Gördülékeny adatkezelés, gyorsabb átállás

Hogyan csökkentette gépsor átalakításának idejét 1/3-dal a DENSO?

denso

Egyre több hazai gyártóvállalat törekszik arra, hogy gyártósorait minél gyorsabban alkalmassá tegye az új termékek egymás utáni gyártására. A termelékenység szempontjából fontos az időráfordítás. A DENSO-nak sikerült számos üzemórát megtakarítania, az eredmény magáért beszél. A DENSO a modern autóiparban használt technológiák, rendszerek és alkatrészek piacvezető beszállítójaként a legnagyobb autógyártókat látja el termékeivel. A DENSO Gyártó Magyarország Kft.-t 1997-ben alapították Székesfehérváron. A cég működését dízel szivattyú gyártásával kezdte, majd gyors növekedésnek indult; mára erőátviteli termékek egész sorát állítja elő a járműipar számára és több, mint 4000 főt foglalkoztat.

Alaptermékei, mint például a közös nyomócsöves rendszer, piacvezető szerephez jutottak Európában a kiváló teljesítményüknek és környezetbarát működésüknek köszönhetően. A cég 4 éve vásárolt adatkezelési megoldást azzal a céllal, hogy mindennapi tevékenységünket gördülékenyebbé, hatékonyabbá tegyék, valamint adataikat biztonságosan tárolhassák és megoszthassák azokat. Akkor a SOLIDWORKS PDM mellett döntöttek és az elért eredményeik bizonyítják, hogy jól választottak.

Lunk András, a Belső Gépgyártás és Fejlesztés részleg vezetője, aki 2002 óta dolgozik a cégnél elmondta, hogy első sorban a mindennapi tevékenységünket szerették volna gördülékenyebbé és hatékonyabbá tenni. Továbbá felmerült az igény a tervezési adatok egy zárt, könnyen konfigurálható rendszerben való kezelésére, melyben belső munkafolyamat segítségével tudják az információáramlást biztosítani a társosztályok között. Egy olyan szoftverben gondolkodtak, amely megoldást nyújt a tervezéstől a tervezési adatok biztonságos tárolásán át azok kezeléséig. 

Lunk András, a Belső Gépgyártás és Fejlesztés részleg vezetője

Lunk András, a Belső Gépgyártás és Fejlesztés részleg vezetője

A bevált szoftver modulja megkönnyíti az adminisztrációt

A fejlesztő csapat tevékenysége nagyon sokrétű és feladataik közé tartozik többek között: az új gépek tervezése és gyártása, a gyár területén lévő gépek fejlesztése, új termék bevezetése esetén gépek, akár sorok módosítása, illetve alkalmassá tétele az érkező termék gyártására, sori automatizálás és ciklusidő csökkentő tevékenység. A tervezési feladataikat 2014 óta a SOLIDWORKS CAD szoftverével látják el.

Lunk András szerint a SOLIDWORKS a leginkább kezelőbarát felülettel rendelkező tervező szoftver jelenleg a piacon és ennek köszönhetően egyrészt gyorsan tanulható, másrészt megkönnyíti a tervezési folyamatot. Továbbá a rendszer moduláris, azaz csak azokat a modulokat létfontosságú megvásárolni, amelyekre szükség van. Így a tervezési feladatok gyarapodásával kézenfekvő volt a számukra, hogy a már jól bevált CAD szoftver egyik moduljának megvásárlásával könnyítik meg a fejlesztőcsapat adminisztrációs tevékenységét. Ezért esett a választás a SOLIDWORKS PDM-re. 

Átfogó megoldással a hatékonyabb és gyorsabb tervezésért

Mivel a SOLIDWORKS szoftvereivel tervezik meg az összeállításaikat, alkatrészeiket és szükség esetén végeselemes szimulációkat is végeznek, a PDM használatával egy átfogó termékfejlesztés támogató megoldást kaptak, amelynek segítségével az adatokat tárolni, kezelni képesek és a megfelelő jogosultsági körök beállításával hozzáférést tudnak biztosítani az adatokhoz a társosztályoknak. Ezzel a lépéssel a tervezés gyorsabbá és hatékonyabbá, a különböző hozzáférések pedig könnyen kezelhetővé váltak.

A szoftver bevezetését és a projekt lebonyolítását Csilléri Zoltán gépészmérnök végezte el az EuroSolid Zrt. és a DENSO informatikai részlegével karöltve. Csilléri Zoltán volt a felelős a felek közti kommunikációért, a PDM rendszer cég igényeire történő testreszabásáért, valamint a jogosultsági körök kidolgozásáért.

Csilléri Zoltán gépészmérnök

Csilléri Zoltán gépészmérnök

A PDM bevezetését számos egyeztetés előzte meg, ahol a DENSO munkatársai felvázolták a vállalat igényeit és ezek függvényében meghallgatták az EuroSolid által nyújtott lehetőségeket és megoldásokat. A DENSO elvárásai találkoztak a PDM rendszer képességeivel, így kezdetben kibérelték a szoftvert, hogy alaposabban, a gyakorlatban is megismerhessék a működését. 

A DENSO munkatársainak az EuroSolid PDM szakértő mérnökei adminisztrátori oktatást tartottak, amely lehetővé tette számukra, hogy elkezdjék a szoftver DENSO specifikus testreszabását. A pontos célok és igények meghatározása, valamint a felek közti jó kommunikációnak köszönhetően sikerült rövid idő alatt testre szabni a PDM rendszert

A meglévő dokumentációk feltöltését a PDM-en belül dispatch-ek segítségével gyorsították fel. A rendszer konfigurációja után a működtetéséhez szükséges képzéseket az EuroSolid oktatási központjában biztosította a DENSO kollégái számára. Az oktatásokat követően továbbra is folyamatos online és telefonos támogatást kapnak az EuroSolid támogatómérnökeitől az esetlegesen felmerülő kérdéseikhez és új feladataikhoz.

A kezdeti megtorpanást új lendület és sikeres átállás követte

Mint minden új rendszer bevezetésénél, bármilyen kidolgozott és alapos is legyen az előkészítés, működés közben, a gyakorlatban biztosan felmerülnek kisebb-nagyobb zökkenők és akadályok. A DENSO esetében sem alakult ez másképpen. A PDM használatának első szakaszában az adatmozgatás lassúsága miatt használhatatlannak tűnt a rendszer. A probléma felderítéséhez és orvoslásához szoros együttműködésre volt szükség az érintett támogató osztályokkal. Azonban a közös munka végül meghozta a sikert, feltérképezésre került az akadály, megoldás született rá és ez új lendületet adott a folytatáshoz.

orange

 

“Az első átalakításnál a feltöltési időszak és a tervezés együttesen kb. 400 órát vett igénybe. Azonban a harmadik átalakítás során egy időben 3 különböző új terméket kellett a sorra integrálnunk, amelynek összes tervezési ideje 270 órára csökkent. Ez az eredmény önmagáért beszél.”

Lunk András, Belső Gépgyártás és Fejlesztés részleg vezetője, DENSO

 

orange

Lunk András az eddigi egyik legkiemelkedőbb eredményüknek azt tartja, hogy az adatkezelési rendszer bevezetésével fel tudták gyorsítani a gyártósoruk átállási idejét. Termelékenység szempontjából fontos, hogy cégüknél egy gyártósort milyen gyorsan tudnak alkalmassá tenni több új termék egymás utáni gyártására. Esetükben a már meglévő 3D gép modelleket kellett PDM-be beintegrálni. Lunk András elmesélte, hogy az első átalakításnál a feltöltési időszak és a tervezés együttesen kb. 400 órát vett igénybe. A következő új termék esetén ugyanezen gépsor átalakítása már csak 330 órát kötött le, majd a harmadik átalakítás során egy időben 3 különböző új terméket kellett a sorra integrálniuk, amelynek összes tervezési ideje 270 órára csökkent. Ez az eredmény önmagáért beszél. A szoftver segítségével sikerült 1/3-dal csökkenteni a gyártósorok átállásához szükséges időt, amelyet tervezésre, illetve további fejlesztésekre tudnak fordítani. Lunk András hozzátette, hogy a bevezetést először saját részlegükön, a Belső Gépgyártás és Fejlesztés területén kezdték meg, majd miután minden funkció és jogosultság kidolgozásra került a teszt üzem során, megindult a termelési- és folyamatmérnökségi részlegek bevonása és a rendszer kiterjesztése további részlegekre. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy a PDM rendszer alkalmazását minél több területtel kibővíthessék.

Tudjon meg többet a SOLIDWORKS PDM-ről az EuroSolid videós összefoglalójából!

ForrásEuroSolid

További információ:

Az EuroSolid hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]