A dán Rel8 bemutatta a világ legkisebb vonalkód technológiáját, amit a piacvezető Code Corporation is elismeréssel üdvözölt

Az imZERT vonalkódok javítják a termékek és alkatrészek nyomon követhetőségét, mindössze 1 mm² felületen

imzert_v2

A vonalkódolvasók és adattárolási technológiák piacvezető vállalata, a Code Corp elismeri és nagyra értékeli, a “világ legkisebb vonalkódjának” titulált imZERT fejlesztést. A nyomkövetésre specializálódott Rel8 bejelentette, hogy a mindössze 1 mm² nagyságú vonalkódokat alkalmazó imZERT közvetlen alkatrészjelölési (DPM) technológia hamarosan elérhetővé válik az észak-amerikai piacon. Az imZERT vonalkódok lehetővé teszik a kisméretű termékek megbízható nyomon követését, amelyek beszállítótól érkeznek végfelhasználásra, például az autóipar és az elektronikai ipar esetén. 

SONY DSC

Az imZERT vonalkódok általánosan felhasználhatók, okostelefonokkal beolvashatók és dekódolhatóak a kereskedelmi forgalomban kapható vonalkódolvasó készletek (SDK), így például a Code Corp SDK-terméke, a CortexDecoder® segítségével.

Hogyan sikerült a Rel8-nek zsugorítania a vonalkódot?

Az imZERT technológia szabványos litográfiai eljárásokkal rendezi el a nanostruktúrákat vonalkódokká, majd az elasztomerek, illetve műanyagok fröccsöntőszerszámaiba gravírozza. Kompaktabb és élesebb, mint a hagyományos lézergravírozással készült vonalkódok, ezért az imZERT DPM vonalkódok segítik a gyártókat, beszállítókat és alvállalkozókat az alkatrészhibák forrásának azonosításában, vagy a szennyezett összetevők megtalálásában, termékvisszahívás esetén. Az imZERT ipari nyomkövetési eljárását azon iparágakban is sikeresen lehet használni, ahol a hamisítványok veszélyt jelenthetnek a végfelhasználókra (pl.: gyógyszeripar, elektronikai ipar), illetve rontanák a márka presztízsét és profitját, például a divatiparban.

“A múltban a kisméretű műanyag alkatrészek nagyrészt kimaradtak a nyomkövetési láncból, hiszen jelölésük vagy nem volt lehetséges, vagy rendkívül költséges volt” – mondja Guggi Kofod, a Rel8 ügyvezető igazgatója. “Ezt az akadályt úgy kerültük ki, hogy a nanostruktúrákat a fröccsöntőszerszámba építhető, szabványosított acéltüskébe integráljuk. Ezen nanostruktúrák így pontosan rámásolódnak 2D vonalkódként a műanyag alkatrészekre, amelyeket aztán egy szabványos kamerával felszerelt okostelefonnal be lehet olvasni.”

Az imZERT-et eredetileg olyan gyártási hibák kiküszöbölésére tervezték, amelyek készülék- vagy alkatrészgyártás során, a feketéről fehér műanyagokra történő váltás következtében lépnek fel, kis méretű – mégis létfontosságú – daraboknál; valamint, hogy minimamlizálhatók legyenek a termék frissítésekből származó problémák. A DPM vonalkódok nagy kontrasztú struktúráját SDK-val rendelkező okostelefonnal lehet beolvasni, ezzel elkerülhetők a gépi beolvasórendszerek beszerzéséből adódó pluszköltségek (és a járulékos kiadások). Az SDK-k könnyen hozzáférhetők a vonalkódolvasókra szakosodott vállalatoktól, mint például a Code Corporation. A tesztelés során a Rel8 a Code által fejlesztett SDK-t, a Cortex Decoder-t részesítette előnyben, mert egyszerűen használható még 2 mm² méretű vonalkódok beolvasásakor is, ráadásul különböző környezetekben, beleértve a gyengén megvilágított gyártóüzemeket is.

“A CortexDecoder 1 ms alatt felismeri az imZERT vonalkódokat” – teszi hozzá Kofod. “Ha az ügyfél egy külön beszerzendő makrólencsét illeszt az okostelefonjára, a CortexDecoder az 1mm³ méretű vonalkódokat is hiba nélkül képes beolvasni.”

imzert2

Kisméretű vonalkódok, komoly előnyök

Az automatizált gyártás és összeszerelés során ki lehet használni az egyenletes, megbízható, határozott élekkel határolt vonalkódok előnyeit, hiszen azokat rendkívül egyszerű beolvasni a külön beszerzendő beolvasórendszerekkel. A gyártáson kívül az imZERT technológiáját a gyógyszeripar vagy az élelmiszeripar is ki tudja használni. A Rel8 belső vizsgálata igazolja, hogy az imZERT technológia nem jelent szennyeződési kockázatot, még 150.000 használati ciklus felett sem. A vonalkódokat gyógyszerek vagy folyadékok csomagolásán, tartályain belül is lehet használni. Ilyen értelemben az imZERT használata a fogyasztóvédelmet is segíti termékvisszahívás esetén.

Az imZERT technológia alkalmazásra készen áll európai autóipari beszállítók és orvostechnikai eszközök gyártói számára is. Az Egyesült Államokban a felismerhetőség és nyomon követhetőség egyre fontosabbá válik, így az imZERT-hez hasonló nyomkövető megoldásokra egyre nagyobb igény mutatkozik. Az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet például a nagyobb élelmiszerbiztonság jegyében hirdetett felhívást a vállalatok számára, hogy a gyártási hibás élelmiszereket minél kevesebb (lehetőleg semennyi) pluszköltséggel lehessen nyomon követni a végfelhasználók által. Hasonlóan nagyszabású nyomon követési programot kötelező fenntartaniuk az orvostechnikai eszközök gyártói számára is, az FDA megfelelőség érdekében.

ForrásCode Corporation

További információ:

A Code Corp hivatalos honlapján.

Az imZERT hivatalos honlapján.

Az info@rel8.dk email-címen.

Megosztás
[
    ]