Haas szerszámgépekkel a jövő szakképzett munkaerő állományáért – Ellátogattunk a “BÜTTNER” Kft. színvonalas oktatóközpontjába

A nagyatádi Büttner és Társai Szerszámelemgyártó Kft. még 2014-ben indította el saját Haas Műszaki Oktatási Központját, melynek célja a hazai akadémiai és ipari szektor közti kapcsolat megerősítése volt. Most, pár évvel a felavatás után, a gépekkel és vezérléssel való tapasztalatról, illetve a képzés részleteiről és sikereiről kérdeztük Lukács Miklóst a cég műszaki vezetőjét.

2020_12_14_-_Büttner_02

CNCMedia: Milyen szempontok alapján választottatok Haas gépeket oktatási célra?

Lukács Miklós: Nem ezek voltak az első Haas gépeink. Többet használtunk már a termelésben, mire rájuk esett a választás. Fontosnak tartottuk, hogy valós környezetben tudják a diákok megtanulni, milyen egy munkadarabot felfogni vagy arra ráállni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy ne csak szimulációs környezetben tudjunk oktatni. Ezeket a gépeket pedig kizárólag oktatási célra használjuk.

CNCMedia: És milyenek az eddigi tapasztalatok?

Lukács Miklós: A gépek mind ár-érték arányban, mind oktatási célból jó választásnak bizonyultak. A legfontosabb egy ilyen gépnél, hogy az alapokat gödülékenyen meg tudjuk tanítani a diákoknak, e tekintetben pedig maradéktalanul meg vagyunk elégedve. A mostani diákjaink mindössze három hónap alatt sajátították el a gépkezelői alapokat.

2020_12_14_-_Büttner_09

CNCMedia: Milyen konstrukcióban zajlanak a képzések?

Lukács Miklós: A helyi szakképző intézményekkel együttműködve zajlik a duális képzés. Ők adják az elméleti órákat, mi pedig heti egy alkalommal 6-7 órában a gyakorlati részt. Régebben az érettségi utáni technikus képzés két éves volt, most a szakképzési rendszer átalakítása után ez egy éves képzést jelent. A szakképző intézményeken való együttműködésen kívül a felnőttképzéssel is foglalkozunk.

2020_12_14_-_Büttner_07

 

CNCMedia: Milyen intézményekkel álltok kapcsolatban?

Lukács Miklós: A KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikuma és Gimnáziuma, valamint a KSZC Nagyatádi Szakképző Iskolája lát el bennünket diákokkal, illetve duális képzés keretén belül a Pécsi Egyetemről érkeznek mérnökhallgatók. Ők a diplomamunkájukat is a cégünkhöz kapcsolódó témákból írják.

CNCMedia: Körülbelül hány diák végez évente és közülük hányan maradnak a cégnél?

Lukács Miklós: Változó, évente 12-24 közötti diák végez nálunk. Eddig összesen körülbelül 150 fő szerzett gépgyártás technológusi vagy CNC gépkezelői bizonyítványt nálunk. A cégnél általában évente 2-5 fő szokott itt maradni. A legtöbb eddig a tavaly előtti évben volt, akkor 7 fő maradt nálunk.

2020_12_14_-_Büttner_18

CNCMedia: A Haas által központilag készített oktatóvideókat is tudjátok használni?

Lukács Miklós: Ha van valamilyen speciális megmunkálás, akkor fel szoktuk hívni a diákok figyelmét a videó anyagokra. Szemléltetési jelleggel szoktuk ezeket használni, ha az idő rövidsége miatt sajnálatos módon nem fér bele valamilyen különleges megmunkálás az oktatásba.

CNCMedia: A Haas vezérlőkkel kapcsolatban mik a tapasztalataitok?

Lukács Miklós: Nagyon meg vagyunk elégedve velük. Mindent meg tudunk mutatni rajta, amire szükségünk van. Teljes mértékben felhasználóbarát, így ha elírunk valamit, akkor nem hajtja végre a rossz utasítást, hanem kiír egy hibakódot. A kezelési kézikönyv fizikai változata egyébként angol, de PDF-ként jár hozzá a magyarított verzió is, úgyhogy ezt is gond nélkül tudjuk használni.

2020_12_14_-_Büttner_03

CNCMedia: A Haas hazai képviseletét ellátó Bartec GmbH-val milyen kapcsolatot ápoltok?

Lukács Miklós: Bátran kereshetjük őket akár programozással kapcsolatban, akár gép problémák felderítése ürügyén. Ha szerviz van, akkor egy héten belül eljönnek és megoldják. Tényleg nagyon jó a kapcsolat.

 

CNCMedia: Látsz arra rációt, hogy valamikor a jövőben öttengelyes képzések is induljanak? 

Lukács Miklós: Mi jelenleg háromszintű képzésben gondolkodunk. Egy teljesen alap, majd egy erre ráépülő profi, három tengelyig és végül az öttengelyes képzés. Ez van most szervezés alatt, amelyet céges alapokon szeretnénk megcsinálni. Egyébként több aktív 5-tengelyes gépünk is van, tehát a gyakorlati rész megoldható lenne itt.

2020_12_14_-_Büttner_10

 

CNCMedia: A járványhelyzet hogy érintett titeket? Volt bármi hatása a képzésekre?

Lukács Miklós: A felső szinten vannak oktatótermeink, ahol elméleti órákat is tudunk tartani, de a járványhelyzet miatt jelenleg kizárólag gyakorlati órákat tartunk. Ezeket nem igazán tudnánk online megtartani, ezért fokozott védelmi intézkedések mellett, de a folytatásuk mellett döntöttünk.  Természetesen kötelező a maszk használat, illetve a fertőtlenítés és csoportbontás van, hogy egy időben minél kevesebben legyenek egy légtérben.

2020_12_14_-_Büttner_11

További információ:

A Büttner és Társai Kft. hivatalos honlapján.

A Haas szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója, a Bartec GmbH hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]