkakezdéshez elegendő, ha valaki képes műszaki rajzok alapján tájékozódni, illetve nyitott a tanulásra és érdeklődéssel rendelkezik a műszaki irányú feladatok felé. Ezek a cégek vállalják azt, hogy a munkavállalók képzését is elvégzik. Ezekkel az álláshelyekkel a pályázók két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen a munkahely mellé egy olyan piacképes szakmai képzést is kapnak, mely karrierjük későbbi szakaszában is hasznosítható. Olyan karrierekben, mely akár a határon túl is tovább épülhet.

Sokak számára vonzóak lehetnek a külföldi hegesztő állások is

Sokak számára vonzóak lehetnek a külföldi hegesztő állások is

Külföldi karrierlehetőségek

Tapasztalt és jó szakemberekre mindenhol szükség van. Nem jelentenek kivételt ez alól a külföldi országok sem, ahol szinte folyamatosan keresik a megfelelő munkaerőt. Nincs ez másképp a hegesztő állások tekintetében sem. A külföldi karrier pedig – bár természetesen kompromisszumokkal jár – mindig kiemelkedő lehetőségnek számít. Korábban már esett szó a szakmunkák megítéléséről, mely hazánkban az utóbbi években erősen ingadozó volt. Külföldön ezzel ellentétben folyamatosan magas presztízsnek örvendenek, legyen szó akár a közelebbi opciókról, mint Németország vagy Ausztria, akár a távolabbi országok munkaerőpiacáról.

A megbecsült szakmák pedig jellemzően kiemelkedő bérezésre számíthatnak. A külföldi cégek szokásosan nem kívánják takargatni a megkereshető összeget, így a hegesztő állások esetén is gyorsan tisztába kerülhetünk azzal, milyen jövedelemre számíthatunk. Így kalkulálni is könnyebb és mindenki eldöntheti azt, hogy mennyire éri meg neki a külhoni lét és az ottani munka. A munkáltatók a szállást sok esetben biztosítják, így ez nem merül fel költségként, ugyanakkor mindenki számára mérlegelni kell, hogy szeretne-e hosszabb-rövidebb időt külföldön tölteni. A hegesztő állások esetén is elmondható tehát, hogy számos lehetőség áll a szakmabeliek rendelkezésére, melyek közül mindenki a saját elképzelései alapján válogathat.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]