A TRUMPF lézertechnikai újdonságai az Automotive kiállításon

Az idei Automotive Hungary kiállításon, a TRUMPF Hungary Kft. standjánál Molnár Zsolt, a lézertechnika üzletág értékesítési vezetője mutatta be nekünk a TRUMPF legújabb fejlesztéseit.

2021_11_18_-_TRUMPF_01

CNCMedia: Mi a tapasztalatotok, milyen a kiállítás látogatottsága? A jelen lévő látogatók inkább potenciális új ügyfelek, érdeklődők vagy meglévő, régi kapcsolatok?

Molnár Zsolt: Az egyértelműen elmondható, hogy a mi ügyfeleinknek mindig megvolt az igénye, hogy a Trumpf Hungary Kft. standján találkozhassanak kollegáinkkal. Sajnos, tudjuk, hogy a COVID lassan 2 éve itt van közöttünk, ez jelentősen befolyásolja standunk látogatottságát. A COVID okozta távolságot igyekeztük kiküszöbölni, ezért biztosítottuk standunk online bemutatóját kiterjeszett-virtuális eszközökkel (HoloLens-szel), illetve szimpóziumokat szervezünk, lépést tartva a világ, így ügyfeleink igényével. Mindezek mellett az ügyfeleknek továbbra is megvan az igényük a személyes beszélgetésekre, illetve, hogy lássák a kiállított gépeket, mind Magyarországon, mind a világ bármely pontján. Körülbelül egy hónappal ezelőtt volt az EuroBLECH kiállítás Stuttgartban, ahol a TRUMPF is kiállított. Magyarország szerszámgépes divízióját kollegám képviselte, tapasztalatai szerint a látogatók, érdeklődők száma jelentősen felülmúlta a várakozásokat. A látogatók zöme német volt, de Magyarországról is érkeztek ügyfeleink.

2021_11_18_-_TRUMPF_03

CNCMedia: Milyen gépeket állítottatok ki most az idei Automotive-on, mik az újdonságok?

M.Zs.: Mindenféleképpen szeretném megemlíteni, hogy a TRUMPF Hungary Kft-nek két divíziója van: szerszámgépes és lézertechnikai divízió. Az idei Automotive kiállításon csak a lézertechnikai megoldásokra fókuszáltunk. Az egyik újdonságunk a TruLaser Station 7000 lézerhegesztő munkaállomásunk, mely egy jól automatizálható, kis és közepes méretű alkatrészek hegesztésére fejlesztett állomás. Különböző lézerforrás típusokkal érhető el. Az itt kiállított munkaállomás egy relatíve nagy méretű forgó-munkaasztallal van ellátva és egy TruFiber, szál alapú szilárdtest lézerrel van felszerelve. A lézer egy 2D-s, programozható fókuszú optikával, úgy nevezett PFO optikával van ellátva. A kiállított állomáson egy-egy átlapolt hegesztést és két elem merőleges hegesztését végzi el.

Molnár Zsolt, a TRUMPF Hungary Kft. lézertechnika üzletágának értékesítési vezetője

Molnár Zsolt, a TRUMPF Hungary Kft. lézertechnika üzletágának értékesítési vezetője

CNCMedia: Melyik gépipari szegmens a célközönség? Tudsz esetleg alkalmazási példákat említeni?

M.Zs.: A lézerforrás típusából adódóan finom hegesztéseknél alkalmazható kifejezetten jól, a vékony lemezek alsó mérettartományában, mely kb. az 1-4 mm-es lemezvastagság. A munkaállomás kialakításából fakadóan kis- és közepes szériás gyártásban alkalmazható igen hatékonyan, maximum 4 kW-os lézerteljesítménnyel.

Továbbá, egy másik újdonságunk a TruArc Weld 1000Fronius áramforrású ívhegesztő cella, mely az ausztriai leányvállalatunk fejlesztése. Az állomás robotos kiszolgáláshoz lett tervezve. A lézerhegesztés során, a technológiából fakadóan magas követelmények vonatkoznak az előgyártmányra, mely követelmények az ívhegesztésnél általában alacsonyabbak. Ugyanakkor, ennél az állomásnál, a robotos kiszolgálás miatt, az előgyártmányokkal magasabb elvárásokat szükséges támasztani.

2021_11_18_-_TRUMPF_14

CNCMedia: Akkor ez az állomás egy újabb lépés a gyártás-digitalizáció, automatizált gyártás irányába?

M.Zs.: Így van. A kiállított állomásnál ötvöztük az ívhegesztést, az osztott munkateret, valamint a robotos kiszolgálást. A jövőre vonatkozó fejlesztéseink közé tartozik, egy hasonló, de ennél a cellánál méretében egy kategóriával nagyobb cella fejlesztése, lézerforrással. Ez a cella már az EuroBLECH-en bemutatásra került, jelenleg zajlik mind az értékesítő, mind a szervizes kollegák oktatása.

CNCMedia: A TruArc Weld mely iparágak számára lehet érdekes?

M.Zs.: Ezen cellák kb 70%-nak az autóipar a célközönsége, hiszen ott találhatóak komoly, szigorú előírások a hegesztett varratokkal szemben, valamint jelentős felvevő piaca lesz az elektronikai ipar is. Illetve olyan gépgyártók számára lehet érdekes, ahol szükséges lehet az automatizált megoldás, de az ívhegesztés kielégíti a munkadarabbal szemben támasztott követelményeket.

A lézerhegesztést főleg az autóiparban alkalmazzák elektromobilitás területén, mint például az akkumulátor-cellák hegesztése, illetve a cellákhoz szükséges rézfóliák vágása, mely egy speciális szilárdtest lézerforrásunkkal végezhető el.

2021_11_18_-_TRUMPF_13

CNCMedia: A Trumpf akkor már felkészült az elektromos autók gyártásához szükséges szerszámgépek biztosítására?

M.Zs.: Abszolút. Kicsit sarkosan azt is mondhatnánk, hogy az e-mobilitás nehezen működhetne a TRUMPF megoldásai nélkül. Számos példát tudunk felsorolni, lásd Samsung SDI Göd, vagy a komáromi SK Innovation, amely cégeknél több lézerforrásunk megtalálható.

CNCMedia: Említetted, hogy a standotok online is meglátogatható. Ezt hogy kell elképzelni?

M.Zs.: A TRUMPF mindig is kiemelt fontossággal kezelte a fejlesztésket. Például a cég az árbevételének 10%-át mindig K+F tevékenységekbe fordította vissza. Így a magyar leányvállalat is igyekszik a trendeket követni. Beszerzésre került egy HoloLens kiterjesztett okos szemüveg, mely segítségével azok az érdeklődők, ügyfelek, akik nem tudtak vagy a vírushelyzet miatt nem szerettek volna részt venni a kiállításon, egy Teams meghívóval, a számítógépükön, élőben tudják végignézni a standot, feltehetik kérdéseiket a prezentáló értékesítő kollegának, aki a HoloLens eszközt viseli. Ennek köszönhetően közelebb tudjuk vinni a kiállított gépeket az ügyfeleinkhez ebben a nehéz időszakban is. Minden nap délelőtt és délután tartunk ilyen online/live prezentációt.

2021_11_18_-_TRUMPF_09

CNCMedia: Milyen egyéb fejlesztési irányvonalat jelöltetek ki a jövőre vonatkozóan?

M.Zs.: A TRUMPF ezen időszakban is folyamatosan fejlődik, a 2020-21-es üzleti évünket is szép eredményekkel zártuk. Részben ennek köszönhetően megkezdtük a gödöllői fejlesztésünket az ipari parkban, mely egy új, több mint 4.000 m²-es székhely, valamint 1000 m²-es bemutatóterem és iroda építését jelenti. Az építkezés befejezésének várható határideje 2022 ősz.

További információ:

A TRUMPF hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]