Ezeket gondold át AWI hegesztő karbantartásakor

Mindegy, mennyire új vagy régi, egy AWI hegesztőgépet is karban kell tartani ahhoz, hogy folyamatosan le tudja adni a teljesítményt és a hegesztőívünk olyan legyen, amilyennek látni szeretnénk. Íme néhány jó tanács, mire figyelj.

awi_hegeszto_tippek

Sokszor kerül vissza AWI hegesztő még garanciálisan a forgalmazóhoz azzal a panasszal, hogy nem működik rendesen vagy nem adja le a teljesítményt. A hiba azonban sok esetben nem az AWI hegesztő hibás működéséből fakad, hanem a használat közbeni figyelmetlenségekből és a karbantartás hiányából. Összeszedtük a leggyakoribb okokat, amik hibákat okozhatnak és alapvető lépéseket, amivel az AWI hegesztőgépről gondoskodni tudsz.

Az áramhálózat túlterheltsége

Egy AWI hegesztőgép kisméretű, akár az áramforrástól viszonylag messzi is tudnánk vele dolgozni egy megfelelő hosszabbítóval, de az esetek többségében ilyenkor a gép nem képes leadni az elvárt teljesítményt, aminek egyenetlen varrat és maszatolás a vége. Ha ilyet tapasztalsz, akkor nem az AWI hegesztődre kell első körben gyanakodni, hanem vastagabb hosszabbítót keresni és felvenni a kapcsolatot az elektromos szolgáltatóval. 

Sajnos sok esetben kiderül egy bemérés során, hogy a hálózat nem adja le a várt teljesítményt. Az is sokszor előfordul, hogy a házhoz vagy műhelyhez eredetileg tervezett hálózat nem bizonyul elégségesnek a későbbi igénybevételnél. Ezeknek a gondoknak pedig nem egy új AWI hegesztő vásárlása, hanem egy hálózatbővítés vethet csak véget.

halozatifeszultseg

Figyelj a kábelekre

A nem megfelelő kábel vagy a kábel nem megfelelő használata is lehet oka annak, hogy a hegesztő nem kap megfelelő fázist. Egy vastag hosszabbító ellenállása jóval kisebb, ami sokszor még elegendő pluszt adhat a normális hegesztési teljesítményhez. 

A túl vékony hosszabbító használata mellett az is gyakori probléma, hogy a plusz kábelt feltekert állapotban tároljuk egy dobon, ami ettől tekercsként viselkedik és gátolja az áram folyását. Ha fém dobon van a kábel, még nagyobb a veszteség. A másik gondot a földön fekvő kábeleken taposás vagy gépekkel való átjárás okozhatja. Ez roncsolja a vezetéket a kábelben és szintén fázisvesztést eredményez.

Tartsd rendben a hegesztőgépet!

Az AWI hegesztőgép strapabíró szerkezet, ami nem igényel mindennapos törődést, de meghálálja, ha időnként gondoskodunk róla és letakarítjuk. A munkakörnyezet, amiben használjuk a gépet, koszos, poros, a termelődő hő pedig bevonzza a koszt a gépbe.

Az AWI hegesztőgépet csak sűrített levegővel takarítsuk. Soha ne fújjunk bele tisztítószereket vagy kenőanyagokat! Ehhez a művelethez mindig húzzuk ki az áramforrásból a gépet, mivel a burkolatot időnként el kell távolítani. 

Működés közben soha ne váltsunk üzemmódot az AWI hegesztőgépen, mindig hagyjuk abba a hegesztést. Ez néhány másodperces munkakiesés, de a hegesztőgép élettartamát megnöveli és megelőz bizonyos meghibásodásokat.

A legdrágább hegesztőgép is rövid úton használhatatlanná válik, ha nem gondozzák, és a legöregebb hegesztőgép is lehet megbízható társ a napi munka során, ha megkapja a szükséges minimális törődést. Érdemes rendszeres időközönként néhány percet ráfordítani, hogy karban tartsuk AWI hegesztőgépünket. Meg fogja hálálni.

Megosztás
[
    ]