HÓD akkreditált mérőlabor

Mérőgépek és kézi mérőeszközök kalibrálására hivatott akkreditált mérőlabort hozott létre a HÓD Industrial Solutions, mely akár helyszíni mérőeszköz ellenőrzés lehetőségét is biztosítja az ügyfelek számára. A magas szakmai színvonalú, rugalmas szolgáltatás bázisául közel tíz év mérőgép szerviz és forgalmazás tapasztalat szolgált, mely évtizedet a tanulásnak, fejlődésnek és a hazai ügyfelek megismerésének szentelt a HÓD. A felhalmozott tudás és eszközök segítségével olyan szolgáltatáscsomagot hívtak életre, mely teljes mértékben a Magyarországon tevékenykedő ügyfelek igényeihez és lehetőségeihez igazodik.

hod-merolabor

A hozzáértő emberi erőforrás hiánya nem csak a termelést, hanem a méréseket végző területeket is sújtja. És bár a mérőszobák tiszta és klimatizált környezete sok fiatal számára vonzó lehet, a mára jellemzővé vált rendkívül összetett alkatrészek ellenőrzése nagy kihívást rejtő feladat. A tanulás folyamata lassú, kitartást igényel.

A megfelelő mérési jegyzőkönyvekkel kísért, bemért alkatrészekre vonatkozó igény ennél jóval dinamikusabban növekszik. Éppen ezért nem ritka, hogy egy-egy termelő vállalat a saját kapacitásainak kibővítése érdekében, külső partner segítségét kéri. De az is előfordul, hogy egy cég még nem rendelkezik mérőszobával, így minden ott végzendő mérési és dokumentálási feladatát kiszervezi.

A precizitás elsődleges, de nem elégséges feltétele annak, hogy egy szervezet partner lehessen mérési feladatokban. Rugalmasságra, rövid határidőkre és mint kiderült akkreditációra van szükség ahhoz, hogy egy céget az elsők között említsen a piac.

A HÓD Industrial Solutions mérésügyi múltjáról Hodász Gábor ügyvezetőt kérdeztem.

“2012 júniusában került be a portfóliónkba a méréstechnika. Ekkor bővítettük csapatunkat hozzáértő kollégákkal, köztük Mészáros Csabával, aki azóta a méréstechnikai csapatunk vezetője lett. Akkor főleg kézi mérőeszközök és egyszerűbb, manuális mérőgépek forgalmazásával és azok szervízelésével foglalkoztunk, és persze terveztük a jövőt. Szerettünk volna a méréstechnikai divíziót úgy felépíteni, hogy hasonló kép alakuljon ki az ügyfelekben, mint a szerszám és munkadarab megfogási tevékenységünkről. Számunkra elsődleges a szakmai hozzáértés, ennek felépüléséhez viszont időre van szükség. A mérőgépek szervízelése egy remek útnak bizonyult az ügyfelek, a piac és az igények pontos feltérképezéséhez.

hod-koordinata-merogepTermészetesen ezen felül folyamatosan képeztük magunkat és a kollégákat. A legmagasabb színvonalon megtartott külföldi tréningek rendszeres résztvevőivé váltunk, ahol alapos és sok szakterületre kiterjedő tudásra tettünk szert. A később ezzel párhuzamosan kibővített forgalmazási tevékenységünk, mely érintette a Micro 3D koordináta mérőgépeket, a DeMeet optikai vagy multiszenzoros mérőgépeket és a Kreon csuklókaros mérőgépeket, csak erősítette ezt a fejlődési folyamatot” – mondta el Hodász Gábor.

És persze ahogy az ipari trendek, úgy a méréstechnika világa is folyamatos változásban van. Az IATF autóipari minőségirányítási rendszerben bekövetkezett változás minden, az autóipar számára dolgozó céget érintett. A változtatás értelmében a mérőeszközök kalibrálását kizárólag akkreditációval rendelkező vállalatok végezhetik. Az életbe lépett újításnak megfelelően azok, akik korábban házon belül elvégezték a kalibrálásokat, a jövőben csak akkor tehetik meg, ha rendelkeznek a Nemzeti Akkreditációs Hivatal tanúsítványával.

“Általános ipari trend, hogy mára sokkal több adattal dolgozunk. Ezek az adatok bár adminisztrációt igényelnek, nem az elvégzendő feladatok sorát hivatottak megnyújtani, sokkal inkább hosszú távon is átláthatóvá, visszakereshetővé és kielemezhetővé teszik a folyamatainkat. Nincs ez másképp a méréstechnikában sem. Nem elegendő egy legyártott alkatrész mérését elvégezni, esetleg dokumentálni. A mérést végző eszköz kondícióira vonatkozóan is rendszeresen elvégzett ellenőrzésekre van szükség. Ez adja egy vállalat hitelét és folyamatainak biztonságát.

Természetesen a legnagyobb alaposság ellenére is történhetnek hibák, készülhetnek selejt alkatrészek. De egy akkreditáció szerint működtetett, rendszeresen ellenőrzött mérőlabor esetén a bekövetkezett hiba oka gyorsabban és nagyobb valószínűséggel tárható fel. Ez azonnal lehetőséget nyújt a hiba későbbi felmerülésének elkerülésére. Egy mérőgép állapotának nyomon követése ráadásul nem csak arról tájékoztatja a felhasználót, hogy a gép teljesíti az elvárásokat, avagy sem, hanem segít beütemezni a szükséges karbantartásokat is” – Mondta Mészáros Csaba, a HÓD méréstechnikai üzletágának vezetője.

Az akkreditálni kívánt eljárások kiválasztásában a HÓD-tól megszokott átgondolt fokozatosság meghatározó szerepet játszott.

Olyan területeket választottak, amikkel a már meglévő ügyfélkör munkáját a leginkább támogatni tudják. És a kiválasztott gépeken túl kézi eszközöket is betettek abba a bizonyos kalapba, hogy a saját hatékonyságukat a maximumon tartsák.

Mészáros Csaba a következőt mondta: “Fókuszba olyan eljárásokat helyeztünk, amikkel a legtöbbet találkoztunk. Ezek azok, melyekkel az ügyfeleink a legtöbbet dolgoznak, ennél fogva a tapasztalatunk is legnagyobb velük. Elsődlegesen központba kerültek a koordináta mérőgépek 0 – 3.000 mm-ig, az optikai mérőgépek 0 – 600 mm-ig és a csuklókaros mérőgépek 4.000 mm-ig. De tudva levő, hogy van olyan ügyfelünk, aki jelenleg nem rendelkezik ezekkel az eszközökkel, de olykor szüksége van a mérési eljárásra, a saját koordináta mérőgépünkön való bérmérést is akkreditáltuk. Így az elérhető legmagasabb színvonalú mérési szolgáltatást azoknak is biztosítjuk, akik nem rendelkeznek mérőgéppel.

hod-magassagmero

A kérdésre, hogy került-e be kézi mérőeszköz ellenőrzés az akkreditációs eljárásba, Csaba a következőt mondta: “A mérőgépek kiválasztását követően rövid dilemma következett. Egyrészt a nagy léptekkel való, de felszínes fejlődés nem a HÓD profilja, ugyanakkor a mérőgépek kalibrálása egy hosszú, de automatizált folyamat.”

Végül a cég vezetésével történt egyeztetés eredménye azzal zárult, hogy egyes kézi mérőeszközök kalibrálására is jogot szereztünk. Az én elképzelésem az, hogy amíg egy mérőgép kalibrálása zajlik, számos kézi eszköz ellenőrzése elvégezhető, így a hatékonyság jelentősen növelhető. Ezt hirdetjük, ebben hiszünk, ezért választanak minket az ügyfeleink.

Egész pontosan a gyártás során leggyakrabban használt tolómérők mechanikus, órás és digitális kivitelben 2.500 mm-ig, a kézzel végezhető legpontosabb mérést lehetővé tevő mikrométerek mechanikus és digitális kivitelben 525 mm-ig és a gépekből kikerült alkatrészek hosszmérését elvégezni hivatott magasságmérők mechanikus, órás és digitális kivitelben 1.000 mm-ig kerültek be a kézi mérőeszköz kalibrálási portfólióba. 

A szolgáltatás elsősorban, de nem kizárólag a KKV-kat célozza. Olyan kis- és közép vállalatokat, akik nem rendelkeznek saját akkreditált laborral és eljárásokkal, de folyamataik biztonságának megőrzéséhez fontos, hogy mérőeszközeik mindig hitelesítettek legyenek.

Mivel a mérőgépek szállítása hatalmas logisztikai terhet és nem minden esetben indokolt plusz költséget jelent, a HÓD szolgáltatásaiban szerepel a helyszínen végzett kalibrálás is, ami vonatkozik a mérőgépekre és a kézi mérőeszközökre is. A Budakeszi telephelyen lévő saját laborba történő kalibrálások várható határideje kevesebb, mint egy hét.

Az akkreditációs eljárás számos kihívás elé állította még ezt a szakmailag felkészült csapatot is, de belátva az előnyeit és a benne rejlő lehetőségeket a HÓD számos további, az ügyfelek számára is rendkívül előnyös méréstechnológiai fejlesztést tervez.

ForrásHÓD Industrial Solutions

További információ:

A HÓD Industrial Solution hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]