Új QTE sorozatú szerszámgép debütált a Mazak-tól

A Yamazaki Mazak első ízben mutatta be legújabb, nagy teljesítményű és megfizethető QTE sorozatú esztergaközpontját.

A QTE-300 MSY SG nagy, 695 mm-es lengéstartományával egy új, könnyen használható, nagy termelékenységű esztergaközpont; marási lehetőséggel, Y-tengellyel és egy második orsóval felszerelve. Az új gép a Mazak QTE sorozatának legfiatalabb tagja, amelyet a Mazak szingapúri üzemében gyártanak.

A legújabb QTE sorozatú esztergaközpont a 2021-es EMO-n debütált

A legújabb QTE sorozatú esztergaközpont a 2021-es EMO-n debütált

A berendezést úgy tervezték, hogy még a legkisebb gépműhelybe is beférjen, ennek ellenére a teljesítmény területén nem szükséges kompromisszumot kötni. A QTE-300 MSY SG nagy teljesítményű, 4.000 ford./perces, 18,5 kWh teljesítményű integrált motoros főorsóval van felszerelve, amelynek furatátmérője 91 mm. A gép maximálisan 80 mm átmérőjű rúdanyagok megmunkálására képes. Mivel nincs teljesítményveszteség a mechanikus erőátvitel miatt, az integrált motor nagyobb teljesítményt ad le forgácsolás közben. Mindezt úgy, hogy a vibrációt minimálisra csökkenti a nagy sebességű működés során, ezzel biztosítva a kivételes felületminőséget és a maximális élettartamot.

Az idei EMO-n kiállított QTE-300MSY SG 10 hüvelykes tokmánnyal volt felszerelve, a második orsón pedig egy 6 hüvelykes tokmánnyal, 6.000 ford./perces sebességgel. Ezen felül az Y-tengely 100 mm-es mozgástartománnyal rendelkezik, és a főorsón alapfelszereltségként a csomag része. A második orsóra opcionálisan kérhető egy komplett kontúrmegmunkálásra képes C-tengely is.

A 12 állású, hidraulikus szorítóval rendelkező szervohajtású revolver alapkivitelben csavarral rögzített szerszámok befogadására képes, és minden pozíció alkalmas hajtott szerszámok fogadására is. A marási műveletek nagy termelékenységét egy nagy teljesítményű, 5,5 kW-os maróorsó biztosítja, amelynek maximális fordulatszáma 4.500 ford./perc (opcionálisan 6.000 ford./perc).

A QTE ezenkívül opcióként egy ún. szerszámszemet is tartalmaz a szerszámok automatikus beméréséhez és a ciklus közbeni szerszámkalibrációhoz. Ez segít tovább növelni a berendezés termelékenységet és a jövedelmezőséget azáltal, hogy csökkenti a szerszámbeállítási időt.

A QTE számos környezetbarát és költséghatékony intézkedéssel is fel van szerelve. Ilyen például a munkavilágítás és háttérvilágítás automatikus kikapcsolása, ha épp nincs kezelő a gépnél. Lehetőség van az automatikus forgács eltávolító szalag leállításra is, amennyiben a gép üzemen kívül van.

A Yamazaki Mazak nagysebességű, nagy pontosságú CNC esztergaközpontjainak QTE sorozata az első olyan gépcsalád, amelyet a MAZATROL vezérlők legújabb generációjával, a SmoothEz-vel szereltek fel. A 15 hüvelykes álló érintőképernyővel rendelkező SmoothEz (ejtsd: “easy”) páratlanul egyszerű használhatóságot kínál, és a kezelő igényei szerint testreszabható, valamint teljes QWERTY billentyűzetet tartalmaz. Két nyelven is programozható – MAZATROL és EIA / ISO – a maximális rugalmasság érdekében.

A MAZATROL SmoothEz CNC három egyszerű funkciót egyesít – Ez Machining (megmunkálás), Ez Operation (működtetés) és Ez Setup (beállítás) –, hogy kiemelkedő termelékenységet, pontosságot és ezáltal jövedelmezőséget tegyen lehetővé.

Az Ez Machining a Mazak Thermal Shield által biztosított hőkompenzációs vezérlésnek köszönhetően nagy sebességű, nagy pontosságú megmunkálást kínál a felhasználóknak, hiszen a funkció automatikusan kiegyensúlyozza a hőmérséklet-változásokat a megmunkálás során.

Az Ez Operation tartalmazza a QUICK MAZATROL-t is, amely gyors, párbeszédes programozást tesz lehetővé egy 15″-es érintőképernyővel és intuitív, a kezelő igényei szerint testreszabható operációs rendszerrel. A QUICK MAZATROL funkció ráadásul a program létrehozását és megerősítését is leegyszerűsíti, a programozott alkatrész azonnali 3D-s megjelenítésével.

ForrásMazak

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]