Karbantartás: hogyan bírja a legtovább a szerszámgépünk?

A gép élettartamát már egy egyszerű ellenőrző lista és alapvető karbantartási ismeretek is meghosszabbítják

Egy meghibásodás és a vele járó nem tervezett leállás a munka elnyerésével járó teljes nyereséget elviheti. A gépek megbízhatóságának fenntartása azonban messze nem akkora kihívás, mint azt sokan gondolnák.

haas_service_1

Ön reaktív, vagy prediktív?

A reaktív karbantartás tulajdonképpen az a módszer, amit az iparcégek a gépek megjelenése óta használtak – sok esetben a mai napig is alkalmazzák. Nevezhetjük egyszerűen a gépek megjavításának is, ami nem igényel állandó törődést és odafigyelést, cserébe viszont nem tervezett leállásokat okoz, amik bizonytalan idő alatt háríthatók el, így az általuk okozott veszteség sem jelezhető előre. Ennek kiküszöbölésére jöttek létre a modern karbantartási stratégiák, amik közül a prediktív (megelőző) karbantartás ma már minden gyártó cég számára elérhető.

Miért előnyös a megelőző karbantartás?

  1. Csökkenti az állásidőt;
  2. Pénzt takarít meg;
  3. Csökkenti a teljes meghibásodások valószínűségét;
  4. Meghosszabbítja a gép és a vágószerszámok élettartamát;
  5. Csökkenti a váratlan meghibásodások miatti javítási költségeket;
  6. Minimalizálja a balesetveszélyt;
  7. Folyamatosan fenntartja a zavartalan termeléshez szükséges gépparkot.

A fémiparban rendszerint kisebb költséggel jár, ha a géppel már a várható meghibásodás előtt elkezdünk foglalkozni. A gépek rendszeres átvizsgálása, a vezérlőből gyűjtött adatok elegendő friss információt szolgáltatnak arról, hogy mikor érhetnek el a működési paraméterek egy olyan kritikus szintet, ami már a gyártás biztonságát is veszélyezteti. Ennek ismeretében pedig már beütemezhetünk egy leállítási és javítási időpontot. A rendszeres átvizsgáláshoz és a szervizköltségek csökkentéséhez a Haas két ingyenes segédeszközt tett elérhetővé:

  • Hibaelhárítási útmutatók – a hibaüzenet megadásakor egy ellenőrző listát kapunk, amivel a probléma házon belül is megoldható.
  • Útmutatók, ellenőrző lista – online képzési platform a gépek karbantartásához.

haas_service_2

Az ellenőrző lista olyan alapműveletekből indul ki, mint a gépek megfelelő leállítása a nap végén, illetve újraindításuk másnap. Ebből kiindulva gyakorlatilag képessé válunk a gép teljes mechanikai és elektromos rendszerének ellenőrzésére, beleértve a hűtő-, kenő- vagy akár a mérőrendszereket is. Ez sok esetben banalitásnak hangozhat, de a szerszámgép megóvása hasonló az autónk használatához: a legtöbben tudjuk, hogyan kerülhetjük el a legnagyobb eséllyel a meghibásodásokat, de sokan mégsem csináljuk.

„Egy gyártó, mint a Haas, szeretné a lehető legnagyobb segítséget megadni a tudatosságra építő vállalkozásoknak, és a karbantartási segédanyagokra, oktatóvideókra adott felhasználói visszajelzések azt mutatják, hogy ezt nem is hiába tesszük” – jelentette ki Péntek György, a Haas hazai képviseletének értékesítési vezetője. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az önképzéssel nem válunk tapasztalt szerviztechnikussá, és egyes karbantartási műveletek veszélyesek vagy akár életveszélyesek is lehetnek. Olyan eljárások esetében, amikor nem vagyunk 100 százalékosan biztosak a dolgunkban, inkább forduljunk a magyarországi Haas-képviselethez.

haas_service_3

„Azt tapasztalom, hogy a pandémia több szempontból átrendezte a piacot, és részben ennek folyománya, hogy az ügyfelek egyre tudatosabbak lettek – mind az új gépek beszerzése, mind a meglévő géppark fenntartása kapcsán – tette hozzá Péntek György. – A meglévő gépparkra sokkal jobban odafigyelnek, mert tudják, hogy annak hosszú távú megbízható működése adja a versenyképesség alapját. Egyre több gépállapot-felmérésre érkezik hozzánk igény, és itt akár 15-20 éves berendezésekről is beszélünk, amelyek megfelelően karbantartva még mindig alkalmasak adott munkákra.”

A tudatosság térhódításával párhuzamosan egyre többen értékelik azt a fajta teljes átláthatóságot, amit a Haas képvisel – a Haas alkatrészek (parts.haascnc.com) felületről nemcsak a gépek bekerülési ára kérhető le, hanem a később felmerülő költségek, így a pótalkatrészek árai is teljes mértékben nyilvános a gépvásárlások előtt. Így a gépberuházás összes ráfordítása jó előre kiszámolható, ami nélkül nincs tervezhető megtérülés.

SzerzőMolnár László, TechMonitor

További információ:

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]