Gyümölcsöző üzleti kapcsolatból lett szoros barátság – Az SBS Kft. és a GE-CO együttműködésének eddigi legnagyobb mérföldköve

Az erdőtelki SBS Kft. a világ vezető mezőgazdasági, építőipari és bányagép gyártó cégeinek gyárt hegesztett szerkezeteket, alvázakat, gémeket és egyéb gépalkatrészeket. Nyitott, innovatív szemléletük eredményeként, az elmúlt két évtizedben képesek voltak műszaki színvonalukat folyamatosan fejleszteni, ezzel erősítve meg ügyfeleik bizalmát. Legújabb fejlesztésük egy FPT Ronin 400 típusú megmunkálóközpont beszerzése volt, amit a GE-CO Hungary Kft. segítségével valósítottak meg. Az ünnepélyes gépátadó eseményen Balogh Lászlóval, az SBS Kft. ügyvezető igazgatójával és Magony Tamással, a GE-CO Hungary Kft. társtulajdonosával beszélgettünk.

Balogh László nyitóbeszéde a gépátadó eseményen

CNCMedia: Hogyan mutatnád be pár mondatban a céget? Mivel foglalkoztok és mekkora alkalmazotti számmal dolgoztok most?

Balogh László: A fő profilunk a gépgyártás. Különböző építőipari, ipari, mezőgazdasági extrém szállító járművekhez gyártunk alvázakat, gémeket, illetve különböző kiegészítő hegesztett szerkezeteket. Leginkább az ipari szegmenseket szeretnénk jobban erősíteni, itt különösen a kötött pályán mozgó járművekre gondolok. Tehát a metró és villamos alvázakat, személy- és tehervagonokat, illetve mozdonyokat. Jelenleg cégünk közel 260 főt foglalkoztat.

CNCMedia: Milyen egységekből épül fel nálatok a gyártás és mik a termelés lépései?

B.L.: Van a hegesztett szerkezet gyártó részleg ahol csak darabolunk összeállítunk, hegesztünk. Ettől függetlenül, egy külön épületben van elhelyezve a szemcseszóró illetve festő üzem. Már épül az új csarnokunk is, ami  reményeink szerint a hegesztő kapacitás bővítésén kívül egy új tevékenységet is magával hoz, az úgynevezett előszerelést. Itt a megmunkált, készre festetett termékeket akár hidraulika egységgel, futóművel fogjuk tudni ellátni, ezzel is növelve a termék gyártása során a hozzáadott értéket. A termelésünk fontos részét képezik továbbá a különböző megmunkáló berendezéseink, esztergáink és CNC gépeink.

Balogh Lászlóval, az SBS Kft. ügyvezető igazgatója

Balogh László, az SBS Kft. ügyvezető igazgatója

CNCMedia: Ha jól tudom, akkor a mostani fejlesztésetek is ebben az irányban történt. Miért volt szükség a megmunkáló kapacitásotok bővítésére?

B.L.: Van most egy 16 méter hosszú megmunkáló gépünk, ez egy kétoldali duplex megmunkáló gép. Ez a gépünk három műszakban megy, teljesen le van terhelve a gémjellegű termékeknek a forgácsolásával. A hegesztett szerkezetek gyártására is minden képességünk, illetve szakembergárdánk megvan. A nagyméretű vasúti forgóvázak illetve alvázak megmunkálásához viszont bővítenünk kellett a gépparkunkat. Úgy gondolom, hogy ezzel a beruházással műszakilag is sokkal jobban alá tudjuk támasztani, hogy a hegesztésen kívül a megmunkálási képességünk is megvan a tényleges késztermékek gyártására a piacnak ebben a szegmensében.

CNCMedia: Milyen gépet választottatok a feladatra és milyen paraméterekkel?

B.L.: Egy FPT Ronin 400 típusú gépet választottunk a GE-CO Hungary segítségével. Előszőr portálmarógépben gondolkodtunk, de végül hosszas megbeszélés és szakmai egyeztetés után horizontális marógépet választottuk a feladatra, egy forgóasztallal felszerelve. A munkateret kétfelé megbontva akár két 10 méteres darabot is tudunk rajta forgácsolni vagy egybe tudjuk nyitni a munkateret 22 méteressé. Bele van építve egy forgóasztal is, ami 30 tonna teherbírású és 4 méter hosszú. Ez az asztal két és fél métert megy előre és gyakorlatilag még meg is fordul. Tehát ezen, tíz méteres darabokat játszva meg tudunk forgácsolni, úgy hogy még meg is forgatjuk. Akár hat oldalról meg tudunk munkálni egy ekkora alkatrészt, ami szerintem mindent elmond.

2021_04_22_-_SBS_01

CNCMedia: Volt korábban is együttműködésetek a GE-CO-val?

B.L.: Igen, 2004-ben kerültünk kapcsolatba először egymással. Előtte csak hegesztettünk és kerestük a lehetőséget, hogy hogyan bővülhetünk tovább. Aztán egymásra akadtunk így Tamásékkal és gyakorlatilag azóta is megvan a kapcsolat. Soha nem felejtem el, amikor kiutaztunk Koreába és megnéztük a Daewoo/Doosan gyárat. Olyan jól sikerült ez a közös indulás, hogy rögtön két nagy Daewoo gépet vásároltuk. Amikor kiszámoltuk az elméleti kapacitását az első gépnek, már akkor világos lett, hogy van igény és szükség a másodikra, úgyhogy szerintem két hónap vagy három hónap eltéréssel megrendeltük azt is.

CNCMedia: Akkor ezek szerint beváltak. Az új beruházásnál természetes volt, hogy Tamásékat kérdezitek meg először vagy volt egy piackutatás is?

B.L.: Volt egy piackutatás is, de az új beruházásnál Tamásék adták a legjobb műszaki megoldást. Sokkal többet tud a gép, mint amit elvártunk. Nagyon jó szabadalmi ötletek és műszaki megoldások vannak benne, ami szerintem párját ritkítja. Az sem mellékes, hogy ha a gépre ránézünk látszik rajta az igényesség és a minőségi kivitelezés. A gyárat is megnéztük Olaszországban, ahol a fejeket szerelték össze és a gépet rakták össze. Nagyon meggyőző volt, nyugat európai szinttel mérve is.

2021_04_22_-_SBS_02

CNCMedia: Mit emelnél ki a GE-CO-val való együttműködéssel kapcsolatban?

B.L.: Úgy gondolom, hogy Tamással az üzleti kapcsolaton kívül már baráti is a viszonyunk. Szerintem rugalmasan jól lehet velük együtt dolgozni. A menet közben lévő esetleges igényváltozást, igény növekedést is rugalmasan tudják kezelni. Illetve több szempontból is lehet rájuk számítani. Amikor a két Doosan esztergát vettük, eleve úgy vásároltuk és úgy kértük az előkészítést, hogy robotizálhatóak legyenek. Tehát maga a vezérlés és az automata cellanyílás egy robotrendszerrel összeköthető legyen. Ezt a projektet a tavalyi évben elkezdtük és meg is valósítottuk. A vezérlést teljes mértékben ők készítették, az összehangolást a programozástól kezdve mindent. Úgy gondolom, hogy ez egy jól sikerült projekt lett bár ebben még nekünk is van fejlődni valónk, hogy hogy tudjuk ezt gazdaságosan, jól üzemeltetni.

2021_04_22_-_SBS_28

CNCMedia: Tamás, erről az automatizálási feladatról tudnál te is kicsit mesélni?

Magony Tamás: A GE-CO eldöntötte öt évvel ezelőtt, hogy ő is szeretne egyfajta integrátori szerepet betölteni. Ennek az volt az első lépése, hogy elkezdtünk cellákat építeni. Tavalyi év óta pedig a Doosan cobotoknak a magyarországi forgalmazója vagyunk. Emellett folyamatosan gyártjuk az ügyfeleinknek a robotizált, automatizált cellákat. Amit a Laci is említett az automatizálási kérés vagy kérdés, bizonyos szempontból egyedülálló. Az automatizált cella, amit megépítettünk, 94 különböző alkatrész automata gyártására ad lehetőséget, egyes alkatrészek közötti gyors automata átallásokkal. Ez meglehetősen bonyolult technikai feladat volt, amit a már eddig megszerzett tapasztalatunkat latba vetve tudtunk megoldani.

Az új megmunkálóközpont Balogh László unokája, Noel után lett elnevezve

Az új megmunkálóközpont Balogh László unokája, Noel után lett elnevezve

CNCMedia: László, az új gépbeszerzésetekkel számszerűen mekkora mértékű termelékenység illetve hozzáadott érték növekedést vártok?

B.L.: Mielőtt eldöntöttük a beruházást kitaláltuk, hogy mi az, amit el kellene érni, tehát a tervszámok már megvannak. Szerintem még minimum egy jó erős évnyi munka hátra van, mire minden összejön, amit kitaláltunk. Sok tanulnivalónk van még abból a szempontból, hogy miből hány darabot gyártsunk, mennyire szabad előre menni. De amúgy elég kecsegtetőek azok a tervszámok, amiket kiszámítottunk, tehát ez alapján úgy gondolom, hogy tényleg jelentősen lehet növelni a kapacitást, produktivitást és nyereségességet is. Ezért viszont még sokat kell dolgozni. 

CNCMedia: Tamás, mondanál pár szót arról, hogy nektek, hogy kezdődött a kapcsolatotok az FPT-vel, a gép gyártójával?

M.T.: Amikor három évvel ezelőtt találkoztunk az FPT-vel, akkor én annak személy szerint nagyon megörültem, mert egy olyan szegmensben tudott nekünk segítséget nyújtani, ami számunkra hiánypótló volt. A mérettartományra gondolok illetve a technológiai felkészültségre, ami ebben a szegmensben szükséges. Az első pillanattól kezdve növelte a bizalmat, hogy meg tudták mutatni, hogy ők már csináltak ilyen gépeket. A feltett műszaki kérdéseinkre egyből tudtak megoldásokat szállítani. Tehát az FPT-vel való kapcsolatunk olyan hozzáadott értéket biztosíthat az ügyfeleink számára, ami nagy, hegesztett szerkezetek gyártásánál nélkülözhetetlen.

Magony Tamás, a GE-CO Hungary Kft. tulajdonosa

Magony Tamás, a GE-CO Hungary Kft. tulajdonosa

CNCMedia: Mennyi volt ennek a projektnek az átfutási ideje?

M.T.: Majdnem két év időtartam, az indulástól a teljes megvalósításig. Ebben a szegmensben ez teljesen elfogadott. Közel húsz teherautó hozta a gépet, tehát nem kis teljesítmény volt. Ráadásul nagy szerencse, hogy a COVID-os időszak sem okozott jelentős csúszást, sem a gépszállításban, sem a kivitelezésben. Úgyhogy mondhatom, hogy ezt így terveztük. 

CNCMedia: Az utolsó kérdésem, hogy te hogy látod az SBS Kft.-vel való kapcsolatotokat?

M.T.: Nagyon jó érzés volt, hogy Laci baráti kapcsolatnak is nevezte a mi kapcsolatunkat, mert ezt én is így érzem. A cégünk filozófiájának az egyik alapköve az, hogy szoros kapcsolatot építsünk az ügyféllel és – mint ahogy az FPT is – mi is megoldásokat szállítsunk. Tehát, ha az ügyfélnek van egy aktuális műszaki problémája, akkor azt lehetőség szerint meg tudjuk oldani. Jól emlékszem arra, amikor először találkoztunk és először hoztunk gépeket, nagyon szép ívű fejlődésen ment azóta keresztül az SBS. Most is egy hatalmas technológiai bővítést adnak át. Őszintén reméljük, hogy lesz ennek folytatása. Persze ez rengeteg tényező és rengeteg energia, de erre Laci a legjobb biztosíték, hogy amit kitalál az meg lesz valósítva.

2021_04_22_-_SBS_34

További információ:

Az SBS Kft. hivatalos honlapján.

A GE-CO Hungary Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]