Célzott szerszámhűtés a vágóélen

Hidegen tartott szerszámok a CERATIZIT DirectCooling szerszámhűtési megoldásának köszönhetően

Megmunkálás hűtőfolyadék nélkül? Nehezen elképzelhető forgatókönyv, hiszen ezek a folyadékok kulcsszerepet játszanak a szerszámok hűtésében és kenésében, illetve a forgács eltávolításában. A CERATIZIT DirectCooling rendszere a szerszámtartóba épített két fúvókával közvetlenül a vágóéleket hűti, ezzel még jobb megmunkálási eredményt biztosít, főként hornyolás vagy leszúrás esetén.

A CERATIZIT DirectCooling rendszere optimalizálja a hűtés-kenést: a vágóélen képzett két hűtőfolyadék furat biztosítja a hatékony hűtést, kenést és forgácselszívást. Ráadásul az összes DirectCooling-tartó hosszát is ideálisan egymáshoz lehet igazítani, hogy megszűnjenek az átfedések és emelkedjen a stabilitás.

A CERATIZIT DirectCooling rendszere optimalizálja a hűtés-kenést: a vágóélen képzett két hűtőfolyadék furat biztosítja a hatékony hűtést, kenést és forgácselszívást. Ráadásul az összes DirectCooling-tartó hosszát is ideálisan egymáshoz lehet igazítani, hogy megszűnjenek az átfedések és emelkedjen a stabilitás

A legtöbb alkalmazás esetében az árasztásos folyadékhűtés továbbra is verhetetlen megoldás. A hűtőfolyadék célzottabb alkalmazása azonban üdvözlendő alternatíva, nem utolsósorban a fenntarthatóság szempontjából. Míg a hagyományos módszerek nagy mennyiségű hűtőfolyadékot irányítanak a megmunkálási terület felé, a CERATIZIT DirectCooling (DC) rendszere más megközelítést alkalmaz.

Célzott fellépés a győzelem érdekében

A DirectCooling (DC) szerszámtartók két belső furattal vannak ellátva, amelyek oda vezetik a hűtőfolyadékot, ahol az a legnagyobb hatást éri el: közvetlenül a vágóélre. “Az egyik furat felülről a homlokfelületet, a másik pedig alulról az hátlapot célozza meg. Így az átvitel szempontjából ahelyett, hogy egy vödörnyi folyadékot ürítenénk a megmunkálási zónába, specifikusan a vágóéleket célozzuk meg” – mondja Paul Höckberg, a CERATIZIT hornyolószerszámok termékmenedzsere. De miért is olyan fontos ez? A célzott hűtés javítja mind az élettartamot, mind az általános folyamatbiztonságot.

A DC elvégzi a feladatot

Különösen a hornyolás vagy a leszúrás során a hagyományos módszerek alkalmazásakor a dolgok hajlamosak elakadni, hiszen a vágóél a folyamat során teljesen le van árnyékolva – felülről a forgács, alulról a lapka, oldalról pedig a munkadarab által. A CERATIZIT új, DirectCooling rendszerrel felszerelt MonoClamp GX-DC szerszámtartóit pontosan ilyen esetekre tervezték. Az eszközök különösen mély hornyok esetén demonstrálják képességeiket, hiszen a nagyfokú áramlásnak köszönhetően megbízhatóan öblítik ki a forgácsot. “Ez megakadályozza, hogy a beszorult forgács veszélyeztesse a szerszám vágóélét. A DirectCooling mindenütt alacsony kopást biztosít” – mondja Paul Höckberg.

Új MonoClamp GX-DC szerszámtartók. A bennük rejlő potenciál különösen mély hornyok esetén aknázható ki, hiszen nagyfokú áramlást használnak a forgácsok megbízható kiöblítéséhez.

Új MonoClamp GX-DC szerszámtartók. A bennük rejlő potenciál különösen mély hornyok esetén aknázható ki, hiszen nagyfokú áramlást használnak a forgácsok megbízható kiöblítéséhez

Az is segít, hogy a lapkafoglalatot átdolgozták, hogy a hornyoló lapka befogása stabilabb legyen. A kezelés tekintetében is történt néhány frissítés. A lapkacsere folyamatának egyszerűsítése érdekében a lapka befogó csavarja felülről és alulról is elfordítható, attól függően, hogy melyikhez könnyebb hozzáférni.

A DirectCooling természetesen bármilyen alkalmazáshoz használható. “Az egyetlen előfeltétel, hogy a hűtőfolyadékot az esztergáló vagy maró-eszterga revolverén keresztül kell átvezetni” – mondja Stefan Karl, a CERATIZIT forgácsolószerszámok termékmenedzsere.

DC VDI tartó 4-az-1-ben funkcionalitással

Sokoldalúság szempontjából az új DirectCooling-gal ellátott VDI-tartó tündököl: ahol a normál és a fej felett végzett alkalmazásokhoz általában két változatra lenne szükség, a CERATIZIT-felhasználóknak a dupla fogas profilnak köszönhetően csak egy tartóra van szükségük. “És ez még nem minden” – teszi hozzá Christoph Retter, a CERATIZIT befogóeszközök termékmenedzsere. “Ugyanis lehetőséget kínálunk arra is, hogy a felső vagy az alsó oldalon befogó síneket rögzítsünk, így a bal és a jobb oldalon nincs szükség egy-egy extra tartóra. Ennek köszönhetően a DirectCooling-gal ellátott új VDI-tartónk valóban négy funkcióval büszkélkedhetnek!” Ráadásul a DC szerszámtartók hossza is ideálisan egymáshoz igazítható. Ezáltal megszűnik az interferencia, és egy kompakt, teljes csomag jön létre az optimális stabilitás és a korlátlan rugalmasság érdekében.

Az új, DirectCooling-gal felszerelt DC VDI tartó négy funkciót kínál egy termékben

Az új, DirectCooling-gal felszerelt DC VDI tartó négy funkciót kínál egy termékben

ForrásCERATIZIT

További információ:

A CERATIZIT hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]