Elektromos megfogás és sok más újdonság az SMW Autoblok standján

A 2021-es milánói EMO-n az SMW Autoblok standján, videós interjúban, a HÓD Industrial Kft kollégáival beszélgettünk.

Az idei egyik legfontosabb fejlesztés a teljesen elektromos megfogás, ami mind eszterga, mind pedig marógépen használható. Ennek jelentősége, hogy hidraulika, pneumatika táp nélkül, akár vezeték nélküli (wireless) módban tudunk vele mérni, befogni. A befogásról valós idejű információval rendelkezik – ez lehetővé teszi az Ipar 4.0-ás alkalmazások szélesebb körű elterjedését.

hod_01

Az egyik kiállított alkalmazási példán láthattuk, hogy bármilyen formájú munkadarabot a gépen belül mérni lehet és akár adott pozícióból el lehet mozgatni. Meg lehet mérni az alkatrész központi furatát vagy bármilyen pozíció megmunkálásának helyzetét. Ha az nem megfelelő, akkor lehetőség van a gépen belül a befogáson korrigálni. Folyamatosan rendelkezünk valós idejű információval a befogási erőről. Eltérő befogó erőt lehet használni a nagyoláshoz és simító műveletekhez. A proxymity érzékelőkkel a munkadarab pontos helyzete is meghatározható. Nincsen szükség plusz érzékelő és levegő bevezetésére vagy bonyolult furatok kialakítására. Egy-egy vezeték nélküli proxymity szenzorral megoldható a teljes munkadarab érzékelés.

hod_02

Idén a Technomagnete az SMW Autoblok csoport tagjává vált és új nevet kapott, így mostantól MAG Autoblok-ként működik. Érdekesség, hogy 1970-ben ők szabadalmaztatták az elektropermanens technológiát, amely azon alapszik, hogy a megfogási erőhöz nem szükséges folytonos elektromos kapcsolat, hanem egy kis impulzus segítségével megvalósítható a magnetizálás és demagnetizálás. A termék előnye nagy munkadarabok megmunkálásánál jelentkezik, mivel nem teljesen sík felületek megfogása is lehetővé válik. Az asztalon elhelyezett három darab fix pont és több önbeálló pólus magasító segítségével hozunk létre egy tökéletes sík felületet, amely révén nem szükséges technikai furatokat tenni a darabba.

TDM-01

Az SMW Autoblok csoporthoz tartozó OML cég további újdonsága, amit videónkban is kiemeltünk, egy újfajta manuális nullponti rendszer. Manuális nullponti rendszereknél igen komoly kihívás szokott lenni nagyméretű munkadaraboknál az alapot képező csapnak a pontos pozicionálása és furatának készítése. Akár teljesen ferde, kézzel befúrt és kézzel pozícionált furattal meg tudjuk oldani a munkadarab lefogását. Egy öt fokos hibahatáron belül tud a rendszer adaptívan leszorítani. Kis-közepes, de akár nagy többtonnás munkadarabok rögzítése megvalósítható közvetlenül a gépen, de akár mérési pozícióban vagy a mérőszobában is.

hod_06

Az SMW Autoblok az idei EMO kiállításon mutatta be legújabb patronos megfogó rendszerét, amely egyben egy moduláris rendszer is. Ugyanazzal az alaptesttel lehet különböző adapterekkel belső megfogó rendszert építeni. Az átállás a patronos és a belső megfogás között egyetlen mozdulattal elvégezhető. Maga az alaptest képes felfekvés figyelésre, mivel a levegős átvezetés megoldott benne, valamint lehúzó mechanizmus van benne. Ezáltal ütköztethető a darab a homlokon vagy akár a tokmánytest belsejében is.

hod_05

Az elektromos és digitalizált befogástechnikának az alapja és működésének legfontosabb eleme a digitális jel, illetve a tápfeszültség vezeték nélküli átadása. Ez egy intuitív rendszer, amit az SMW Autoblok a gépgyártókkal közösen fejlesztett. A rendszer alkalmas 5,5 kilowatnyi működtetésre használható energia illetve bármilyen digitális jel továbbítására, mint ahogy láthatjuk ezt egy kamerának a képi adatai átvitelén a videóban.

hod_07

Az SMW Autoblok idei újdonságai között nagyon fontos helyen szerepel az elektromos, illetve hidraulikus Ipar 4.0 ás befogástechnika. Ezek a satuk a teljes löket tartományban elektronikusan illetve hidraulikusan vezérelhetők. A befogás erejéről, illetve a satupofa pozíciójáról pontos információkat lehet kapni. Az ipar 4.0 illetve az egyre kisebb szériák egyedi gyártása automatizálásának a megoldásához, ezek igen jól használható készülékek.

További információ:

A HÓD Industrial Solution hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]