Termelékenység és rugalmasság a jövőbe mutató automatizálási megoldásokkal

Az automatizált gyártási folyamatok sokkal többet jelentenek a munkabérköltségek csökkentésénél, hiszen javítják a hatékonyságot, minőséget és a rugalmasságot egyaránt.

  • Automatizált gyártási megoldás majdnem minden DMG MORI szerszámgép számára
  • PH Wheel: 
    • Rendkívül termelékeny paletta automatizálás akár 125 munkadarabhoz, a munkadarab csere kevesebb, mint 7 másodperc.
    • Kompakt kialakítás: kevesebb, mint 9 m² alapterületet igényel
    • Kettős megfogó a palettákhoz, szabványos tartókkal, mint például HSK 100, Capto C8 és Erowa ITS
  • TH-AGV:
    • Vezető nélküli szerszám szállítás lézeres tájékozódás segítségével
    • 16 szerszámférőhely, 50 kg teherbírás és 400 mm legnagyobb hossz

Automation 01

A szerszámgépek folyamatos üzemben a leginkább termelékenyek. Az automatizált gyártási megoldások egyértelműen reflektorfényben vannak, és ez a DMG MORI egyik legfontosabb témája a jövőben. A modulárisan felépített portfólió összesen 53 automatizálási megoldást foglal magában, 13 termékkörben a munkadarab- vagy palettakezelést tekintve, beleértve a teljes hardver- és szoftverkörnyezetet is. A DMG MORI automatizálási portfóliójának legújabb fejlesztései közé tartozik a PH Wheel, egy szabványos automatizálási rendszer a paletták kezelésére, amely a kerék szerszámtár szabadalmaztatott és bevált technológiáján alapul. Másrészt a DMG MORI a sokszorosítható automatizálási termékpalettáját bővíti a TH-AGV-vel, egy vezető nélküli szállítórendszerrel (AGV). A vezető nélküli szállítási rendszer akár 16 szerszám autonóm szállítását is lehetővé teszi a megfelelő szerszámgépekhez.

A modulárisan felépített portfólió összesen 53 automatizálási megoldást foglal magában, 13 termékkörben a munkadarab- vagy palettakezelést tekintve, beleértve a teljes hardver- és szoftverkörnyezetet is.

A modulárisan felépített portfólió összesen 53 automatizálási megoldást foglal magában, 13 termékkörben a munkadarab- vagy palettakezelést tekintve, beleértve a teljes hardver- és szoftverkörnyezetet is.

PH Wheel – Rendkívül termelékeny automatizációs megoldás akár 125 munkadarabhoz, kevesebb, mint 9 m²-en

2013-ban a DMG MORI a szabadalmaztatott kerék alakú szerszámtárral piacra dobott egy azóta bevált szerszámtárolási rendszert, amely inspirálta a helytakarékos kialakításával és a rendkívül gyors szerszámcserével. “Logikus lépés volt, amikor ezt a technológiát kiterjesztettük a munkadarabok kezelésére is,” – teszi hozzá Cornelius Nöß, a DECKEL MAHO Pfronten ügyvezető igazgatója, az új PH Wheel kifejlesztéséről. Hozzáteszi, hogy a koncepció változatlan: “Átvettük a tárat és a kettős megfogót. Az asztalt úgy alakítottuk ki, hogy a paletta felfogókat (pl. HSK100 vagy Capto C8 szabványos szerszámtartó) be tudja fogadni.”

A PH kerék a kerék alakú szerszámtár bevált technológiáján alapul.

A PH kerék a kerék alakú szerszámtár bevált technológiáján alapul.

Legfeljebb 50 kg tömegű alkatrészeket lehet beszerelni, kerekenként 25 db, ø 150 mm átmérőjű tartónak van hely. Legfeljebb 5 db kerék alkalmazható, ekkor 125 tartó pozíció elérhető. ø 300 mm átmérőjű tartó esetén kerekenként 12 db munkadarab tárolható. A munkadarab hosszúsága legfeljebb 400 mm lehet. “A PH Wheel kategóriájában egyedülálló automatizálási megoldás, hiszen kevesebb, mint 9 m² alapterületen a lehető legtöbb munkadarabot lehet tárolni és a munkadarab csereidő kevesebb, mint hét másodperc,” – mondja Cornelius Nöß. 

TH-AGV – Akár 16 szerszám autonóm szállítása

A vezető nélküli szállítórendszer hatékony munkavégzést tesz lehetővé az ember és a szerszámgép között. A paletták autonóm mozgatására szolgáló PH-AGV bemutatását követően a DMG MORI egy újabb AGV-t (vezető nélküli szállítórendszer) mutat be: a TH-AGV lehetővé teszi akár 16 szerszám vezető nélküli szállítását a megfelelő szerszámgéphez. Legfeljebb 50 kg tömegű és 400 mm hosszúságú szerszámokhoz van tervezve. Két sorban, egyenként nyolc szerszámot lehet elhelyezni.

A TH-AGV akár 16 szerszámot is képes a megfelelő szerszámgéphez szállítani, vezető nélküli üzemmódban.

A TH-AGV akár 16 szerszámot is képes a megfelelő szerszámgéphez szállítani, vezető nélküli üzemmódban.

A TH-AGV vezetősínek és pálya nélkül képes mozogni. Lézeres tájékozódással tud biztonságosan haladni az üzemben. A PH-AGV-nál alkalmazott rendszert használják itt is, a két szállítórendszer egymással kompatibilis. A vezetővel irányított járművekkel és gyalogosokkal szintén képes együtt közlekedni. A TH-AGV rendelkezik továbbá vészleállító gombbal és nyomógombokkal a szünet kapcsolásához. A jármű az emberek tájékoztatására fel van szerelve hang- és irányjelzőkkel, illetve üzenetek megjelenítésére alkalmas kijelzővel.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]