Tömbből kiindulva

A marás a síkfelületek és hornyok gyors megmunkálása terén fokozatosan kiszorította a gyalulást a XIX. század folyamán. A forgácsolási műveletet egy geometriailag határozott élekből álló marószerszám forgása határozza meg. A szerszámot a forgástengelye körül megforgatva áll elő a forgácsoló főmozgás, amivel a munkadarabról lehet a ráhagyást lemunkálni. Ehhez a szerszámot a forgástengelye mentén merőlegesen vagy szöget bezárva mozgatják az előtolás irányában. Egyéb fémforgácsolási eljárásokkal ellentétben a kézzel nem lehet marni, ezért rövid, ám rendkívül sikeres múltra tekint vissza. A XX. században alkalmaztak először villanymotorokat marógépek hajtására, amelyeket az elektronikus vezérlések követtek. Napjainkra a marásra az egyik legsokoldalúbb megmunkálási technológiaként tekintenek. A marógépek választéka ennek megfelelően rendkívül széles.

A forgácsolási műveletet egy geometriailag határozott élekből álló marószerszám forgása határozza meg.

A forgácsolási műveletet egy geometriailag határozott élekből álló marószerszám forgása határozza meg.

A fémmegmunkálásban évtizedek óta a marást használják geometriai alakzatok kialakítására előgyártmányokból. A munkadarabot erre a célra befogják és a megfelelő marószerszámokkal megmunkálják. A marógép kialakításától függően ezt vízszintesen – a főorsó és a szerszám oldalról vesz fogást – vagy függőlegesen lehet végezni. Utóbbi esetben a főorsó fentről vesz fogást. A marófejet kinematikával megtámasztó szerszámgépeken tetszőleges szögpozícióból lehet fogást venni. Elsősorban a munkadarab határozza meg, melyik tájolás a megfelelő. A forgácselvezetés például sokkal kedvezőbb vízszintes tengelyű maráskor, ami előnyös furatok megmunkálásakor.

További tengelyekkel még sokoldalúbb

A marógépek legegyszerűbb kialakításukban 3-tengelyes megmunkálásra alkalmasak: a szerszám mozog X, Y és Z-tengelyek mentén, a munkadarab rögzítve van. A 4-tengelyes szerszámgépek egy további, elforduló tengellyel rendelkeznek, B-tengely az orsóház vagy az asztal billentésével, akár egy külön munkadarab befogókészülék segítségével. Ezzel a szerszámot szögbe lehet állítani anélkül, hogy másikat kéne beváltani, mint a 3-tengelyes marás esetén. A szerszámgépgyártók az 5-tengelyes marást egy második, elforduló tengellyel vezették be. Ezzel a munkadarabot szinte bármilyen pozícióba lehet állítani, hogy a szerszám elérje a munkadarab öt oldalát, és gyakorlatilag készremunkálható így. Második felfogásra csak az első felfogási felület megmunkálásakor lehet szükség. A szimultán 5-tengelyes marás, amely esetben mindegyik tengely alkalmas interpolációra, pedig az 5-tengelyes marásból alakult ki. Ebben az esetben, ha a kinematika az asztalba van szerelve, a munkadarabot folyamatosan, minden irányban mozgatják az anyagleválasztás során. Az orsóházba szerelt kinematika esetén a második elforduló tengely a marófejbe van építve. Így lehet előállítani a jól ismert, és például a fröccsöntőszerszámok gyártásakor gyakran előforduló szabadfelületeket.

Az idők folyamán a marás egy rendkívül fejlett technológiává vált, amely különleges jellemzőkkel rendelkezik. A nagysebességű marás például a szokottnál sokkal magasabb főorsó fordulatszámmal dolgozik, hogy jobb minőségű felületeket lehessen előállítani, ez egyúttal a termelékenységet is növeli, hiszen minimálisra csökkenti a simítási műveleteket.

A megfelelő szerszámgép minden alkalmazáshoz

A DMG MORI 100 éve foglalkozik marógépekkel. A termékpaletta több, mint 25 családot tartalmaz, az egyszerű, 3-tengelyes marógéptől, az M1-től kezdve a csúcstechnológiájú, 5-tengelyes DMU monoBLOCK megmunkálóközpontok családjáig; vízszintes tengelyű marásra a CMX V és a DMC V típusok, illetve a DMC H linear és az NHX-család alkalmas; a kompakt felépítésű DMP 70 megmunkálóközponttól az XXL kategóriájú DMU 600 P-ig és DMU 600 Gantry-ig amelyek többméteres löketekkel rendelkeznek. Az ultrahangos marás, lézeres megmunkálás, vagy a köszörülés jelzi a technológiák integrációját, amely szintén egyre fontosabbá válik. A DMG MORI csaknem az összes típusához kínál automatizálási megoldást és átfogó ajánlatot a gyártás végpontok közötti digitalizációjára, ezzel is kiegészítve a sokoldalú termékpalettát. Ez azt jelenti, hogy a marás a jövőben is rendkívül termelékeny és versenyképes gyártási technológia marad.

A DMG MORI 100 éve foglalkozik marógépekkel.

A DMG MORI 100 éve foglalkozik marógépekkel.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]