A szerszámgép mint minden gépek őse

A XIX. században az ipari termelés kialakulásával a szerszámgép története szárnyalni kezdett. A gőzgép, mint kulcsfontosságú technológia, lehetővé tette a termelőeszközök gépi meghajtását. Innentől kezdve, a gépesítésnek köszönhetően, az emberi erő fontossága háttérbe szorult, ami komoly lehetőségeket nyitott meg. A szerszámgépek jelentősége az ipari termelésben napjainkig töretlen. Számos használati tárgyunk legyártásához nélkülözhetetlenek a szerszámgépek.

A DMG MORI termékpalettája napjainkban a kompakt DMP 35-től az XXL kategóriájú DMU 600 Gantry linear megmunkálóközpontig terjed.

A DMG MORI termékpalettája napjainkban a kompakt DMP 35-től az XXL kategóriájú DMU 600 Gantry linear megmunkálóközpontig terjed.

A szerszámgépek szerepe

Szerszámgépek nélkül a világunk ma egészen máshogy festene. A szerszámgépeken a szerszámok segítségével lehet megmunkálni a munkadarabokat. Ez a művelet a szerszám és a munkadarab egymáshoz viszonyított mozgásán alapul, amit a szerszámgép határoz meg. A gyártási eljárástól függően megkülönböztetünk elsődleges alakadó-, alakító- és forgácsoló szerszámgépeket. Elsősorban a nagy pontosság és a geometriai alakzatok gyakorlatilag végtelen tárháza biztosítja a forgácsoló szerszámgépek jövőjét.

A szerszámgépek fejlődése megváltoztatta a világot és az emberiség fejlődését is befolyásolta. Szinte az összes ipari termék szerszámgépek igénybevételével készült. Szerszámgépek nélkül nem léteznének motorok, sugárhajtóművek, nem létezne elektronika alumíniumházakban, a sort bármeddig lehet folytatni. A szerszámgépek jelentik az ipari termelés alapját. Ezért nem véletlenül beszélünk róluk “minden gépek őseként”.

DMG MORI Digital Twin (digitális iker): A gépészeti tervezés és az informatika egyre szorosabb összefonódásának eredménye többek között a szerszámgép digitális ikre is.

DMG MORI Digital Twin: A gépészeti tervezés és az informatika egyre szorosabb összefonódásának eredménye többek között a szerszámgép digitális ikre is.

Különösen az innovációalapú gazdaságok, mint Németország vagy Japán példája mutatja a szerszámgépipar fontosságát. Már régóta ők diktálják az iparág technológiai színvonalát, és egyre nagyobb teljesítményű és pontosabb szerszámgépeket képesek kifejleszteni. Ez pedig kulcsszerepet játszott más iparágak fejlődésében; egyre jobb minőségű implantátumokat eredményezett az orvostechnikai iparban, egyre összetetteb könnyűszerkezeteket a repülőgépgyártásban, illetve egyre termelékenyebb gyártórendszereket az autóiparban. Mindezek létrehozásában fontos szerepe volt a szerszámgépeknek.

A jövő szerszámgépei

A technológiai fejlődés ellenére a bevált gyártási eljárások nem veszítik el a jelentőségüket. A felületminőség javításának folyamatos igénye mellett az egyre szigorúbb méret-, alak-, és helyzettűréseknek is meg kell felelni, ezért a fémforgácsoló szerszámgépek a jövőben is nélkülözhetetlenek lesznek az üzemekben.

Az új eljárások, mint az additív gyártás lehetőségeit szem előtt tartva a hagyományos és – ebben az esetben – az additív technológiák okos kombinációjával egyedülálló előnyöket lehet elérni. A terméktervezésekor tapasztalható nagyobb szabadság mellett a funkciók integrációja is megvalósul.

A DMG MORI 1870 óta fejleszt mérföldkő jelentőségű technológiákat, csakúgy, mint a bielefeldi GILDEMEISTER.

A DMG MORI 1870 óta fejleszt mérföldkő jelentőségű technológiákat, csakúgy, mint a bielefeldi GILDEMEISTER.

Emellett a pontosság, a termelékenység és megbízhatóság növelése, a nagyobb automatizáltsági fok és az egyre rugalmasabb gyártórendszerek iránti igény határozzák meg a jövő szerszámgépeinek fejlesztési irányát. Ezt a fejlődést az új technológiák és a gépészeti tervezés és az informatika egyre szorosabb összefonódása is befolyásolja.

A hagyományokból építkező jövő

A DMG MORI hagyományokkal rendelkező iparági vezető. A vállalat 1870 óta fejleszt mérföldkő jelentőségű technológiákat. A fejlődés és az új utak felfedezéséhez szükséges bátorság több mint 150 éve fontos összetevője a DNS-ének. Ettől vált a DMG MORI a világ egyik legnagyobb szerszámgépgyártójává. Ennek a hagyománynak az alapjaira, illetve az automatizálás, a digitalizáció és a fenntarthatóság stratégiai pilléreire építkezve, a DMG MORI a gépészet és a digitalizáció összefonódásával tör előre és alakul át egyszerű szerszámgépgyártóból, átfogó hozzáadott értéket nyújtó partnerré és úttörővé az ügyfelei számára.

Excellence Factory monoBLOCK a pfronteni DECKEL MAHO-nál: a szerszámgépgyártás is egyre jobban modernizálódik.

Excellence Factory monoBLOCK a pfronteni DECKEL MAHO-nál: a szerszámgépgyártás is egyre jobban modernizálódik.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]