Fémmegmunkálás 4.0 a Mitsubishi Electric megoldásaival

A Mitsubishi Electric bemutatta automatizált szerszámgép-megoldásainak átfogó kínálatát, amelyet azzal a céllal terveztek, hogy segítse a vállalkozásokat versenyképességük növelésében és a jövőorientált fémmegmunkáló alkalmazások sikeres megvalósításában.

Egy modern fémmegmunkáló szerszámgép esetében az extrém pontossághoz nagy sebesség és költséghatékony működés kell társuljon. Tekintve, hogy az ágazatban egyre több robot és egyéb mozgásrendszer áll a gyártók rendelkezésére, a fejlett teljesítményt biztosító megoldások azonosítása kulcsfontosságú.

EDM-DRESS - Fejlett köszörülési technológia egy többcélú, nagy pontosságú huzalszikraforgácsoló rendszerbe integrálva

EDM-DRESS – Fejlett köszörülési technológia egy többcélú, nagy pontosságú huzalszikraforgácsoló rendszerbe integrálva.

A szuperabrazív korongok tökéletes köszörülése

A profilozott, fémkötésű köszörűkorongok lehúzásához a Mitsubishi Electric legújabb, huzalos szikraforgácsoló berendezése, az EDM-DRESS kétségkívül az egyik legideálisabb megoldás. Ez a többcélú szerszámgép nemcsak maximális pontosságot és konzisztenciát képes biztosítani, hanem elsőosztályú, rendkívül abrazív felületeket is, komplex kialakítással.

A szikraforgácsoló folyamatnak köszönhetően, a gép nem fejt ki mechanikai erőt a korongra, így megelőzhetők a szemcsetörések és a kontúrsérülések. A gyártócégek így robusztus, nyitott felületi topográfiával és kiálló szemcsékkel rendelkező korongokkal dolgozhatnak, amelyek akár 280%-kal több anyagot tudnak eltávolítani, miközben négyszer gyorsabbak, mint a hagyományos megoldások. Mindez maximális hatékonyságot és nyereségességet biztosít a felhasználóknak.

A korongok ráadásul már a kezdetektől fogva élesek, így elkerülhetők a felesleges indítási idők és a költséges selejtek. A nyitott forgácstér továbbá megakadályozza a köszörülésből adódó égést, ami jelentősen alacsonyabb mechanikai és termikus igénybevételt eredményez, többszörösére növelve a korongok élettartamát.

Teljes ellenőrzés a robotizált műveletek felett

A szikraforgácsoló gépek mellett a Mitsubishi Electric a pontos és gyors automatizált műveletek széles skálájához kínálja robotos megoldásait. Ezek közé tartoznak egyebek mellett a gépek be- és kirakodására, vagy másodlagos műveletek elvégzésére, például alkatrészek jelölésére használható robotok.

A Mitsubishi Electric közvetlen robotvezérlő (DRC) funkciója leegyszerűsíti a robotok integrálását a fémmegmunkáló alkalmazásokba, hiszen gyors programozást és használatot tesz lehetővé.

A Mitsubishi Electric közvetlen robotvezérlő (DRC) funkciója leegyszerűsíti a robotok integrálását a fémmegmunkáló alkalmazásokba, hiszen gyors programozást és használatot tesz lehetővé.

A direkt robotvezérléssel (DRC) ellátott fejlett vezérlőknek köszönhetően a programozói műveletek is gördülékenyebbé válnak. Ez leegyszerűsíti a robotok integrálását a fémmegmunkáló alkalmazásokba, hiszen lehetővé teszi a gépkezelők számára a robotok gyors programozását és használatát. A módosítások közvetlenül a CNC-panelről végezhetők el, anélkül, hogy speciális programozási ismeretekre lenne szükség – a felhasználók G-kódokkal állíthatják be és módosíthatják a robotfunkciókat. A vezérlő és a robot nagy sebességű Ethernet-en keresztül kommunikál, ami a gyors és kényelmes plug-and-play integrációt is támogatja.

A robotok integrálása jelentős előnyökkel járhat, ideértve az üzemidő és termelékenység maximalizálásából adódó költségmegtakarítást is. Mindemellett a beruházási költségek is optimalizálhatók, a sikeres működéshez ugyanis nincs szükség sem külön robotvezérlő egységre, sem robotszakértőkre.

Együttműködő környezetek létrehozása

Az olyan fémmegmunkáló alkalmazásokhoz, ahol a kezelők és a robotok fizikai akadályok nélkül, közel egymáshoz dolgoznak, a Mitsubishi Electric saját, MELFA Assista kollaboratív robotjait ajánlja. Ezek a cobotok biztonságosan és hatékonyan tudnak együtt dolgozni az emberekkel, és rendkívül tartósak. Kiváló ismételhetőséget is kínálnak, ±0,03 mm-es pozicionálási pontossággal, így az ágazat legmagasabb igényeinek is megfelelnek.

A MELFA Assista támogatja a rugalmas műveleteket is: a kollaboratív robot úgy lett kialakítva, hogy az emberekkel való interakció során, együttműködő üzemmódban, alacsony sebességgel működjön. Amennyiben nincsenek emberek a munkatérben, a közelségérzékelőinek köszönhetően a cobot nagyobb sebességre kapcsol. Ez lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag ugyanúgy lehessen működtetni, mint az ipari robotokat. A cégek tehát két robothoz jutnak egyben, maximalizálva a befektetésük megtérülését.

A Mitsubishi Electric MELFA Assistant támogatja a fizikai akadályok nélküli, kollaboratív fémmegmunkáló alkalmazásokat.

A Mitsubishi Electric MELFA Assista támogatja a fizikai akadályok nélküli, kollaboratív fémmegmunkáló alkalmazásokat.

Végül, de nem utolsó sorban, a MELFA Assista közvetlen tanítási funkcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a robotkart manuálisan mozgassák a kívánt pozíciókba, amelyeket aztán a beépített billentyűzet gombjának megnyomásával el is menthetnek. A vizuális programozóeszközökkel kiegészítve, a cobot irányítása különösen egyszerűvé válik és nem igényel programozói ismereteket.

A Mitsubishi Electric automatizációs megoldásai lehetőséget kínál arra, hogy a gyártócégek megbízható megmunkálási műveleteket végezhessenek, és felkészülhessenek a fémmegmunkálás 4.0-ra.

ForrásMitsubishi Electric

További információ:

A Mitsubishi Electric hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]