Méréstechnika egyszerűen a Coord3 integrált megoldásával

Teljesen integrált megoldás több érzékelővel

coord3

A Coord3 koordináta mérőgépe több szenzorral, TouchDMIS-szel, mérőtapintóval, és a vállalat saját fejlesztésű, V7 lézerszkennerével felszerelve, egy teljesen integrált megoldást kínál. A berendezés felhasználóbarát, hatékony és gyorsan programozható; tapintós- és lézeres érzékelők esetén egyaránt.

A legfontosabb előnyök áttekintése

  • Gyorsaság – a lézernyaláb mentén akár 1280 pontot is tud érzékelni, amely az 50 Hz mintavételi frekvenciának köszönhetően nagy adatsűrűséget tesz lehetővé.
  • Dinamikus tartomány – A V7 érzékelő a kék lézernyalábnak köszönhetően pontos adatokat képes felvenni a sötét és tükröződő felületekről is, káros, fehér porfestékek vagy spray-k használata nélkül.
  • Látómező – A látómező szélessége 88 mm, mélységélessége 100 mm, ezzel nagyméretű, összetett geometriájú felületek szkennelését teszi lehetővé.
  • Valósidejű integráció – Közvetlenül integrálva van a felhasználóbarát TouchDMIS szoftverhez, ezért a felhasználó számára ismert kezelőfelületet használhat a szkenneléskor.

A koordináta mérőgép számos iparágban alkalmazható, a lemezmegmunkálástól kezdve a műanyag- és kovácsolt alkatrészek gyártásáig.

Érzékelő váltása

A program olyan egyszerűen vált a tapintós és lézerszenzors mérés között, mint bármilyen érzékelő esetében. A teljes, szkennelni kívánt terület bemérése gyorsan és egyszerűen történik, ezt követően pedig az összes alakelem ellenőrizhető, mindössze rá kell kattintani a CAD-programban. Lehetőség van egy megadott alakelem bemérésére is, hasonlóan egyszerűen, mind bármely más mérőtapintó alkalmazásakor. Egy adott felület szkennelését követően azonnal megkapjuk a vizsgálni kívánt alakelemeket (ebben az esetben pontokat).

coord3_2

Metszetek mérése

Lehetőség van a CAD modellen metszetek készítésére is, amelyek kiválasztást követően természetesen mérhetők is, a mért pontok pedig automatikusan kinyerhetők a pontfelhőből.

coord3_3

A mérési idő is számottevően csökkent. Elég egyszerűen beszkennelni a kívánt felületelemeket, ezek után azonnal eltávolíthatók a kiválasztott pontok és alakelemek. Miután a kívánt felületelemek szkennelése megtörtént, azonnal vizsgálhatók az alakelemek.

A TouchDMIS 7.0 verziójának újdonságai

  • Háló, színtérkép és pontfelhő eszközök

A TouchDMIS új verziója nagy teljesítményű hálógeneráló algoritmussal rendelkezik, így csupán két paramétert (finomság és simaság) szükséges megadni. Az elkészített hálók akár STL fájlformátumban is exportálhatók.

A pontfelhők tekintetében elérhetővé válik a “legjobb illesztés” funkció, amely a szkennelt pontokat bármilyen orientációból képes a CAD modellhez igazítani, így legtöbb esetben nincs szükség azok manuális előigazítására. Az eszköz automatikusan figyelmen kívül hagyja a modellel nem egyező pontokat (pl. koordináta mérőgép asztal, befogók, stb.), a végső illesztés így tökéletesen egyezni fog.

touchdmis_1

Az új verzióban beépített pontfelhő szűrők használatára is lehetőség nyílik, amelyekkel kivághatók a szükségtelen pontok, kijelölhetők a sokszszögek és síkok, illetve zajszűrés is végezhető. Elérhetővé válik az eltérések kimutatása is, amelhyez az adott pontok akár a pontfelhőn, akár a színtérképen, akár görbéken vagy felületi profilon is kijelölhetők és többféle képpen is megjeleníthetők.

  • Új API lézer-tracker interfész

A tracker ablakát a 7.0-ás verzióban egy új eszköztár vátlja fel, amely sokkal intuitívabb kialakítást kapott. Az eszköz képes vízszint sík generálásra, a szintezési transzformáció pedig automatikusan elmentésre kerül és bármikor előhívható vagy újra generálható. Szintén új funkció, hogy a síkon elhelyezkedő furatok pozíciója mostantól egyetlen pontban mérhető, amennyiben az SMR be van ágyazva a furatba.

touchdmis_2

  • TouchDMIS szimulátor

A szimulátorok és offline licenszek visszakerültek a TouchDMIS új verziójába. A szimulációhoz mostantól nincs szükség hardverkonfigurációt váltani és az összes “TTP” konfigurációhoz elérhető.

A szoftver emellett még számos egyéb, hasznos funkcióval bővült, egyebek mellett szövegfelismeréssel, a magas szintű parancsokat és az Arco fordítót érintő radkiális javításokkal, a felhasználói profilok hatékonyabb kezelésével, DMIS sablonszerkesztővel, illetve a teljes mérési munkamanet exportálásának lehetőségével.

ForrásCoord3

További információ:

A hivatalos hazai forgalmazó, a LAMATEC honlapján.

Megosztás
[
    ]