Magasabb polcra kerülnek a nyertesek

A Ginop Plusz 1.2.1-ben elnyert támogatás egyrészt szintlépést hoz kapacitásban és technológiában, másrészt mély levegővételhez jutnak az érintett cégek a mostani turbulens gazdasági környezetben – derült ki a VG körképéből.

main

A technológiaváltó támogatási programként ismert Ginop Plusz 1.2.1-21 felhívásra 4803 pályázat futott be 465,2 milliárd forintos igénnyel, végül 1719 projekt kapott zöld utat, az érintett vállalkozásoknak együttesen 211 milliárd forintot ítéltek oda. „Kiemelt jelentőségű az eredményességi visszamérés, hiszen a most megítélt visszatérítendő támogatás bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik” – mutatott rá a VG-nek Csomár Zoltán, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. Az elutasított pályázatok arányát és a benyújtott fejlesztési igények volumenét látva, hatalmas a beruházási igény, a konstrukció újbóli kiírása nagymértékben segítene több iparágat. Az ECC ügyvezetője szerint finanszírozási szempontból van kiemelkedő jelentősége a 100 százalékos előlegnek, melynek folyósítása azonnali előleg formájában történik a támogatói okirat hatálybalépését követően. Tekintettel a sok esetben 70 százalékos támogatási intenzitásra, Csomár Zoltán szerint akkor sem érdemes lemondani a megítélt támogatásról, ha váratlan akadályok miatt veszélybe kerül a projekt megvalósítása.

„Ez a pályázat ugrás a jövőbe, fejlesztéseink előbbre hozatalával és termelési képességeink növelésével versenyelőnyre tehetünk szert” – mondta a VG-nek Kuba Attila, a Hőszigetelő Üveggyártó és Szolgáltató (Hőszig) Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Két lábon áll a cég: az egyik a szigetelőüveg-, a másik az acélszerkezet- és gépgyártás. Az utóbbiban egyedi termékeket gyártanak exportra, csúcstermékük egy 36 tonnás, önjáró kőtörőgép. Évtizedek óta készítenek a cement-, bánya- és hajóipar részére berendezéseket, szélerőmű komponenseket, hulladék újrafeldolgozáshoz használt eszközöket. „Következő lépcsőfokként már az Airbusszal és az Európai Űrügynökséggel tárgyalunk a beszállítás lehetőségeiről” – bocsátotta előre a Hőszig első embere. A 419 milliós támogatásban részesült szigetvári beruházás összköltsége mintegy 600 millió forint, mely révén a síküveg továbbfeldolgozás részlegen 15 százalékkal több embernek munkát adva szilárdítanák meg a gyártás biztonságát, duplázva a kapacitást. Új gépparkot üzemelnek be, a gyártócsarnokot is felújítják. A fémszerkezet- és gépgyártásban is termelőeszköz-beszerzést terveznek, de az informatikai rendszert is újra cserélik. A cégvezető állítja: a mostani száguldó gazdasági környezetben egy mély levegővételhez jutnak a támogatásal, de ezzel együtt is alapanyag- és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A Mirrotron Műszaki Fejlesztő és Szolgáltató Kft. a 280 millió forint összértékű projektje a Ginop Plusz révén 157 milliós támogatásban részesül. A vállalkozás egyedi tervezésű és kivitelezésű, tudományos felhasználású, neutron optikai berendezéseket készít nagyrészben külföldi kutatóintézeteknek, emellett nemrégiben sugárvédelmi anyagok, valamint új típusú kutatási és egészségügyi célú neutron forrás kifejlesztését és kivitelezést is megkezdte. A mostani beruházásról Mezei Rita ügyvezető a VG-nek azt mondta: olyan fémmegmunkáló műhely létrehozását és modern CNC megmunkáló gép beszerzését tervezik Martonvásáron, amely biztosítja a termékeik, fejlesztéseik magas minőségben, határidőben való házon belüli elkészítését. „Az ellátási hiány, a beszerzési, gyártási folyamatok bizonytalansága, lassulása alátámasztja azt a törekvést, hogy minél nagyobb arányban saját kivitelezésben készítsük el az általunk tervezett egyedi eszközöket” – emelte ki az ügyvezető.

ginop_plusz_1-2-1

A 450 milliós beruházási csomagjához 314 millió forint támogatást kapó Agrohíd Ipari Kft. tevékenységének fókusza az autóipari szerszám- és készülékgyártásra, valamint gépjármű szakszervízek speciális szerelő-, beállító- és ellenőrző szerszámainak előállítására és összeszerelésére irányul, de emellett a csomagoló-, a nyomda-, a vasút- és az élelmiszeriparban, valamint a speciális gépgyártóiparban érdekelt vevők megrendeléseit is teljesíti. Gonda Sándor ügyvezető a VG-nek kifejtette: a pályázati pénzzel a hátuk mögött hosszú évek óta tervezett gépbeszerzésre nyílik lehetőség a mezőtúri székhelyű cégnél. Öttengelyes megmunkálásra is képes megmunkáló központok beszerzése mellett olyan további berendezésekben gondolkodnak, amelyek jelentős kapacitásnövekedést, valamint a minőségellenőrzés legkorszerűbb szintjét biztosítják. „Olyan típusú és volumenű megrendeléseket is el tudunk majd vállalni, amelyeket a hiányzó technológia vagy kapacitás híján eddig nem tudtunk teljesíteni” – jegyezte meg a cégvezető. Az önerőt részben saját forrásból, részben banki hitelből tervezik fedezni, a gépbeszerzések mellett pedig fejlesztik az IT-infrastruktúrát, illetve az autóipari partnerek magasabb szintű kiszolgálása érdekében meg kívánják szerezni az adatvédelmi és információbiztonsági követelményekre épülő TISAX tanúsítványt is.

ForrásVilággazdaság

 


 

Kérjen segítséget a pályázáshoz! A pályázatok megírását a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban vállalja!

Az ECC eredményei: 

  • 18 éves működésünk során,
  • 131 milliárd forintot meghaladó támogatást nyertünk el és számoltunk el partnereink, ügyfeleink részére,
  • több, mint 3.450 elégedett ügyfél,
  • iparági szakértőkön keresztül széles körű iparági referencia és tapasztalat,
  • nagyságrendileg 100 %-os nyerési arány,
  • közel 40 fős szakmai háttérrel.

További információ:

european

 

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
info@european.hu

Megosztás
[
    ]