Nagy vágási teljesítmény kis nyomással: abrazív szemcsékkel kevert vizes szuszpenzió

A vízsugaras vágásra specialiálódó ConSus ANT új, innovatív ConSus abrazív keverőegysége lehetővé teszi az abrazív szemcsékkel kevert vizes szuszpenziós (Water Abrasive Suspension – WAS) rendszerek állandó használatát a feldolgozóiparban. A folyamatos üzemű szuszpenziós fúvóka alacsonyabb nyomáson üzemelve is nagyobb vágásii teljesítményt nyújt a hagyományos, abrazív szemcsékkel kevert vízsugaras vágási (Water Abrasive Injection – WAIS) rendszerekhez képest. A két eljárás teljesítményének összehasonlítására egy ingyenes, könnyen használható, testre szabható, webes applikációt is kínálnak.

A ConSus (Continuous Suspension – folyamatos szuszpenzió) abrazív szemcséket bekeverő egysége a feldolgozóiparban használt WAS-eljáráshoz.

A ConSus (Continuous Suspension – folyamatos szuszpenzió) abrazív szemcséket bekeverő egysége a feldolgozóiparban használt WAS-eljáráshoz.

Az anyagtudományi kutatásoknak köszönhetően időről-időre új anyagokat fedeznek fel, amelyeket számos iparágban fel lehet használni. A megmunkálásukhoz azonban meg kell találni a megfelelő eljárást. Sokféle anyag esetében a WAS-rendszerű vízsugaras vágás műszakilag jobbnak és gazdaságosabbnak bizonyult a hagyományos vágási eljárásokhoz képest. A WAIS-rendszerű vízsugaras vágáshoz képest a ConSus szuszpenziós fúvókája kevesebb, mint feleakkora nyomáson üzemel, és háromszor termelékenyebb. A felhasználó keskeny bevágásokat is készíthet a beedződés vagy anyagdeformáció veszélye nélkül. A ConSus előnyei különösen a nagy vágási mélységek esetén mutatkoznak meg.

A szuszpenziós eljárás hatékonysága rendkívül meggyőző

A három összetevőből álló WAIS-rendszerhez (víz, abrazív szemcse, levegő) képest a ConSus WAS-rendszere csak két összetevőt, vizet és abrazív szemcsét kever össze, az áramlási sebessége pedig rendkívül pontosan állítható. A ConSus azelőtt fejt ki nagy nyomást a szuszpenzióra, mielőtt az elérné a távirányítóval mozgatott vágófúvókát. Ez a nagy energia a hangsebesség közel kétszeresére gyorsítja fel a vágósugarat. A hatásfoka ezért sokkal nagyobb a befecskendezéses eljárásénál, ahol a keverés turbulencia okoz veszteségeket a benne lévő levegő miatt. A jobban fókuszált WAS-sugár még a legkeményebb anyagokat is pontosan vágja át, akár 1.000 mm anyagvastagság mellett is, miközben a felületminőség is rendkívül jó marad.

A ConSus-al létrehozott WAS vágósugár sebessége megközelíti a hangsebesség kétszeresét.

A ConSus-al létrehozott WAS vágósugár sebessége megközelíti a hangsebesség kétszeresét.

Kisebb energiafogyasztás, kopás és károsanyag-kibocsátás

A ConSus maximális üzemi nyomása 1.500 bar, még nagy anyagvastagságok esetén is, ami jelentősen csökkenti az energiafogyasztást és az alkatrészek kopását. A szabadalmaztatott, légmentesen zárt folyamatnak köszönhetően a ConSus további előnyökkel is szolgál a munkabiztonság terén: egy, a Fraunhofer Gyártástechnológiai Intézet által végzett tanulmány megerősítette, hogy a zajszint még a maximális üzemi nyomáson (1.500 bar) is 70 százalékkal alacsonyabb, mint az 5.000 bar nyomáson üzemelő, befecskendezéses eljárásnál. A ConSus jellemzőinek, az alacsony rendszernyomásnak és az abrazív szemcsék nagy terhelésének köszönhetően a szilárd részecskék kibocsátása akár 50 százalékkal kevesebb.

Különböző anyagokat, például a szerkezeti acélokat gyorsan és pontosa lehet vágni a ConSus használatával.

Különböző anyagokat, például a szerkezeti acélokat gyorsan és pontosa lehet vágni a ConSus használatával.

A WAIS és a WAS gyors összehasonlítása a webes applikációval

A ConSus-t bármilyen, meglévő vízsugaras vágórendszerbe lehet integrálni, hiszen csak a szivattyút és a vezérlőrendszert kell átalakítani. Ha nincs kitéve levegő- vagy hősugárzásnak, üzemeltethető vízfelszín alatt és felett egyaránt. A ConSus WAS-rendszerének teljesítményét és költségeit a WAIS-rendszerrel kényelmesen összehasonlíthatja az ingyenes, progresszív webes applikációval. Minden szükséges adatot egyszerűen meg lehet adni: például a vágott anyag fajtáját és vastagságát, a vágott felület kívánt minőségét, és a számítási alapot. Az applikáció interneten elérhető, okostelefonról, tabletről vagy PC-ről egyaránt használható, német és angol nyelven is.

A ConSus WAS, illetve a WAIS használatával, azonos teljesítményű hidraulikaegységgel és azonos beállítású felületminőséggel elérhető előtolásokat megtekintheti az alábbi videón, ahol példaként egy 100 mm vastag alumíniumtömböt vágnak:

 

A ConSus Calc-a-Cut Waterjet Calculator pedig a következő oldalon érhető el:

https://waterjet-calculator.consus-gmbh.com

A ConSus Calc a Cut Waterjet Calculator-al kényelmesen összehasonlíthatja a ConSus WAS-rendszere és a WAIS-rendszer teljesítményét és költségeit.

A ConSus Calc-a-Cut Waterjet Calculator-al kényelmesen összehasonlíthatja a ConSus WAS-rendszere és a WAIS-rendszer teljesítményét és költségeit.

ForrásConSus

További információ:

A ConSus hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]