Gyors, kompakt és nagy teljesítményű – A Yaskawa új, palettakezelő robotcsaládja, a MOTOMAN PL

A Yaskawa bemutatta a nagy teljesítményű palettakezelő robotok új generációját, a Motoman PL-családot. Ezeket az univerzális gépeket paletták rakodására és paletták kivételére használják, felhasználásuk pedig a végső csomagolás mellett egyre inkább az elosztó logisztikában is megtalálható.

motoman_pl

Nagy munkatartomány, optimális helykihasználás, és mindenekelőtt nagy termelékenység, rövid ciklusidőkkel – ezek a legfőbb jellemzői a Motoman PL-családnak, amellyel a Yaskawa ismét arra törekszik, hogy átvegye a vezető pozíciót a palettakezelő robotok piacán. Az új család eleinte négy típussal lesz elérhető, amelyek teherbírása 190 kg és 800 kg között van, a munkatartományuk meghaladja a három métert, ezzel lefedik a nagy teljesítményű palettakezelési feladatok legszélesebb spektrumát. 2021 nyarán a család további típusokkal fog bővülni.

Az újragondolt kinematika és a legújabb generációs Sigma7 hajtástechnika javítja a stabilitást, növeli a teherbírást és csökkenti a ciklusidőket. A Motoman palettakezelő robotok kompakt kialakításuknak és kis helyszükségletüknek köszönhetően optimális helykihasználást biztosítanak kompakt palettakezelő cellák létrehozásához. A megfogókat működtető közegek tömlőit a gépalapon, a robotkaron keresztül, mindegyik tengelyen és csuklón át lehet vezetni, az ütközésektől és külső behatásoktól védve. A királycsapot optimalizálták, a PL190/320 típusok esetén 75 mm átmérőjű, a PL500/800 típusok esetén 100 mm átmérőjű.

A PL-család első négy tagja

A PL-család jelenleg rendelhető robotjai közül a legkisebb a Motoman PL190. Automatikusan rakodja palettára (és onnan le) a dobozokat, kartondobozokat, zsákokat, italos rekeszeket. Gyorsan dolgozik, a palettázási feladattól függően akár óránként 1.700 ciklust is el tud végezni, a teherbírása pedig 190 kg. A nagy teljesítményű motoroknak és a legkorszerűbb konstrukciónak köszönhetően nincs szükség ellensúlyokra, ezért rendkívül kompakt kialakítású, még stabilabb és nagyobb dinamikájú lett. A 3.159 mm-es munkatartományának köszönhetően a PL190 valós palettaemelési kapacitása 2.600 mm. Paletták egymásra rakodására is használható, padlóra szerelten is, nincs szükség további alapozásra.

A sorban következő PL320 azonos kinematikával és emelési magassággal rendelkezik, gyakorlatilag az előző robot nagyobb teherbírású kivitelének tekinthető. Maximális teherbírása 320 kg. Ez a típus nehéz zsákok vagy tárolók palettázáshoz ideális.

A két, nagy teherbírású palettakezelő robot, a PL500 és a PL800 teherbírása a típusjelzésnek megfelelően 500 kg illetve 800 kg. Meggyőző teljesítményüknek köszönhetően teljes termékcsomagokat képesek felemelni a szállítószalagról vagy nehéz gyártmányokat, tárolókat lehet velük mozgatni.

Vezérlés, tervezési eszközök és programozás

A Motoman PL-család minden tagját lehet irányítani a kompakt, nagy teljesítményű YRC1000 vezérlővel, amely számos lehetőséget kínál a nyomvonal megtervezésére és a kommunikációra. A vezérlő szinkronizálja a megfogók működtetését és mozgását is. A kompakt munkaterületek biztonsága és minimalizálása érdekében ideális megoldást jelent az opcióban rendelhető biztonsági funkciós egységgel (FSU) együtt való használat.

Az egyedülálló MotoLogix illesztőfelület lehetővé teszi a PLC programozók számára, hogy a robotot a saját, IEC61131-nek megfelelő PLC programozási felületükön tudják programozni. Nincs szükség tehát speciális robotprogramozóra, és a PLC-vezérlővel való integráció is sokkal egyszerűbb.

MotoSimVRC szimulációs szoftver megkönnyíti a palettázó cellák tervezését, és lehetővé teszi a szimulációt. A Yaskawa opcióban rendelhető PalletSolver palettázó szoftvere egyszerűen használható kezelőfelületének köszönhetően megkönnyíti a felvételi- és lerakási minták és a rétegezés programozását, számos applikáció-alapú funkciója van, mint például a kevert palettázás vagy a több megfogó kezelése.

ForrásYaskawa

További információ:

A Yaskawa hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]