Automatizált hegesztési megoldások a KUKA kínálatában

A ponthegesztéstől a komplex hegesztőcellákig széles technológiai portfólióval rendelkezik a KUKA, amely automatizált megoldásokkal és oktatóközponttal áll ügyfelei rendelkezésére. A különböző hegesztési technológiákról, a piaci trendekről és a speciális, automatizált megoldásokról Rumpler Ádám, a KUKA Account Managere adott nekünk interjút.

Rumpler Ádám, a KUKA Account Managere

Rumpler Ádám, a KUKA Account Managere

CNCMedia: Milyen hegesztési technológiák állnak a KUKA-nál rendelkezésre? Milyen piaci trendek vannak, mire van igény akár magyar, akár európai viszonylatban? 

Rumpler Ádám: A KUKA közel 120 éves vállalat, amely több, mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, hiszen az 1900-as évek elején elsősorban a hegesztési technológiákra épült fel. Kezdetekben acetilén hegesztéssel foglalkozott a vállalat két alapítója, 1939-ben épült meg az első ponthegesztő állomás, 1966 óta pedig a dörzshegesztés is része a kínálatunknak. A 90-es évek gyártástechnológiai újításainak köszönhetően mára a hagyományos hegesztés mellett a robotizált technológiák széles portfóliójával áll a KUKA az ügyfelei rendelkezésére.

Teljeskörű robotikai képzés a KUKA oktatási központjában

Teljeskörű robotikai képzés a KUKA oktatási központjában

A KUKA portfóliójában vezető szerepet játszó robotikát (core business) és a nagy múltra visszatekintő hegesztési technológiákat célszerű volt ötvözni, így korszerű és széles megoldásokat tudunk biztosítani a gyártástechnológia területén. Nagy alkalmazási csoportnak számít a KUKA-nál az ívhegesztés, ami alatt a sima CO2-es hegesztést értjük, ez elsősorban a fémipari és autóipari beszállítóknál használatos eljárás. Minél speciálisabb technológiáról beszélünk, annál fontosabb a precizitás miatt a robotikát behozni a képbe. Ilyen például a lézeres hegesztés, a dörzshegesztés vagy akár a mágneses ívhegesztés.

CNCMedia: Elsősorban tehát a magas fokú precizitás miatt automatizáljátok a különböző hegesztési folyamatokat?

R.Á.: A KUKA által használt speciális hegesztési technológiák sok esetben más-más szempontok miatt követelik meg az automatizálást. A ponthegesztés esetében a ponthegesztő fejek fizikai méretei, a lézeres hegesztési technológiák esetében a különböző biztonságtechnikai kívánalmak, míg a hagyományos ívhegesztés esetében a munkaerőhiány miatt van szükség a robotizációra.

orange

 

A KUKA ready2_spot robotja a megfelelő megoldás, ha robotokat kíván alkalmazni a ponthegesztéshez, hisz gyorsan és egyszerűen integrálható.

A KUKA ready2_spot a megfelelő megoldás, ha robotokat kíván alkalmazni a ponthegesztéshez, hisz gyorsan és egyszerűen integrálható.

A KUKA portfóliójában meghatározó szerepe van a ponthegesztésnek, amire egészen a robottól a komplett celláig van lehetőség. A KUKA költséghatékony ponthegesztő megoldásaiban a maximalizált sebesség találkozik a kiemelkedő pontossággal. A KUKA ready2_spot ponthegesztésre szánt teljeskörű csomagja és a KUKA cell4_spot szabványosított, moduláris ponthegesztő cellája mellett a KUKA ponthegesztő kínálatában egy új nagy teherbírású robot is megtalálható, a gyógyszeriparban is alkalmazható, megerősített tömítési rendszerrel bevonatolt hajtóművel és rozsdamenetes acélkarimával rendelkező KR QUANTEC.

Automatizált folyamatok nehéz fémipari tevékenységekhez: a KR QUANTEC kavaró dörzshegesztés közben.

Automatizált folyamatok nehéz fémipari tevékenységekhez: a KR QUANTEC kavaró dörzshegesztés közben.

A ponthegesztés mellett a KUKA-nál kiemelkedő és a világon egyedülálló megoldás a dörzshegesztés, ami részben a KUKA saját dörzshegesztői robotjainak, másrészt a Thompson vállalatcsoport beolvadását követően a termékportfóliót bővítő dörzshegesztési megoldásoknak köszönhető. A KUKA komoly minőséggel és szaktudással fedi le a teljes dörzshegesztői portfóliót, többek között az 1966 óta elérhető forgó dörzshegesztéssel.

 

orange

CNCMedia: Arányaiban az eladott robotoknak hány százaléka végez hegesztési feladatokat és milyen területen kerülnek alkalmazásba?

R.Á.: A magyar piacon a hegesztés tipikusan a fémipar és autóipar esetében jellemző. A KUKA szempontjából a két legnagyobb autógyártó cég az Audi és a Mercedes. Ezeknél a gyáraknál ponthegesztésről beszélünk elsősorban, itt a robotok közel 30-40, akár 50%-a is valamilyen hegesztőalkalmazást használ. A fém- és autóiparon kívül, elindulva az ívhegesztés felé, nagyjából a robotok 10%-a végez hegesztési feladatokat. A vasúti termékeknél, illetve olyan fogyasztási cikkeknél, amik fémből vannak és illesztést igényelnek, ott természetesen szóba jöhet valamilyen hegesztési technológia alkalmazása. Minél speciálisabb a megoldás, annál inkább szükség van a robotok igénybevételére, például a lézeres hegesztés, a dörzshegesztés vagy a mágneses ívhegesztés esetében.

Web_Image-10_DSC9879

CNCMedia: Milyen speciális megoldásokkal rendelkezik a KUKA robotok, szoftverek, hegesztési technológiák terén?

R.Á.: A KUKA robotizált megoldásai két csoportra oszthatók, mechanikaira és vezérlésre. A mechanikai megoldások közé tartozik a 6 század milliméterű pozícionálási pontosság, ami a különböző illesztéseknél játszik fontos szerepet. Mechanikai megoldások tekintetében a KUKA rendelkezik még a hollow wrist megoldásokkal is, amik a hengeres test körüli ív húzásában nyújtanak nagy segítséget. 

Vezérlés tekintetében szoftveres megoldásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére. Különböző technológiai csomagjaink az egyes hegesztési technológiák paramétereinek beállítását segítik elő. Például a KUKA-nál van lehetőség a szoftveres csomagoknak köszönhetően a varratkövetésre is.  Továbbá, az ívhegesztő alkalmazások terén külső forgatóberendezéseket gyárt a KUKA, annak érdekében, hogy a termék elhelyezése megfelelő pozícióban történjen a robot előtt, ezzel elősegítve a bonyolultabb hegesztési feladatok megoldását. A KUKA ügyfélspecifikusan, 1-től 5 tengelyesig terjedő forgatóberendezéseket is tud biztosítani a megfelelő munkadarab pozícionálás érdekében. 

orange

 

Védőgázas hegesztés automatizálása a KUKA-val

Védőgázas hegesztés automatizálása a KUKA-val

Munkadarabadagolás, palettázás érdekében a KUKA a robotos hegesztési cellákkal biztosítja a megfelelő munkavégzést. Hegesztési cellákból több modellel rendelkezik, ilyen a védőgázas hegesztéshez alkalmas KUKA cell4_arc, a kavaró dörzshegesztéshez szánt KUKA cell4_FSW, a skálázható ponthegesztéshez alkalmas KUKA cell4_spot és az ipari ultrahangos hegesztéshez való KUKA cell4_uswelding. A solution portfólióban található komplett hegesztőcellák a munkadarab méretéhez igazíthatóak. A konfigurálható robotokkal, forgatóberendezésekkel, és a különböző vezérlési, biztonságtechnikai beállításokkal a KUKA kulcsrakész, a vevő igényeihez igazított megoldásokkal tud szolgálni.

 

orange

CNCMedia: A speciális megoldások között említetted a paraméterezést, programozást is. A KUKA oktatóközpontjában milyen a programozói képzés?

R.Á.: Szerintem a robotos technológia viszonylag egyszerű, hiszen a robot mozgása nagyjából ugyanazokon az alapokon nyugszik, függetlenül attól, hogy palettázó fejről vagy hegesztőpisztolyról van szó. A KUKA ezt az általános tudást biztosítja. A programozói oktatáson bemutatjuk a robot biztonságos üzemeltetését, azt, hogy hogyan kell az adott robotot megfelelően végigjáratni a pályákon, valamint, hogy hogyan kell optimális robotprogramot létrehozni. A hegesztés speciális eseteihez pedig akár mérnöki támogatást is tudunk nyújtani.  

CNCMedia: A hegesztésre milyen piaci tendenciák várnak? Az automatizált hegesztési megoldásoknak az aránya hogyan változik?

KUKA Punktschweissen

R.Á.: Gyártástechnológiai szempontjából nagy meglepetésekkel nem kell számolni. A piaci tendenciák alapján a meglévő gyártási metódusok automatizálása várható a közeljövőben, ami a hegesztésre is nagy hatással lehet. Nagyjából éveként 10-11%-os növekedést prognosztizáltak az általam nézett adatok a robotos hegesztési alkalmazásokra vonatkozóan. Magyarországon a versenyképesség megőrzése és a munkaerőpótlás érdekében a cégek automatizálása várható. A hegesztés helyzetét nézve, az Ipar 4.0 megköveteli a termék gyártásának végigkövethetőségét. A KUKA-nál ebben a tekintetben a hegesztőrobotok és a komplex hegesztőcellák is Ipar 4.0 kompatibilisek. Továbbá a robotizálásban ott van a fejlődési lehetőség is, hiszen a gépek mellé ugyanúgy szükség van a szaktudásra, így az emberi munkaerő bővítheti tudását a robotos rendszerek kezelésével.

Web_Image-Rob_Arc_Welding_6

CNCMedia: A COVID miatt kialakult helyzet milyen hatással volt a cégek automatizáláshoz való hozzáállására? 

R.Á.: Azok a cégek, akik ódzkodtak ezektől a technológiáktól, azoknak jó ébresztő volt, hiszen mindenki szembesült az emberi munkaerő kitettségével. A gyártókat érzékenyen érintette a pandémia helyzete, erre mindenképpen megoldás lehet a gyártás automatizálása. Még erősebb automatizálási hullámmal számolok a következő években. Elsősorban Közép-Kelet-Európában volt kevesebb gyárfejlesztés és automatizálás, de a dolgozók kiesésével a cégeknek nem maradt más választása. Ilyen szempontból pozitív hatása volt ennek a helyzetnek az automatizálásra nézve. Hosszabbtávú gondolkozást, szemléletváltást eredményezhet, ami nem csak a gyártást érinti, hiszen a Home Office és hasonló vállalatirányítási újításoknak köszönhetően megváltozott a munka metódusa. 

2022_02_24_-_KUKA_07

CNCMedia: A COVID mellett a másik probléma az alapanyaghiány volt. Az ügyfeleitek és maga a KUKA hogyan érzékelte ezt?

R.Á.: Egy teljes világpiaci trendről van szó, amit nem lehet elkerülni, de azt gondolom, hogy a KUKA Magyarországon és globálisan is van akkora cég, hogy a legmagasabb szinteken tud a beszállítókkal tárgyalni, ami egy jó pozíciót tesz lehetővé. Nyilván az alapanyagdrágulás, az alapanyaghiány mindenkit érint az egész iparban. Mi szerencsére tudtunk termelni a magyar és a németországi, augsburgi gyáregységünkben is. 

2022_02_24_-_KUKA_08

CNCMedia: Említetted az autóiparban 30-40%-os, azon kívül 10%-os robothasználatot. 5 év múlva hova tudjátok ezt pozícionálni?

R.Á.: Érdekes kérdés, mert a magyarországi oktatásban 20-30 éve erőssé vált szakképzés miatt most jó hegesztőkből, a technológiát ismerő szakemberekből álló csoport van jelen, viszont az oktatásban való átrendeződések és a fiatalok igényeit követően változások vannak. Úgy gondolom, hogy a hegesztés terén a szakképzett munkaerőből komoly hiány lesz, ezért a vállalatok kénytelenek lesznek a fejlesztések irányába menni a versenyképesség megőrzése érdekében. Növekedésben vagyunk és a jövőben ez a trend folytatódni látszik.

További információ:

A KUKA hivatalos honlapján.

További információ a ponthegesztésről:
KUKA ready2_spot | KUKA AG

Tudjon meg többet a KUKA hegesztési technológiáiról:
Fémipari automatizálás | KUKA AG

Megosztás
[
    ]