Másodállásból indult, ma már nemzetközileg elismert, nívós mérnökiroda – Az UP Engineering története

A túlnyomórészt nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező UP Engineering mérnöki iroda a gépészeti tervezésben és gyártásban tevékenykedő vállalkozásokat segíti műanyagfröccsöntő és lemezalakító szerszámok, valamit egyedi készülékek tervezésével és gyártásával. Emellett mérnöki tervező- és szimulációs szoftverek hivatalos képviseletét is ellátják. Magas szakmai színvonalú szolgáltatásaikkal és megoldásaikkal jelentős hozzáadott értéket képviselnek a műszaki tervezés és fejlesztés területén. Az indulásról, a tevékenységekről és a jövőbeli tervekről Ujvári Pétert, a vállalat alapítóját kérdeztük.

a_v2

CNCMedia: Mesélnél egy kicsit a cég alapítási körülményeiről és a kezdeti időszakról?

Ujvári Péter: A mérnökirodát még főállás mellett alapítottam. Akkoriban tervezőként dolgoztam és többen megkerestek, hogy lenne-e kedvem nekik szerszámterveket készíteni munkaidőn kívül. Ekkor kezdtem el másodállásban vállalkozni.

Tisztában voltam azzal, hogy a komoly fejlesztések nemzetközi szinten zajlanak, hazánkba pedig leginkább a gyártás jut el, ezért oda kell bekapcsolódni, ha komolyan gondolom. Ezért került az akkori cég székhelye az Egyesült Királyságba. Nagyon kemény időszak következett, nehéz volt megvetni a lábam a nemzetközi piacon, egyedül, idegen kultúrában. Az első időszakban a terveket még munkaidő után, és hétvégén készítettem, de hamar rájöttem, hogy ez így hosszú távon nem fog tudni működni. Ekkor eldöntöttem, hogy főállásban kell folytatnom és a korábbi kapcsolatrendszeremen keresztül megpróbáltam üzleti partnereket keresni, akik folyamatos munkával képesek ellátni.

Ujvári Péter, az UP Engineering tervező- és mérnökiroda alapítója

Ujvári Péter, az UP Engineering tervező- és mérnökiroda alapítója

Az első komolyabb megrendelés az USA-ból érkezett egy nagy szerszámgyártó cégtől. Ekkor még teljesen egyedül dolgoztam, meg is ijedtem, hogyan fogok tudni egyedül elkészíteni egy teljes szerszámcsaládot, ami egyébként a Ford Tourneo oldalpanelét készítette a terítékvágó szerszámtól kezdve a húzó és hajlító szerszámokon keresztül a darabolásig. Én tárgyaltam, készítettem a szimulációkat, majd a szerszámterveket és a rajzokat is. A terv jól sikerült, így szerződést kötöttünk további szerszámokra és az ő ajánlásuk alapján már Európából is érkeztek ajánlatkérések. A folyamatosan érkező ajánlatkérések és megrendelések kezelésének érdekében nagy szükség volt egy csapat létrehozására, így bővültem még az első évben két mérnökkel, akik segítették a munkámat.

CNCMedia: Most mivel foglalkoztok, mi a fő profil?

U.P.: Két fő tevékenységi területünk a mérnöki szolgáltatás és a szoftver értékesítés. A kezdeti időszakban felfigyeltem arra, hogy az USA-ban sok, számomra ismeretlen, de nagyon erős CAD/CAM szoftver van jelen a piacon és jóval szabadabban, gyorsabban lehetett velük dolgozni, illetve költséghatékonyabban lehetett hozzájuk jutni, mint Európai társaikhoz. Ezért felvettem a kapcsolatot egy ottani kereskedővel, aki bemutatott a szoftver fejlesztőinek is. Később kiderült, hogy az úriember a kínai ZWSOFT egyik tulajdonosa volt és elmondta, hogy szívesen támogatna engem szoftver licensszel, cserébe annyit kért, hogy lássam el a magyarországi és Közép-Európai képviseletet, amit egy több hónapos, intenzív képzés követett – így indult a szoftveres üzletág. Lassan, de folyamatosan érkeztek a megkeresések, a valódi áttörést pedig egy amerikai tulajdonú szerszámgyártó cég hazai és ausztriai leányvállalatainak megrendelései hozták el. Ekkor már jól látszott, hogy szükség van a szoftver hazai ismertségének növelésére és a csapat további bővítésére. Azóta évről évre növekszik a ZW3D licenszek értékesítésének mennyisége.

4K0_825_721_C1_20161118 v4

Szerettem volna, ha ez a kezdeti lendület nem törik meg, ezért elindítottam az értékesítő irodámat a kínai Shenzhen-ben, ami azóta is az ázsiai tevékenységünk központja. Ma már ráadásul nem csak mérnöki szolgáltatásokat és szoftvereket értékesítünk, innen irányítjuk a szerszámok beszerzését is.

Tervezési vonalon évente ciklikusan váltakozó a megrendelési arány a műanyagfröccsöntő és a présszerszámok között. Az utóbbi időben elsősorban a lemezes vonal dominált. Sikeresen részt vettünk több nagyobb fejlesztésben, melyet török és Észak-Amerikai iparvállalatok megrendelésére készítettünk és ezzel fejlesztési partnereikké léptünk elő.

00_000_00__ZSB_WKZG_OP40_NACHFORMEN___31-72D363885_FLT v18

CNCMedia: Kik a fő megrendelők, milyen piacra terveztek általában?

U.P.: Mérnöki szolgáltatások terén jelenleg elsősorban USA, Németország, India, Kína és Törökország iparvállalatai közül kerülnek ki a főbb megrendelőink és nagyrészt olyan Tier-1-es cégekkel és közvetlen beszállítóikkal vagyunk kapcsolatban, mint a Coskunöz, Tooling Tech Group, Daimler, T-Kare, Rasandik Motors, TianJiang Tool&Die, Dongguan Zhongsheng, Dhruti Engineering. Ezenkívül Magyarországon kisebb-nagyobb szerszámgyártó cégeknek szoktunk segíteni szerszám- és készüléktervek elkészítésével, illetve szerszámok gyártásával, fejlesztésével, módosításával kapcsolatban.

Szoftvereinket hazánkban széles körben használják, felhasználóink a gépipartól, és szerszámipartól kezdve a fejlesztéssel foglalkozó startupokon keresztül a mezőgazdasági és élelmiszeriparig megtalálhatók. Azt általánosságban elmondhatom, hogy akiknek egyszer bemutattuk a szoftvert és megismerte segítő hozzáállásunkat, általában pár hónapon belül meg is vásárolta az első licenszet. Az értékesített CAM szoftvercsomagokat testreszabott poszt-processzorral adjuk át, illetve igény esetén felépítjük a szerszámgép 3D-s modelljét, hozzárendeljük a kinematikai felépítését és teszteljük a teljes szerszámgép szimulációt.

CNCMedia: Szerinted mik a cég erősségei és mik a fő kihívások a tervezés során?

U.P.: A kezdetektől fogva fokozott figyelmet szentelek arra, hogy egyetlen munkafolyamatot se kelljen kiadni külsős partnereknek. Ennek az oka egyszerű; a saját folyamatainkat tudjuk kontrollálni, de ha valakivel együtt dolgozom az egyfajta kiszolgáltatottságot is jelent. Próbáltam úgy kialakítani a szolgáltatásainkat, hogy komplex megoldást legyünk képesek nyújtani és a terveket az ügyfeleink szabványainak megfelelően a saját belső folyamatainkkal összhangban tudjuk készíteni. Emellett nagy hangsúlyt fektetek az innovatív és minőségi szolgáltatásokra.

Legfőbb erősségünknek a szakma iránti szenvedélyünket, a terhelhetőségünket, rugalmasságunkat és tapasztalatunkat tartom a nemzetközi projektekkel kapcsolatban, illetve a nagyméretű szerszámok szimulációinak előkészítése, tervezése és gyártása terén. A szerszámok tervezése nagy gyakorlati tapasztalatot és speciális lemezes, műanyagos gondolkodást tesz szükségessé. Éppen ezért hoztam létre külön csapatot mindkét terület legjobb szakembereiből. Elsődleges célunk, hogy az általunk tervezett szerszámmal gyártott első termék mérési eredményei a specifikáción belül legalább 90%, vagy annál magasabb értéket érjen el.

jobenejahcfdhcod

Az egyik legnagyobb kihívás a gyakori termékmódosítások kezelése. Ebben nagy segítségünkre van, hogy az általunk használt szoftvereket magas szinten ismerjük, így szerencsére rugalmasan tudjuk kezelni a revízió váltásokat és az akár nagymértékű módosítási igényeket is. Ennek főképp akkor van nagy szerepe, ha a jármű biztonságtechnikailag fontos eleméhez készítünk gyártóeszközt.

CNCMedia: Kizárólag az általatok forgalmazott szoftvereket használjátok?

U.P.: Az indulás óta termékpalettánk évről évre bővült és kiegészült több specifikus végeselemes szoftverrel, ezek a lemezalakításban ismert FTI és a SimWise, mely akár 4D mozgásszimulációt is képes megoldani. Így szerencsére azt tudom mondani, hogy igen. Az általunk forgalmazott CAD, CAM és CAE/FEA szoftverekkel a termékek-, szerszámok-, és készülékek tervezése során felmerülő valamennyi részfeladatot meg tudjuk oldani. 

00_000_00__METHODENDATEN______________31-72D363884_FLT

Ezen felül a piac igényeire reagálva természetesen igény esetén tudunk más szoftverekkel is dolgozni.

CNCMedia: Mire használjátok pontosan az ZW3D-t? Miket tartasz a rendszer fő előnyeinek?

U.P.: Szinte mindenre. Legyen a feladat CAD tervezés, CAM programozás vagy végeselemes szimuláció, a ZW3D-vel eddig minden feladatot sikeresen és gyorsan megoldottunk. Az utóbbi néhány évben nagyon erős fejlesztés indult el a hibrid modellező technológiára építve, a szoftver pedig évről évre egyre jobban fejlődik. A szerszámok olykor nagyon sok alkatrészből állhatnak, amik óriási, akár 2-3 GB-os összeállításokat jelentenek, de a szoftver ezeket is minden trükközés nélkül kezeli. A Mold modul rendkívül hatékony segítséget nyújt a műanyagfröccsöntő szerszámok és elektródák tervezése és gyártása során.

Mold1

CAD oldalról kiemelném a test-felület hibrid modellezést; ez egy nagyon hatékony eszköz, ami nagymértékben lerövidíti a fejlesztési ciklust. Az iparban gyors fejlődés tapasztalható az egyre növekvő versenypiacon, ráadásul a gépjárművek műanyag- és fém alkatrészeinek kialakítása egyre összetettebb. Ezért projektjeink során szükség is van a szoftver erős geometria javító képességére, mely hatékonyan kiegészül direkt szerkesztéssel.

CAM oldalról fontos a valós megmunkálási környezet használata, lehetőség van szerszámok, készülékek, felfogó elemek és egyéb tartozékok beállítására, így a programozás valós adatokkal történik. A szoftver tartalmazza a korszerű 2-, 3-, valamint 5-tengelyes megmunkálási stratégiákat, nagysebességű HSM üzemmód támogatásával. A szerszámtárban lévő szerszámok könnyedén szerkeszthetőek, az ütközésvizsgálat kiszámítja a szükséges kinyúlást a befogóból. Az előgyártmányok könnyen illeszthetőek a munkadarabra, de akár ki is menthető és módosított előgyártmányként felhasználható a tervben vagy egy későbbi munkaciklus során. És fejlesztés alatt van a MillTurn modul is.

Ezen kívül nagy előnynek tartom a teljes körű CAD és CAM integrációt, így adatvesztés nélkül és nagyon gyorsan vagyunk képesek CAM megmunkáló pályákat és műszaki dokumentációt létrehozni az alkatrészhez. A kezelőfelület felhasználóbarát és intuitív, a CNC programok elkészítéséhez a nullpont beállítása nagyon egyszerű; még külső fájlok esetén is. A csoportmunkát pedig hatékonyan támogatja a PDM rendszer.

A szoftverben ezen felül számos iparág-specifikus alkalmazás található, melyek segítségével a termékek és szerszámok tervezése magasabb szintre emelhető. Az egyik személyes kedvencem, hogy egyetlen fájlban tárolja a projekttel kapcsolatos valamennyi modell, rajz, szerszámpálya és minden a gyártás számára fontos információt.

209-210_die_

CNCMedia: Mennyire képzed a kollégákat, milyen sűrűn tartotok képzéseket, oktatásokat?

U.P.: Számos külföldi konferenciameghívásnak teszek eleget, fontos számomra a folyamatos továbbképzés, különösen az új gépészeti technológiák megismerése. Napi kapcsolatban vagyunk az általunk forgalmazott szoftverek fejlesztőivel, így első kézből ismerjük meg az új funkciókat és teljes mértékben tisztában vagyunk a szoftver erősségeivel, valamint a gyengeségeivel is. Alapvető igény az iparban a korrekciók minimalizálása, az “Elsőre jót” koncepció megvalósítása. Éppen ezért rendszeresen kínálunk különféle képzéseket, informális webinárokat, alapszintű, haladó és iparspecifikus oktatásokat a terület vállalkozásainak igényei szerint.

Mindemellett számos hazai egyetemmel, szakképzési centrummal és középiskolával állunk kapcsolatban országszerte.

CNCMedia: Mik a jövőbeli terveitek, a lehetséges fejlesztési irányok?

U.P.: A tervezési kapacitásunkat és termékpalettánkat szeretném növelni. Azt tudni kell, hogy a szerszámgyártásában hullámvölgyek és csúcsok váltakoznak a megrendeléseknél. Van, hogy egyszerre két-három szerszámcsomag érkezik, és akkor minden tervezőnk nagy leterheltséggel dolgozik. Viszont vannak olyan hetek, amikor nincs akkora rendelésállomány. Ezeket a hullámvölgyeket szoktuk tananyagok, videók készítésével, új üzleti partnerek felkutatásával kitölteni. Kis cégként, viszonylag jól látható, hogy mekkora megrendelési állományra van szükségünk az életben maradáshoz és egy egészséges mértékű, de stabil fejlődéshez.

Ezen kívül egy komolyabb, 8 hónapos tárgyalássorozat lezárásaként sikerült megállapodni egy amerikai céggel, akik egy teljesen új innovációt valósítottak meg a gépészeti tervezésben. Én lenyűgözőnek találom ezt az új típusú CAD megközelítést és úgy gondolom, hogy rövid időn belül hazánkban is nagy népszerűségre fog szert tenni a szoftver. Ennek az új technológiának a hazai bevezetésén dolgozunk jelenleg, illetve folyamatos képzéseken veszünk részt, hogy a használatát elsajátítsuk. Számításaim szerint a harmadik negyedévben már piacra tudjuk juttatni.

Mindemellett tudnánk fejlődni a saját körű megmunkálás kialakítása terén is, illetve a jövőbeli tervek között szerepel néhány CNC gép beszerzése is, hogy a prototípusokat házon belül is el tudjuk készíteni.

További információ:

Az UP Engineering hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]