“Ami egyszer beválik, azt az ember következetesen próbálja keresni” – Modern Haas flotta a SZUPPORT Kft. családi manufaktúrájánál

A több mint 3 évtizedes múltra visszatekintő “SZUPPORT” Kft. speciális feldolgozóipari szerszámok, illetve célgépek alkatrészeinek tervezésére és gyártására specializálódott. Korszerű gépparkjuk főként Haas szerszámgépekből áll, amelyek mellett kiváló ár-érték arányuk, sokoldalúságuk és a hazai képviseletet ellátó Bartec GmbH szolgáltatásainak magas minősége miatt kötelezték el magukat. A szerszámgépekkel való tapasztalataikról Holló Ádámmal beszélgettünk.

2020_11_30_-_Szupport_Kft_16

CNCMedia: Hogyan tudnád a legjobban megfogalmazni a cégetek felépítését?

Holló Ádám: Én kis családi manufaktúrának hívom magunkat, bár jelen pillanatban a családból csak én meg az apósom vagyunk a cégben. Mégis, talán valahogy ez a megfogalmazás adja vissza a legjobban. Nagyon stabil az itt dolgozó gárda, olyan kollégánk is volt aki innen ment nyugdíjba. Ehhez hasonlóan a partnereinkkel is hosszú távú az együttműködés. A legnagyobb partnerünknek közel 20 éve gyártunk és szállítunk alkatrészeket. Maga a “SZUPPORT” Kft. 1990-ben alakult, de több évtizedes szerszámkészítői szakmai múlt van mögötte. 

Nagy általánosságban célgépeket és célgép alkatrészeket gyártunk. Ritkán előfordul, hogy valamit sorozatban gyártunk, de ez áll tőlünk a lehető legtávolabb. A Haas gépeken készített alkatrészek például mindig abszolút egyedi darabok. Emellett vannak visszatérő munkáink is, ami abból adódik, hogy egy már legyártott célgépnek a kopó alkatrészeit újból megrendelik. Azonban jellemzően ezek is pár darabból álló tételek. Célképeket gyártunk, komplett gépet aminek az alkatrészei itt készülnek nálunk vagy épp az összeszerelése történik itt.

2020_11_30_-_Szupport_Kft_10

A sorozatgyártásnak sajnos megvan az a hátránya, hogy mindig az alacsony költség a fő szempont. Egyedi darabok esetében ezzel szemben inkább a minőség a fontos. Nyilván utóbbinak is számít az ára és a sorozatgyártottak esetében is fontos a minőség, de a fókusz máshova kerül. 

CNCMedia: Milyen szempontok alapján választotok ki egy új géptípust?

Holló Ádám: Mindig figyelembe vesszük, hogy az elmúlt időszak alapján milyen kritériumoknak kell egy új gép megfeleljen. A célunk, hogy minél kevesebb munkát kelljen kiszervezni, ezért sokszor az elsődleges szempont az, hogy olyan gépet vegyünk, amivel azokat a munkákat is meg tudjuk csinálni, amikre korábban nem volt lehetőségünk. Ezen kívül van, hogy egyszerűen csak egy régebbi gépet szeretnénk újabbra váltani. Mindkét esetben elsőként a Haas kínálatában nézünk szét.

2020_11_30_-_Szupport_Kft_07

A cég legelső Haas gépe (2007) ugyan már egy másik csarnokban, de még mindig munkára készen.

CNCMedia: Körbesétálva a telephelyeteken ez a gépparkon is megmutatkozik. Legalább 5 gépet látok itt ugyanattól a gyártótól.

Holló Ádám: Ami egyszer beválik, azt az ember következetesen próbálja keresni. Persze fontos az ár-érték arány is, hiszen nem mindegy, hogy 100 ezer eurót fizetünk egy gépért vagy négyszer annyit egy tudásban nagyon hasonlóért. De a legtöbbet a jó tapasztalatok nyomnak a latban. Illetve az sem elhanyagolható, hogy így a kiegészítő opciók is kompatibilisek. Például ha korábban vettem egy negyedik tengelyt, de a büdzsébe nem fér bele, hogy ezt minden gépre megvegyem, akkor akár át is szerelhetem. Ha később egy másik márkájú gépet vásárolnék, akkor vennem kéne rá egy ahhoz való negyedik tengelyt.

A legújabb gépünk jó két hónappal ezelőtt lett telepítve, szinte még meleg. Ezt 2020-ban gyártották Amerikában. 

2020_11_30_-_Szupport_Kft_11

 

CNCMedia: A magyarországi képviselettel, szervizzel is jók a tapasztalataitok?

Holló Ádám: Két fő kontaktunk van. Mind az új gép vásárlásokban segítenek minket, hogy az adott munkához megfelelő géptípust válasszunk és abban is tud tanácsot adni, hogy a gép milyen kiegészítő opciókkal legyen felszerelve. Mind szerviz vonalról jó támogatást kapunk. Amikor az egyik gépünk elektronikai paneljével probléma volt, jeleztük telefonon és még aznap kijött a szervizes kolléga. Megállapította, hogy mi a probléma és azonnal ki is derült, melyik alkatrészt kell cserélni. Az egész nagyon gyorsan történt, kifejezetten jók a tapasztalataink.

2020_11_30_-_Szupport_Kft_17

 

Mint minden gépnek, a Haas gépeknek is megvannak a pozitív és a negatív tulajdonságai. De, ha ezeket mérlegre teszem, akkor egyértelműen állíthatom, a mai napig nem bántuk meg, hogy melléjük tettük le a voksunkat. Ár-értek szempontjából nagyon jó választásnak bizonyultak.

2020_11_30_-_Szupport_Kft_22

További információ:

A “SZUPPORT” Kft. hivatalos honlapján.

A Haas szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója, a Bartec GmbH hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]