100%-kal jobb termelékenység a vákuumtechnológiás munkadarab kezelésnek köszönhetően

A Conorm, a Jogam Group cégpcsoport tagja, amely a franciaországi Pierres-ben található, több mint 20 éve repüléstechnikai és hadvédelmi ipari partnerek számára szállít különböző alkatrészeket és szerelvényeket. Több mint 100 szakember garantálja a komplex precíziós műszaki alkatrészek kis és közepes tételméretben történő megbízható gyártását. A növekvő kereslet kielégítése érdekében a Conorm az NLX és NTX sorozat merev esztergaközpontjaira, az 5-tengelyes monoBLOCK megmunkáló központokra és a DMU eVo linear univerzális marógépekre, valamint a DMF sorozat mozgóállványos gépeire támaszkodik. Mivel a gyártás költséghatékonyságát folyamatosan felülvizsgálják, a Jogam Group nemrég befektetett egy WH 210 munkadarab-kezelő rendszerrel felszerelt DMU 200 portálgépbe. Az intelligens automatizálási megoldás 100%-kal növelte a lemezmegmunkálási termelékenységet.

conorm_01

Nagy pontosságú szerszámgépek és automatizálás egyetlen forrásból

„Gyártási szolgáltatóként az olyan nehéz iparágakban, mint a repülés, garantálnunk kell az optimális folyamatokat és a legmagasabb minőségi szintet a projekt minden szakaszában” – magyarázza Anthony Chevallier, a Conorm ügyvezető igazgatója. Ehhez olyan tapasztalt csapatokra van szükség, akik komolyan veszik az abszolút pontosságot, és olyan gyártási technológiákra is szükségük van, amelyek képesek a legszigorúbb tűrés előírások betartására. „Sok év után végre egy partnerre leltünk a DMG MORI-ban, amely nagy pontosságú szerszámgépeket szállít.” Anthony Chevallier tisztában van azzal, hogy a minőségre helyezett hangsúly ellenére a Conorm nem engedheti meg magának, hogy a termelékenységet kihagyja az egyenletből, és hozzáteszi: „Rendkívül versenyképes ágazatokban működünk, rövid szállítási határidőkkel.” Ezért a vállalat az elmúlt években négy automatizálási megoldást telepített Pierres-be, többek között egy DMU 65 monoBLOCK-ot PH 150 palettakezelő rendszerrel és egy DMU 85 monoBLOCK-ot a prizmatikus megmunkálások elvégzésére egy palettákkal ellátott cellában. Ami az esztergálást illeti, rendelkeznek egy NLX 2500 | 700-zal, valamint egy Robo2Go automatikával felszerelt NZX 2000 STY3-mal.

DMU 200 Gantry WH 210-zel: akár 120 kg-os lemezek rugalmas kezelése

10.000 k g teherbírású, lenyűgöző 2.250 × 2.000 mm-es asztalának köszönhetően a DMU 200 Gantry sorozat ideális 5-tengelyes szimultán megmunkáló központ nagy munkadarabokhoz – például 30 mm-nél vastagabb és 1.000 mm-nél hosszabb alumínium táblákhoz, amilyeneket a Conorm rendszeresen megmunkál. „Régebben ezeket a lapokat kézzel kellett felfogatnunk egy öregebb gépen, ami nagyon időigényes volt, és a munkadarabok automatikus kezelésére is szükségünk volt” – emlékezik vissza Anthony Chevallier. A DMG MORI tehát egy testreszabott és rendkívül rugalmas megoldás kifejlesztésének kihívásával nézett szembe. „Különböző kivitelben akár 120 kg tömegű táblákat is megmunkálunk, ami megnehezíti az automatizálás szabványosítását.”

DMU 200 Gantry WH 210-zel

conorm_02

  • Nagyméretű munkadarabok kezelése, 2.000 × 1.350 mm-ig és 210 kg-os mozgatható tömeggel (megfogóval együtt), 15 m2 további helyigény mellett
  • A holtidő jelentős csökkenése: A termelékenység akár 95 %-kal nőhet
  • Egyedi munkadarab elrendezés: Hatékony forgácskezelés a munkadarab munkatéren belüli döntött elrendezésének köszönhetően

Rugalmas megfogó és rögzítő rendszer vákuumtechnikával

A DMG MORI a WH 210 munkadarab-kezelő rendszert a Conorm szigorú követelményeinek megfelelően alakította ki, egy vákuum alapú megfogó és rögzítő rendszer alkalmazásával. „A megfogónak 132 tapadókorongja van, amelyek intelligensen érzékelik, hogy érintkeznek-e a táblával vagy épp egy rés felett vannak. Ebben az esetben automatikusan kikapcsolnak”– magyarázza Anthony Chevallier. A robot nyers alkatrészeket vesz egy halomból, a kész alkatrészeket pedig egy másikra rakja. „Mindkét halom palettán van, megkönnyítve a WH 210 könnyű be- és kirakodását.”

100%-kal jobb teljesítmény az automatizált beállításnak köszönhetően

Ugyanilyen rugalmas az asztal kialakítása, amelyet a DMG MORI a DMU 200 Gantry megmunkálási teréhez fejlesztett ki. Alakjától függően a tábla egy 75 × 75 mm-es rács segítségével a 1.200 × 1.400 mm-es rögzítőfelülettel ellátott ferde készülékre szerelhető fel, amely vákuum segítségével rögzíti az alkatrészt. „A beállítási időket érintően döntő javulást értünk el” – hangsúlyozza Anthony Chevallier. Legalább két óránkba tellett, hogy egyetlen lapot rögzítsünk és beigazítsunk. „Ma már néhány percen belül felveszünk egy bázist, ezután a rendszer minden egyebet elintéz – és ezt teljes időtartam alatt megbíz-hatóan teszi.” Ennek eredménye a korábban műszakonként legyártott alkatrészek számának növekedése 4-ról 7 – 8 darabra.

conorm_03

A nehéz táblák megfogásának és rögzítésének vákuumtechnikája ebben a gép- és automatizálási osztályban páratlan. „Az eredmény teljesen megnyert minket” – teszi hozzá lelkesen Anthony Chevallier. „Az alkatrészek automatikus kezelésének köszönhetően hatalmas mértékben megnöveltük versenyképességünket, és munkatársainkat már hatékonyabban alkalmazhatjuk más területeken, például a munka előkészítésében vagy a minőségbiztosításban.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]