Nem az első, nem is az utolsó nagy fejlesztés a Savaria Ipartechnikánál

Adott egy cég, amely 2015 óta megnégyszerezte forgalmát, és még a szektorban sokak számára viszontagságos 2020-as évben is 20%-os növekedést tudott produkálni, köszönhetően többek közt annak, hogy az autóipar töretlenül bővülő, hibrid-elektromos ágában is egyre nagyobb hírnévre, és mind több megrendelésre tesz szert. Mit tehet egy ilyen vállalkozás? „Ülhet a babérjain”, hagyhatja, hogy a felfelé ívelő hullám magától továbbvigye, miközben a tulajdonosok esetleg egy kellemes osztalékot is kivesznek. A másik út, hogy a folyamatos fejlődést szem előtt tartva újabb fejlesztésekbe fognak, akár a teljes eredményt visszaforgatva, mint tették azt a cég alapítása óta szinte minden esztendőben. Ha Önnek a második stratégia a szimpatikusabb, akkor úgy gondolkodik, mint a Savaria Ipartechnika Kft. vezetése!

2020_02_25_Savaria_Ipartechnika_01

„Az iparágunk egyre tágabb körében úgy ismernek minket, mint akik a csúcstechnológiás gépparkjukra és kiemelkedő szaktudásukra alapozva a legbonyolultabb, legnagyobb precizitást igénylő alkatrészeket is rövid határidővel, kifogástalan minőségben képesek legyártani. Ebből nem is akarunk engedni, ezért a növekvő megrendelésállomány folyamatos, a hatékonyság növelését célzó innovációt, valamint stabil háttér fenntartását teszi szükségessé. Ehhez állandó beruházások kellenek” – szögezi le Aszódi János, a Vas megyei Gencsapátiban működő Savaria Ipartechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Ennek jegyében idén összesen több mint 1 milliárd forint fejlesztésre kerül sor, ezek a jövő év elejére is áthúzódnak. A részben uniós forrásokból megvalósuló projekt fontos pillére egy új, 1200 m2-es üzemcsarnok építése, ami ez idő tájt már megkezdődött, a tervek szerint pedig legkésőbb 2022 tavaszára be is fejeződik. Aszódi János ezzel kapcsolatban így fogalmaz: „Jelenleg két üzemcsarnokunk van, melyek közül az egyik 40 éve épült, és bár 10 éve felújítottuk, érzékelhető, hogy eredetileg nem CNC gépek és a fémmegmunkálás számára jött létre, ráadásul mostanra zsúfolttá is vált. A beruházással ez teljes egészében raktárrá avanzsálhat. A tavaly átadott, a 21. század elvárásainak maximálisan megfelelő csarnokunk így a CNC megmunkálás terepe lesz, az újonnan épülő, szintén minden igényt kielégítő létesítménybe pedig a precíziós gyártótevékenység költözik, huzalos- és tömbös szikraforgácsoló gépekkel, köszörűgépekkel, startlyukfúró szikraforgácsoló géppel, de helyet kap itt egy meós- és egy technológusi iroda is.”

A Savaria Ipartechnika Kft.-nél jelenleg is 4 év alatt van a gépek átlagéletkora, ami a mostani beruházással tovább csökken, hiszen az alábbi új, csúcstechnológiás berendezések állnak munkába: DMG MORI NHX 5500 CNC horizontális megmunkáló központ; DMG MORI DMU50 3rd szimultán 5 tengelyes megmunkáló központ; MAZAK VCN 530C függőleges CNC megmunkáló központ; MAZAK QT 100M SG hajtott szerszámos CNC eszterga; AGIE DRILL20 startlyukfúró szikraforgácsoló gép; SODICK ALC400P huzalos szikraforgácsoló gép. A projekt részeként pedig az általuk már sikerrel használt Topsolid CAM programhoz is vásároltak egy újabb licencet.

2020_12_16_-_Savaria_15

A termelési kapacitás várhatóan 15-20%-os bővülésével természetesen a létszámnak is lépést kell tartania. Idén már négyen csatlakoztak a céghez, a CNC megmunkálók mellett a közgazdászok csapata is gyarapodott, az új gépek beüzemelésével pedig további 6-8 fő felvétele válik indokolttá. Mivel azonban jelenleg rendkívül nehéz megfelelő szakembereket találni, nem akarják feltétlenül megvárni az új gépek indulását, folyamatos a felvétel. „Az a tapasztalatom, hogy lehetnek bármennyire jók a munkakörülmények, ha nincs mellette a nagyfokú megbecsülést is tükröző fizetés. Éppen ezért mi a nyugat-magyarországi régióban is kiemelt fizetést kínálunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a munkakörnyezetre ne figyelnénk; a fémiparban ma még nagyon ritka módon például klimatizált üzemünk van” – teszi hozzá a cég tulajdonos-ügyvezetője.

Aszódi János úgy számol, hogy 2022 első felében tehát már jóval nagyobb alapterületen, bővülő gépparkkal és állománnyal, fejlődő szervezeti háttérrel állnak a megrendelőik rendelkezésére – ezzel együtt a mostani fejlesztések „igazi” hatásaira még kicsit várni kell. „Mi nem az a cég vagyunk, ami egy még nem üzemelő gépre megrendelést veszt fel, ezzel az egyik legfőbb erényünket, a megbízhatóságunkat veszélyeztetnénk. Csak miután már be van építve az új technológia, akkor lehet megegyezni a munkákra. Persze a célunk az, hogy ez a »fáziskésés« minél kisebb legyen. Onnantól kezdve érvényesülhet az az egyszerűnek tűnő, de tulajdonképpen igaz számítás, hogy több géppel több bevételt és több nyereséget tudunk realizálni” – összegzett.

Azt pedig, hogy ez a „láncolat” hogyan folytatódik, a fentiek tükrében már nem nehéz kitalálni: a várható még jobb eredmények továbbra sem elkényelmesedést, hanem még több beruházást hozhatnak majd magukkal, hogy a Savaria Ipartechnika Kft. egyre szélesebb megrendelői körnek tudja garantálni magas hozzáadott értékű szolgáltatását.

ForrásSavaria Ipartechnika

További információ:

A Savaria Ipartechnika Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]