Három új nyomtatójával népszerűsíti az additív eljárásokat a Stratasys

A három új 3D nyomtató a legnépszerűbb additív technológiák – az FDM, a P3, és az SAF szerint működnek.

Stratasys-3

A polimerek 3D-nyomtatási megoldásaiban piacvezető Stratasys Ltd. bemutatott három, új 3D-nyomtatót, amelyek több milliárd dolláros piaci lehetőséget jelentenek a végfelhasználásra szánt alkatrészek additív gyártásában. A nyomtatókat azzal a céllal fejlesztették, hogy felgyorsítsák az áttérést az additív eljárásokra a többnyire hagyományos eljárással gyártott kis- és közepes szériák esetében.

“Az additív gyártás 2.0 kora felé tartunk, és egyre több döntéshozó fedezi fel, hogy a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségek a prototípus gyártáson túl, a teljes értékteremtési láncon megtalálhatók” – mondta a Stratasys ügyvezető igazgatója, Dr. Yoav Zeif. “A globális ellátási láncok mind keresleti, mind kínálati oldalán tapasztalható zavarok azt mutatják, hogy a jelenleg fennálló helyzet nem működik. Az additív gyártás teljes rugalmasságot ad a vállalatok számára azt illetően, hogy mikor, hol és milyen eljárással készítsék el az alkatrészeket. Elkötelezettek vagyunk tehát arra, hogy világszerte teljeskörű beszállítók legyünk a polimer 3D-nyomtatási megoldások terén.”

Tavaly a Stratasys bevételeinek több, mint 25%-a gyártással kapcsolatos alkalmazásokból származott. A 3D-nyomtatási eszközök, szoftverek, alapanyagok és szolgáltatások teljeskörű, és integrált termékpalettájával pedig, előrejelzéseik szerint a gyártási bevételeik növekedése meg fogja haladni egyéb iparágaikat, 2022-től kezdve évente mintegy 20%-kal.

A Stratasys Origin One az összetett, bonyolult alkatrészek 3D-nyomtatását segíti

Az Origin felvásárlása jól mutatja a Stratasys gyors integrációs képességeit. A bemutatott Origin® One 3D-nyomtatók a végfelhasználására szánt alkatrészek gyártására fejlesztették. Az új 3D-nyomtató a saját fejlesztésű P3™ technológiát és szoftveres architektúrát alkalmazza, hogy alkatrészek széles palettáját gyártsák sorozatban, tanúsítvánnyal rendelkező, harmadik féltől származó alapanyagokból, az iparágban elérhető legjobb pontossággal, részletességgel, felületminőséggel, ismételhetőséggel és gyártási idővel. Ez a technológia a hardverek fejlesztésével lehetővé tette a Stratasys számára, hogy minden rendszerjellemzőt figyelembe véve optimalizálja a terméket és növeljék a megbízhatóságot és a teljesítményt. A felhőre csatlakozásnak köszönhetően az ügyfelek ráadásul további frissítéséket érhetnek el.

Origin_One_-_Triple_Angle_masked

“A legszigorúbb pontossági- és ismételhetőségi követelményeknek kellett megfelelnünk a 3D-nyomtatott csatlakozók kapcsán, mert ezek kétszámjegyű, mikronos pontosságot igényeltek,” – mondta Mark Savage, a csatlakozók és érzékelők vezető gyártójaként számon tartott TE Connectivity Globális Tudásközpontjának additív gyártási igazgatója. A vállalat a Stratasys-nek és az Origin-nak egyaránt visszatérő vásárlója. “A Stratasys és az Origin nagyszerű partnereink voltak a céljaink elérésében; alkatrészek tízezreinek gyártásában mutattak rá az additív eljárásokban rejlő lehetőségekre. Úgy tűnik, mára a hardver, a szoftver és az alapanyagok egyaránt a Stratasys-tól származnak és egy komplett rendszerré álltak össze, hogy az általunk elvárt gyártási mennyiséget biztosítsák. Hiszünk benne, hogy a TE Connectivity ettől még agilisabb és költséghatékonyabb beszállító lesz számos, világszerte piacvezető OEM-gyártó számára, az autóipartól a repülőgépiparon át a berendezések gyártásáig számos iparágban, miközben egy még összehangoltabb jövőn dolgozzunk.”

A Stratasys belső előrejelzései szerint 2025-re egy 3,7 milliárd dollár értékű piaci lehetőség kínálkozik az Origin One felhasználására ideális, gyártásorientált iparágakban, mint például az autóipar, a fogyasztói cikkek gyártása, az orvos- és fogtechnikai ipar, valamint a szerszámgyártás területe. A Stratasys azt tervezi, hogy a nyomtatóra, posztprocesszálásra és a kapcsolódó szoftverekre vonatkozó megrendeléseket májustól kezdi felvenni világszerte.

Az SAF™ technológiája szerint működik az új, sorozatgyártásra használható H350 3D-nyomtató

A Stratasys másik új terméke a Stratasys H350™ 3D-nyomtató, ami a Stratasys új H Series™ gyártóplatformjának első tagja. Az új H350 az SAF™ technológiával működik, és alkalmas végfelhasználásra szánt alkatrészek sorozatgyártására. A tervezésekor figyelembe vették a gyártók szempontjait, így a gyártás átláthatóságát, a versenyképes és kiszámítható alkatrészenkénti költséget, illetve a több ezres szériák gyártásának teljes felügyeletét. A H350 maga is tartalmaz egy tucatnyi SAF technológiával nyomtatott alkatrészt.

View-02_Right_Persp_Closed_Hood_black_Background_highres

A H350 3D-nyomtató 2021 eleje óta bétatesztelés alatt áll számos, európai, izraeli és az Egyesült Államokban működő szervizkirendeltségben és szerződéses gyártónál, beleértve a Stratasys Direct Manufacturing vállalatot is. Utóbbi ma már értékesíti is a legyártott alkatrészeket, idén, várhatóan a harmadik negyedévben, pedig még szélesebb ügyfélkör részére tud szállítani. A gyártmányok köre széles palettát ölel fel: burkolatok, csatlakozók, zsanérok, kábeltartók, elektromos szekrények és kábelcsatornák.

“Nagyratörő terveink vannak az üzlet növekedését illetően és hiszünk abban, hogy a Stratasys H350 beszerzése ennek a növekedésnek kulcsfontosságú eleme,” mondta Philipp Goetz, a Goetz Maschinenbau, egy német szervizkirendeltség tulajdonosa. “Nagyméretű alkatrészek gyártása mellett teljesítettünk több száz darabos, kisebb alkatrészes megrendeléseket is. Lenyűgözőnek tartjuk a nyomtató és az SAF technológia teljesítményét – az alkatrészek minősége állandó a teljes gyártási szériában, a rendszer pedig rendkívül megbízható.”

A Stratasys a H Series tagjaihoz harmadik féltől származó, tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használ. A kiinduló anyag a nagy folyáshatárú Stratasys PA11; egy természetes alapú műanyag, amelyet fenntartható technológiával készítenek ricinusolajból.

Az F770 FDM® 3D-nyomtató megkönnyíti a nagyméretű alkatrészek gyártását

A harmadik új rendszer, a Stratasys F770™ a Stratasys hírnevére építve, az FDM technológia ismétlési pontosságát és megbízhatóságát kínálja, ipari alkalmazásokhoz. Ideális választás nagyméretű alkatrészek gyártásához, a piacon jelenleg leghosszabb, teljesen fűtött kamrával rendelkezik, hatalmas munkatere pedig meghaladja a 372 litert (13 köbláb).

F770_Subzero_Printer2_highres

Az új rendszer ára 100.000 dollár alatt marad, és főbb felhasználási területei a prototípus gyártás, illetve a szabványos, hűre lágyuló műanyagból készült befogók, készülékek és szerszámozási alkalmazások. Az oldható támaszanyagok megkönnyítik a posztprocesszálást, a GrabCAD Print™ szoftver pedig egyszerűsíti a gyártási folyamatot. A csatlakozás az MTConnect szabványon és a GrabCAD SDK-n keresztül lehetséges.

A madisoni székhelyű Sub-Zero Group Inc. vállalat (Wisconsin állam, USA) luxus készülékeket gyárt, és részt vett az F770 bétatesztelésében. Doug Steindl, a fejlesztési laboratórium vezetője elmondta, hogy a nagyméretű alkatrészek nyomtatását is meg tudták oldani házon belül, ezzel 30-40%-os megtakarítást értek el. “Gyorsan forgalomba lehet hozni bármilyen terméket,” – árulta el. “A 3D-nyomtatási laboratóriumunk hat hetente kap feladatot új alkatrész gyártására. Minél gyorsabban tudjuk ezt megoldani, annál jobb, és a házon belüli gyártásnál nincs gyorsabb, ezért amit csak lehet, magunk igyekszünk legyártani. Az F770 teljesíti ezt az igényt.”

ForrásStratasys

További információ:

A Stratasys hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]