Világszintű adatkapcsolat bemutató az umati standján a milánói EMO-n

A szabványosított illesztőfelületek teszik lehetővé a termékfejlesztést a teljes értékteremtési láncban

A világ bármely pontján lévő szerszámgépek hálózatba kapcsolhatók az umati műszerfal használatáva

A világ bármely pontján lévő szerszámgépek hálózatba kapcsolhatók az umati műszerfal használatáva

Az umati a kiállításon több, mint 50 szerszámgépet kapcsolt hálózatba, ezeknek majdnem a felét távoli eléréssel, a világ minden tájáról. A továbbfejlesztett umati műszerfal használatával bárki élőben nyomon követheti, hogyan dolgoznak azok a szerszámgépek, amelyek a szerszámgépek számára megalkotott, szabványosított OPC UA illesztőfelületen keresztül vannak hálózatba kapcsolva. A bemutató egy nemzetközi program része, amelyet a VDW a termelés világnyelvének népszerűsítésére hívott életre.

“Több mint két éve, hogy először szerepeltünk nyilvánosan, Hannoverben, ezért nagyon örülünk, hogy ismét van lehetőségünk élőben jelentkezni, ráadásul ilyen lenyűgöző bemutatóval,” – mondta Dr. Heinz-Jürgen Prokop, a VDW elnöke, amikor a nemzetközi umati rendezvény vendégeit köszöntette Milánóban, 2021. október 5-én. A helyzetjelentésében kiemelte, hogy: “A szerszámgépek számára létrehozott OPC-UA fejlesztésének legfontosabb mérföldköve a műszaki leírás közzététele volt, pontosan egy éve. Ez napjainkra ingyenesen hozzáférhető világszerte, tehát minden, szerszámgépekhez szoftvert készítő, használó vagy forgalmazó vállalat ezt a leírást a figyelembe véve tudja fejleszteni és finomhangolni a termékeit,” – mondta Prokop, vázolva a jelenlegi helyzetet. “Szintén a ’Gépipari OPC UA’ szerszámgép specifikáció volt az első, amely a teljes szerszámgép- és célgépgyártási iparágra vonatkozott,” – folytatja Prokop.

Dr. Heinz-Jürgen Prokop, a VDW elnöke

Dr. Heinz-Jürgen Prokop, a VDW elnöke

A gépipari OPC UA jelentősen javítja a hatékonyságot

A harmonizált leírás kifejlesztéséhez több szerszámgépgyártó is hozzájárult. Mindenekelőtt ez biztosítja ugyanis a teljes gépipar és energetikai ipar által felhasznált adatformátumok szabványosítását. Az első lépés a szerszámgép azonosítása. A digitális feliratok szempontjából a szerszámgép típusa lényegtelen. Mindegyik szerszámgép rendelkezik gyártóval, sorozatszámmal, gyártási dátummal, az üzembe helyezés dátumával és helyével stb. A gépipari OPC UA-nak köszönhetően az adott technológiára specializált leírások esetén sem kell a beolvashatóságuk miatt aggódni, hiszen a teljes kapacitás a technológiához szükséges adatok megjelenítésére lehet fordítani. A fejlesztés következő lépcsője a szerszámgépek üzemállapotainak összehangolása lesz, hogy egy magasabb, jóval univerzálisabb szinten lehessen őket használni a továbbiakban. Ez a példa szemléletesen érzékelteti a gépipari OPC UA előnyeit a hatékonyság javítása szempontjából,a gépgyártók és a felhasználók számára egyaránt.

Az umati küldetése ezen szabadon hozzáférhető szabványok használatának népszerűsítése. Mostanra ez a közösség és marketingkezdeményezés már nem csupán a szerszámgépiparra összpontosít, hanem a teljes gépipari és energetikai iparágra. Az umati-nak jelenleg közel 200 partnere van, közöttük több, mint 160 vállalat. Gépgyártók, szoftverfejlesztők, és felhasználók egyaránt képviseltetik magukat. Faipari szerszámgépek, felületkezelési technológiák gépei és üvegipari megmunkálógépek egyaránt csatlakoztak az umati-hoz a saját OPC UA specifikációik szerint.

A szerszámgépek számára készült OPC UA 2. verziója az autóipart célozza meg

A szerszámgépek számára készült OPC UA 1. verziójának célja az összes szerszámgéphez univerzálisan használható adatkészlet létrehozása volt. A szerszámgépgyártók munkacsoportjának egy kisebb alcsoportja jelenleg a KPI kiértékelésekhez használatos, további adatok szabványosításával foglalkozik. “Ezzel a gépi- és a termelési adatok nagy részét át lehet mozgatni az autóiparban jelenleg is használt, nyílt illesztőfelületünkre” – jósolta Prokop. Ez a későbbiekben megkönnyíti a szerszámgépgyártók számára a nyílt illesztőfelület elfogadtatását a legfontosabb ügyfeleik számára. A leírást 2022 első negyedévében tervezik nyilvánosságra hozni.

Az IT-, gyártási- és a vállalatirányítási rendszerek összekapcsolásának terve

Az illesztőfelületek piaci sikere azon múlik, hogy vannak-e olyan gépek és szoftverek, amelyek rendelkeznek a megfelelő illesztőfelületekkel, vagy képesek feldolgozni az adatokat. “Az ügyfelek már afelől érdeklődnek, hogy mikor lesznek képesek az IT-, gyártási- és a vállalatirányítási rendszereik feldolgozni a szabványosított adatokat” – mondta Prokop, a vita kapcsán. “Számos, kiemelt partnerünket bevonva dolgozunk a probléma megoldásán. Az SAP például támogatást nyújtott számunkra, immár több, élő bemutató, rendezvény alkalmával. Itt, a milánói EMO-n örömmel jelenthetjük be az első, gyártásra kész illesztőfelület alkalmazásunkat az mpvd és az IGH-Infotec gyártási rendszerével összekapcsolva” – jelentette be.

Összefoglalva, az umati nagy érdeklődést keltett és számos esetben hagyják jóvá világszerte. Csak Milánóban 11 db, kínai gyártók által üzemeltetett szerszámgép lesz hálózatba kapcsolva az együttműködő NC Link-en keresztül. “A pozitív válasz arra ösztönzi a gépgyártókat és az umati csapatát egyaránt, hogy tartsanak ki, és teljesítsék a szabványosított illesztőfelület kifejlesztése jelentette komoly kihívást” – vonta le a következtetést Prokop.

Forrásumati

További információ:

Az umati hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]