Jobb minőség és alacsonyabb költségek az új gépkoncepciónak köszönhetően

A SCANLAB GmbH szállítja a stoba Customized Machinery új gépkoncepciójának alapvető fontosságú elemeit, a mikrométeres tartományban történő lézeres furatmegmunkáláshoz. A megmunkálógép egy öttengelyes precSYS gyártórendszert, egy femtomásodperces lézert és egy, a furatok kompenzálásához használt optikai mérőrendszert foglal magában. A gép három műszakos termelésben történő használatával jelentősen növelhető a termelékenység.

stoba_focusone

A rendkívül nagy pontossági követelményeket támasztó gyártófolyamatok esetén a minőségbiztosítási költségek is jelentősen megnőnek. Ha van lehetőség a mérési műveletek, hibás alkatrészek számának csökkentésére, illetve a gép üzemideje a pontossági beállítások között hosszabb, azzal jelentős költségmegtakarítás érhető el.

A két vállalat közötti együttműködésnek pontosan ez volt a célja: stabil, megbízhatóan üzemelő lézeres megmunkálás mikrofuratok készítéséhez, a készdarab automatizált vizsgálatával, amely szükség esetén automatikusan kezdeményezi a megmunkálási paraméterek módosítását.

Az új FocusONE lézeres megmunkálógépen a SCANLAB mikrofurat-megmunkálófeje EtherCAT-en keresztül a stoba optikai mérőrendszeréhez csatlakozik, amely akár 25 µm átmérőjű furatokat is képes vizsgálni. A megmunkálógép vezérlőjébe integrált szoftver kiértékei a mérési adatokat és szükség esetén automatikusan módosítja a megmunkálási paramétereket. Amennyiben például a furatok olyan tendenciát mutatnak, hogy az átmérőjük néhány µm-rel kisebb az előírtnál, a rendszer automatikusan kompenzálja a fúrási átmérőt egy egyedileg beállított határérték alapján. A széria megbízható nyomon követéséhez természetesen a teljes gyártási folyamatot felügyelik, a mért adatokat pedig rögzítik.

Nagyobb termelékenység nagyszériák gyártásakor

A felhasználó számára ez a gépkoncepció egyet jelent a nagyobb termelékenységgel, a beállítási idők megtakarításának köszönhetően, emellett nagyobb teret ad a gyártás ütemezésének, valamint kisebb létszámot is igényel. Mivel ezek a lézeres megmunkálógépek nagyfokú önállósággal rendelkeznek a típusváltozatok (különböző furatminták) és az integrált mérési eljárások tekintetében, egy szakember is elegendő több megmunkálógép egyidejű üzemeltetéséhez.

A gép előnyeit költséges munkadarabok nagyszériás gyártásakor lehet leginkább kiaknázni. A gyártott alkatrészek ráadásul egyszerűen nyomon követhetőek, ennek megfelelően kezdetben főként az orvostechnikai ipar, az autóipar és a repülőgépipar megrendeléseit célozzák meg vele.

ForrásSCANLAB

További információ:

A SCANLAB hivatalos honlapján.

A stoba Customized Machinery honlapján.

Megosztás
[
    ]