Új szikraforgácsolási megoldások a GF Machining Solutions kínálatában

A GF Machining Solutions új szikrafográcsolási megoldásai segítenek növelni a gyártók termelékenységét és pontosságát. Ezek a tömb- és huzalszikra forgácsológépek – amelyek robusztus felépítésükkel a szerszám- és formagyártást célozzák meg – nagy működési pontosságot és kiváló gyártási minőséget ígérnek, automatizálási lehetőségekkel.

Az AgieCharmilles CUT P Pro huzalszikra forgácsológépek új családját a nagyobb termelékenység, és a folyamatos rendelkezésre állás céljából tervezték, széleskörű technológiai adatbázisának köszönhetően pedig minden alkalmazáshoz ideális. A család a CUT P 350 Pro, az 550 Pro és a 800 Pro gépekből áll, közös jellemzőjük a robusztus felépítés, a logikus kezelői felület és számos lehetőség a gépkezelő nélküli üzemeltetésre.

CUT X 350 with Uniqua

Bemutatásra került továbbá az AgieCharmilles CUT X huzalszikra forgácsológépek új családja is, a termelékenység növelését elősegítő számos technológiai újdonsággal. A berendezés extrém szöghelyezetekre és simítási tulajdonságokra képes, aminek köszönhetően kiváló felületminőséget biztosít. A család a CUT X 350 és a CUT X 500 gépekből áll.

Az AgieCharmilles FORM X 600 tömbszikra forgácsológéppel a vállalat különösen a mikroelektronika, a telekommunikáció, az orvostechnikai ipar, valamint a csatlakozók és optikai rendszerek gyártásával foglalkozó iparágaknak beszállító fröccsszerszám gyártó cégek igényeit vette figyelembe. A gép 1 μm-en belüli pozícionálási pontosságra képes, az általános felületi érdesség pedig akár 5 μm is lehet, így tökéletes kombinációját kínálja a sebességnek és a pontosságnak.

A CUT P Pro és a CUT X családhoz elérhető, új Uniqua gépi kezelőfelület (HMI) kihasználja a több mint egy évszázados szikraforgácsolási technológiában rejlő lehetőségeket, emellett optimális működtetést és ergonómiát biztosít a függőleges, 19”-os érintőképernyővel, billentyűzettel és egérrel. A fejlesztés során igyekeztek minden gépkezelő igényeit figyelembe venni, tapasztalattól és megközelítéstől függetlenül. A kompatibilitást szem előtt tartva így az Uniqua számos, korábbi szikraforgácsoló gyártó régebbi fájltípusait is támogatja. A VISION és az AC CUT korábbi verzióiból objektum-orientált (dinamikus) és sorrendi (ISO-alapú) programokat képes készíteni, importálni, módosítani, és futtatni. Az Uniqua egy nagy teljesítményű grafikus eszköz, integrált CAM-felülettel és kompatibilis a főbb CAD/CAM programokkal is, ami lehetővé teszi az offline és a gépnél történő programozást, ISO-alapú működtetést és az objektum-orientált programozást.

A CUT P Pro család – Pontos és egyenletes teljesítmény

Az intelligens teljesítménygeneráló (IPG) technológiának köszönhetően a CUT P Pro családba tartozó gépekkel akár Ra 0.08 µm felületi érdességet is el lehet érni, az integrált hőszabályozásnak köszönhetően pedig akár ±2µm-es pontosságra is lehetőség nyílik.

A mérőlécek és a forgó jeladók kettős mérőrendszert képeznek, amelyekkel az X-, Y-, Z-, U- és V-tengelyeket felügyelik. Ütközés esetén a rendszer megvizsgálja a lineáris és a forgó jeladós mérőrendszer különbségét, az energiaelnyelő rendszer pedig automatikusan megállítja a tengelyeket a gép vagy a munkadarab sérülése nélkül. Ennek a biztonságnak köszönhetően a szánsebességek akár a 3m/percet is elérhetik.

A CUT P Pro család QUADRAX® mechanikus rendszerének köszönhetően az asztal, a tartály és a dielektrikum stabilak maradnak, a munkadarab sem mozog, ezért nagy tömegű munkadarabokat is meg lehet munkálni. Az U/V és az X/Y tengelyek egymástól függetlenek, azonos löketekkel rendeleznek (X = U löket; Y = V löket) és kis tömegűek. Az egymástól független mozgásnak köszönhetően nagyméretű, pontos kúpfelületeket tudnak készíteni. A Rhenocast gépágy ráadásul nagy rezgéscsillapító és kis hővezető képességet is kölcsönöz a berendezésnek.

A CUT P Pro család automatizálási megoldásai közé tartozik az Automatic Slug Management (ASM – automatikus szemcsekezelés; slug – itt a szikrázással leválasztott szemcsére utal), az Automatic Slug Welding (ASW – automatikus szemcsehegesztés), a rögzített, vagy visszahúzható Renishaw mechanikus mérőtapintó a munkadarab síklapúságának és pozíciójának bemérésére, illetve a System 3R méretezhető automatizálási megoldása, amivel megvalósítható a felügyelet nélküli gyártás. Utóbbi tartalmazza a WorkPartner 1+ kompakt robotot, amely két huzalszikra forgácsológép kiszolgálására is képes, gépkezelő beavatkozása nélkül, több mint két napig.

A CUT P Pro-család optimalizálja az elektronikai ipar, az autóipar, az orvostechnikai ipar beszállítóinak, valamint a szerszám- és foramgyártó iparágak igényeit, hiszen több mint 600, előre leprogramozott forgácsolási művelettel rendlekezik. Ezzel aaz alkatrészek rendkívül széles skálája lefedhetővé válik, a kevesebb, mint 1 mm-től 510 mm-ig terjedő magasságban, akár 3,000 kg tömegig, acél, keményfém, réz, alumínium, titán, polikristályos gyémánt (PCD) és grafit alapanyagokból egyaránt. A huzalok átmérőválasztéka 0.0762 mm-től 0.33 mm-ig terjed. A Spark Track technológián alapuló ISPS (Intelligent Spark Protection System – intelligens szikravédő rendszer) megakadályozza a huzalszakadást, az iWire pedig csökkenti a huzalfogyasztást, felismeri a munkadarabok alakjai közötti eltéréseket, és ennek megfelelően változtatja a huzalelőtolás sebességét.

A CUT X-család – Nagyobb pontosság, jobb ismétlési pontosság

Az új Uniqua gépi kezelőfelület mellett a CUT X-család tagjai új huzalkörrel is rendelkeznek. Az egyedülálló, ikerhuzalos rendszernek köszönhetően a felhasználók választhatnak a Twin-technológia (az elsődleges vágás gyorsabban végezhető a vastagabb huzallal, míg a kisebb sarkokat vékonyabb huzallal lehet kivágni), a nagyobb fokú autonómia (két egyforma huzal dolgozik, gépkezelő felügyelete nélkül) és a felületminőséget előtérbe helyező, gyorsabb eróziós technológia (két egyforma átmérőjű, de különböző bevonatú huzal dolgozik a fő vágás sebességének optimalizálása és a simítóvágáskor keletkező szennyeződés csökkentése érdekében) között.

Test part machined with CUT X 350

A GF Machining Solutions adatbázisában lévő új, X-technológiák mindemellett komoly hangsúlyt fektetnek a nagy pontosságra, jó felületminőségre és magas megmunkálási sebességre. A CUT X szintén rendelkezik a GF Machining Solutions ISPS funkciójával.

FORM X 600 és AC-FORM szikraforgácsoló – nagyobb termelékenység

A FORM X 600 merőben leegyszerűsíti a nagy pontosságot igénylő fröccsszerszámok és alkatrészek gyártását. A legújabb fejlesztésű Intelligent Speed Power Generator (intelligens sebesség-teljesítmény generátor – ISPG) akár 50%-kal is csökkentheti az elektródafogyást, ezzel komoly megtakarítást lehet elérni az ezzel kapcsolatos kiadásokban. A kevesebb elektróda pedig egyben ritkább elektródacserét is jelent, tehát a ciklusidők, így az állásidők is csökkennek.

Az a megmunkálás közben fellépő tehetetlenségi nyomaték felvételére szolgáló Accura-C kiegyensúlyozó tengelynek, a gépbe integrált Renishaw optikai bemérőnek, valamint az elektródafogyás csökkentését biztosító iQ technológiának köszönhetően, a FORM X 600 új utat mutat a fröccsöntőszerszámok és alkatrészek gyártásában.

A FORM X 600 kiváló mechanikai merevséget és pontosságot képvisel a teljes életciklusa alatt, amit a rövid C-tengelyes felépítés és bőkezűen méretezett öntöttvas gépágy garantál. A geometriai pontosságot így nem befolyásolja sem a munkadarab tömege, sem a dielektrikum mennyisége. A gép robusztus felépítése felveszi a megmunkálás során ébredő erőket, így a munkadarab és az elektróda közötti hézag a pontosság érdekében állandó marad. A gépre szerelt mérőlécek kiküszöbölik a klasszikus megmunkálási hibákat, amelyek az irányváltásból, hőtágulásból vagy kopásból adódnak. A kétkörös pozícionáló rendszer pedig egyúttal csökkenti az időszakos karbantartási és kalibrálási feladatok szükségét.

Az idei, milánói EMO-n a gép egy AC-FORM SW V 2.0.0-val került bemutatásra, olyan egyedülálló technológiákkal, mint az iGap, illetve a sötét felületek és a mély üregek megmunkálása. A gép mindemellett eTracking folyamatfelügyelettel és OPC-UA illesztőfelülettel is rendelkezik.

További információ:

A GF Machining Solutions hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]