Az automatikus munkadarab-bemérés az erdészeti gépek gyártását is fellendíti

A Tigercat Industries Inc. a piacvezető erdészeti gépei iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében a gyártási hatékonyság és a teljesítmény növelését tűzte ki célul a kanadai Ontario-beli Cambridge városában található üzemében. Azzal, hogy a Tigercat a Renishaw szerszámgép-bemérő rendszereinek és szoftverének használatával automatizálta a munkadarabok bemérését, 75%-kal csökkent a beállítási idő és 40%-kal nőtt a termelésre fordítható idő.

Háttér

A prémium minőségű erdészeti gépeket gyártó Tigercat a legalacsonyabb tonnánkénti költséggel kínál fakitermelési megoldásokat. A kanadai Ontario-beli bázisáról a vállalat a világ minden tájára exportálja termékeit különféle fakitermelési műveletekhez.

Az erős mérnöki szemlélettel rendelkező Tigercat erdészeti gépek tervezésére specializálódott, amelyeket folyamatosan fejleszt.

renishaw1

Széles termékválasztéka hosszúfás és méretre vágó gépeket, valamint döntő-rakásoló gépeket, vonszolókat, rakodókat, harvesztereket és döntőgépeket egyaránt magában foglal. Ezeknek a nagy, erős és strapabíró gépeknek a tömege általában 25 tonna körül mozog.

A fakitermelő csapatnak sokszor csak egy döntő-rakásoló gép áll rendelkezésére a folyamatos munkavégzéshez, ezért a gép megbízható működése mindig elsődleges fontosságú. Elég, ha csak egy gép meghibásodik, és az egész favágási művelet leáll. A Tigercat számára ezért a strapabíró konstrukció, valamint a hosszú üzemidő és hasznos élettartam mind kulcsfontosságú követelmények a terméktervezés során.

Az Ontario déli részén fekvő Cambridge-ben található üzemében a Tigercat a nagyobb méretű acél alkatrészeket gyártja kerekes erdészeti gépeihez, főként a döntő-rakásoló gépekhez, amelyek 1992 óta etalonnak számítanak a fakitermelési ágazatban. A jelentősebb gyártósori műveletek közé többek között a lézervágás, a megmunkálás, valamint a kézi és a robotizált hegesztés és összeszerelés tartozik.

Kihívás

Az egyre növekvő globális keresletnek köszönhetően a Tigercat a gyártási hatékonyság és a termelékenység növelését tűzte ki célul, és ezt az automatizálás nagyobb arányú kihasználásával kívánta elérni. A meglévő gyártási folyamatok széles körű vizsgálata a munkadarabok bemérését azonosította különösen fejlesztendő területként.

Az új, automatizált munkadarab-bemérési megoldás teljes üzemre kiterjedő egységes bevezetése a Tigercat igen nagy arányban és sokféle változatban rendelkezésre álló, kis tűrésű és vastagságú acél alkatrészeit és különféle gyártósori műveleteit egyaránt érinti.

tigercat1

A tapintófejeknek a kritikus és nehezen elérhető komponensek precíz bemérésére is alkalmasnak kellett lenniük, és emellett elég strapabírónak is ahhoz, hogy az új, automatizált hegesztőcellák közvetlen közelében működhessenek.

Emellett a vállalat a Mazak Versatech V100N típusú, a különösen nagy méretű alkatrészek gyártása szempontjából kritikus fontosságú, 5-tengelyes, kétoszlopos megmunkáló központjának MazaCheck elnevezésű állapotfelmérő diagnosztikai funkcióit is ki akarta használni.

orange

 

“Csak egy olyan vállalat volt, amelyre nyugodtan bíztuk rá a feladatot, és amely teljesen beleillett mérnöki szemléletünkbe: a Renishaw. Kitűnő műszaki támogatást nyújtanak, helyszíni technikusaik tudására mindig támaszkodhatunk, a felszerelésük pedig egyenesen csúcstechnológiájú.”

Tigercat Industries Inc. (Kanada)

 

orange

Megoldás

Szerszámgépeken használható tapintófejes technológiák széles körének áttekintését követően a Renishaw nagy pontosságú, rádiós tapintófejeire és PC-alapú bemérő szoftverére esett a választás.

David Hodder, a Tigercat gépműhely-vezetője a következőképpen nyilatkozott: „Több különböző cégnél is érdeklődtünk, hogy le tudnák-e szállítani nekünk a szükséges szerszámgép-bemérő rendszereket. Csak egy olyan vállalat volt, amelyre nyugodtan bíztuk rá a feladatot, és amely teljesen beleillett mérnöki szemléletünkbe: a Renishaw. Kitűnő műszaki támogatást nyújtanak, helyszíni technikusaik tudására mindig támaszkodhatunk, a felszerelésük pedig egyenesen csúcstechnológiájú.”

Az egyszerre több feladatot végző gépeken és megmunkáló központokon történő munkadarab-bemérés és -vizsgálat támogatására tervezett, rugalmas, orsóra szerelt RMP60M rádiós tapintófejet a Tigercat teljes cambridge-i gyártósorára telepítették. A Renishaw kompatibilis kerámiaszáras és rubingömbös tapintószárainak széles választékára támaszkodva a vállalat olyan automatikus bemérési megoldásokat dolgozhatott ki, amelyek a Tigercat sokféle és nagy méretű munkadarabja által támasztott egyedi követelményeknek is megfelelnek.

Az RMP60M jól bevált kinematikai rezisztív tapintófej-mechanizmusa egyedi, frekvenciaugrásos szórt spektrumú (FHSS) rádiós jelátvitelével kombinálva olyan hatékony megoldást nyújt a Tigercat számára, amely a hegesztési folyamatokból adódó bármilyen jelinterferencia-hatást elvisel, és ott is problémamentesen használható, ahol az egyes komponensek nem „látnak rá” egymásra.

tigercat2

A 2,4 GHz-es hullámsávban működő, szerszámgépeken használható RMP60M tapintófej az összes nagyobb piac rádiós berendezésekre vonatkozó előírásainak megfelel az iparágon belül. Többféle aktiválási lehetőséget kínál, továbbá állítható kapcsolási erő és ±1 µm 2σ ismételhetőség jellemzi.

A teljes üzemben a Renishaw RMI-Q kombinált rádiós és gépi interfészeit telepítették, amelyek az orsóra szerelt RMP tapintófejek jeleit potenciálmentes szilárdtestrelé-kimeneti jelekké alakítják át a gépvezérlő berendezések számára.

A Tigercat Mazak Versatech V100N típusú 5-tengelyes gépére RMP600-as tapintófejet szereltek. A kompakt, nagy pontosságú tapintófej ugyanazzal az FHSS rádiós kommunikációs képességgel rendelkezik, mint az RMP60M, és az automatizált munkadarab-bemérés minden előnyét biztosítja a Tigercat számára az összetett 3D-formák páratlan pontosságú, szubmikron szintű mérésének lehetőségével együtt.

tigercat4

A tapintófejben a Renishaw RENGAGE™ technológiája található (jól bevált szilícium nyúlásmérő bélyegek ultra-kompakt elektronikával), és hosszú, illetve egyedi tapintószárak használata esetén is nagy pontosságot biztosít, ami ideális a Tigercat alkalmazási területeihez, amelyek során gyakran nehezen elérhető helyeken is kell méréseket végezni.

A V100N megmunkálási ciklusain belül a vizsgálati rutinok zökkenőmentes programozásáról és integrálásáról pedig a Renishaw egyszerűen használható, PC-alapú Productivity+™ szoftvere gondoskodott.

Eredmények

Azzal, hogy a Tigercat beépítette a gyártási folyamataiba a nagy pontosságú, rádiós Renishaw tapintófejeket, a munkadarabok bemérési ideje 75%-kal csökkent. A korábbi kézi bemérés helyett – ami egy órát is igénybe vett – az automata ezt a műveletet 10–15 perc alatt elvégzi.

Az új szerszámgép-bemérő rendszerek minden alkatrészt naplóznak és rögzítenek, amelyhez hozzáérnek. Ha egy alkatrészt nem lehet megfelelően beállítani, vagy nem felel meg a műszaki előírásoknak, a rendszer azonnal értesíti a kezelőt. Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik a gép- és a folyamatképesség időbeli nyomon követését.

tigercat3

A Tigercat és a Renishaw együttműködésének kezdete óta az automatizált szerszámgép-bemérő tapintófejek használatával 40%-os növekedést sikerült elérni a heti termelési számadatokban, és a jövőben további javulás várható.

Ezenkívül egyenletesebb lett az előállított alkatrészek minősége, és a gépkezelők is átvezényelhetők egyik megmunkáló központtól a másikba, ha a termelési folyamat úgy kívánja, ami eddig nem tapasztalt szabadságot biztosít. A kezelői közbeavatkozás szükségtelenné vált, így gyakorlatilag sikerült kiiktatni az emberi hiba lehetőségét és növelni a kezelők biztonságát.

A Tigercat a tapintófejek használatában az alapvető (megmunkálás előtti) alkatrész-beméréstől idővel eljutott a teljesen integrált eljárásig, amely folyamatközi szabályozást és alkatrész-ellenőrzést is magában foglal, még mielőtt az alkatrész elhagyná a gépágyat. Minden területen javulás tapasztalható a gépek ciklusideje, az alkatrészek minősége és a kezelők biztonsága tekintetében. Ezenkívül a gépek állapotfelmérésére is használják, így még nyugodtabbak lehetnek afelől, hogy a Tigercat minden gyártási folyamata tökéletesen megfelel a műszaki előírásoknak.

orange

 

Kérdése van a témával kapcsolatban?

Regisztráljon most a Renishaw Hungary Kft. következő webinárjára, ahol szakembereik válaszolnak!

 

orange

További információ:

A Renishaw hivatalos honlapján.

A Tigercat hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]