Beállítási idő és darabköltségek csökkentése – INDEX MS24-6 CNC többorsós eszterga

Az új CNC-vezérelt MS24-6 többorsós automata esztergát a sikeres INDEX MS22 utódjaként hozták létre.  Az új gép rúdáteresztése kicsit nagyobb, emellett számos olyan jellemzője van, ami biztosítja a gazdaságosabb esztergálási műveleteket – beleértve a gyors beállítást is!

A többorsós automata esztergák piacát a kisebb sorozatok gyártása iránti igény is befolyásolja. Míg a szerszámgépek eddig egy év alatt akár több millió munkadarabot is előállítottak újraszerszámozás nélkül, addig ma gyakran előfordul, hogy a többorsós gépeket 2-3 naponta át kell állítani. A beállítási idő ezért nagyban befolyásolja a darabköltségeket. Aki adatgyűjtő rendszert használ, pontosan láthatja ezen költségek levezetését, a legapróbb részletekig.

Az INDEX többi többorsós modelljéhez hasonlóan, az MS24-6-nak is megnyerő kinézete van. Nyitott elülső résszel rendelkezik, ami könnyű hozzáférést, ergonómikus kezelést és különböző automatizációs opciók csatlakoztatását teszi lehetővé.

Az INDEX többi többorsós modelljéhez hasonlóan, az MS24-6-nak is megnyerő kinézete van. Nyitott elülső résszel rendelkezik, ami könnyű hozzáférést, ergonomikus kezelést és különböző automatizációs opciók csatlakoztatását teszi lehetővé.

Karl-Heinz Schumacher, az INDEX többorsós szerszámgépek fejlesztésének és tervezésének igazgatója szerint, ha a jövőre gondolunk, akkor nélkülözhetetlen egy optimalizált terv a beállításokra. „A gépek mérete egyre kisebb lesz. Ez azt jelenti, hogy olyan megoldásokat kell létrehoznunk, ami felgyorsítja a szerszámozást és a gépbeállítást, és – nem utolsó sorban – minél egyszerűbbé teszi ezeket a folyamatokat a minőség romlása nélkül.” Mindemellett, mondja, a jól képzett munkaerő egyre ritkább világszerte.

Gyors beállítás: gyors befogórendszer beépített W alakú fogazattal

A tavaly piacra dobott MS32-6 géphez hasonlóan, az új MS24-6 többorsós automata esztergához is több hatékony újítást vezetett be az INDEX fejlesztő csapata. Az egyik különleges újítás a keresztszánon található gyors befogórendszer, beépített W alakú fogazattal. Az eddig megszokott fecskefark fogazat helyett, a keresztszánokon már W alakú fogazat van, ami segít a szerszámtartó mikron pontos igazításában. A W alakú fogazat megszünteti az X tengely szabadságát, ami azt jelenti, hogy a gépkezelő csak egyszerűen odaerősíti a szerszámtartót, ami már előre be van állítva X és Y irányba. A szerszámtartó egy gyors befogórendszer segítségével van odaerősítve, ami egy behúzórúd és egy előfeszített ékléc segítségével helyén tartja a szerszámtestet. Egy gyors mozdulat a csavarkulccsal biztosítja a stabilitást, ami a működéshez szükséges. “A gépkezelő így 50 százalékkal gyorsabban tudja cserélni a szerszámtartót, és gyakorlatilag megszűnnek a hibák.“ – mondja Schumacher.

Az INDEX esztergálható szerszámtartókat, fúrótartókat és dupla fúrótartókat is fejlesztett a W-fogazatú szánokra, amik a szerszámgép helyett az előbeállító egységen kerülnek beállításra. A W alakú fogazatnak köszönhetőek a méretek tökéletesen kerülnek továbbításra. A dupla fúrótartó miatt a beállítási idő 2 óráról maximum 10 percre csökken. A maráshoz, a sokszög esztergáláshoz és a fúráshoz szükséges összes szerszámbefogó szintén elérhető W alakú fogazattal, ami azt jelenti, hogy precízen fel lehet helyezni az új szánra. Schumacher: „Ezen fejlesztések és újítások ellenére, figyeltünk arra, hogy a MS22-6 szerszámtartói is használhatók legyenek. Igaz, azok nem rendelkeznek az új fejlesztések előnyeivel.”

Karl-Heinz Schumacher, az INDEX többorsós gépek fejlesztésének és tervezésének igazgatója: „A CNC-vezérlésű MS24-6 egyik erőssége, hogy kétségtelenül gyors és könnyű beállítást biztosít, ami miatt csökken a kis sorozatok darabköltsége"

Karl-Heinz Schumacher, az INDEX többorsós gépek fejlesztésének és tervezésének igazgatója: „A CNC-vezérlésű MS24-6 egyik erőssége, hogy kétségtelenül gyors és könnyű beállítást biztosít, ami miatt csökken a kis sorozatok darabköltsége”

Modern többorsós gép az igényesen esztergált alkatrészekért

Az új INDEX MS24-6 többorsós automata eszterga (max. 24 mm rúdáteresztés, tokmányba befogott munkadarabok esetén 50 mm) egy moduláris elv alapján lett kifejlesztve. Amíg az INDEX MS16 az egyszerűbb megmunkálási folyamatokhoz ideális, addig az új MS24-6 kiváló választás a közép- és magasszintű precizitást igénylő feladatokhoz. A gépnek 6 főorsója és 12 keresztszánja van az X, Z és Y tengelyeken, emellett található még 1 vagy 2 szinkron orsó a hátulsó megmunkálás érdekében. A gép használható 6 orsóval vagy 2-szer 3-as elosztásban is. Emellett kettős hátsó megmunkálásra is lehetőség nyílik. A hajtott szerszámok, illetve a C- és Y-tengely számos megmunkálási lehetőséget biztosít a felhasználóknak, mint például a nem forgástengelyen lévő furatolás, menetmegmunkálás, kontúrozás, fogaskerék lefejtőmarás, vagy sokszög esztergálás.

Az INDEX MS24-6 egyik legfontosabb komponense az egyedi, folyadékhűtéses orsódob, optimalizált hőnövekedéssel. A teljesítmény 100%-os működésnél 8.7 kW, 25%-os működésnél pedig 15 kW. A sebesség akár a 10,000-es percenkénti fordulatszámot is elérheti, ami sok lehetőséget nyújt a megmunkálás során (pl. alumínium alkatrészgyártás).

A befogórendszernek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg az MS24-6 használatakor, amit Heinz Schumacher is megerősít: „A kisebb gépeknél, mint például az MS16 vagy MS22, csak hagyományos szorítópatronos megfogás érhető el. A tokmányba befogott darabok befogása általában egy standard vagy speciális pofával történik. Ezzel szemben, az új MS24-6 az Axfix TOPlus24 szorítópatronnal is felszerelhető. A rendszer a kompressziós rögzítés elvén működik, ami megelőzi az axiális elmozdulást és maximális koncentricitást eredményez.” A befogórendszer segítségével magas precizitást érhetünk el, ezért előgyártmányok vagy félkész termékek megmunkálásához ajánlott.

Intelligens automatizálás

A robotos automatizálás ma már szinte elengedhetetlen az igényes tokmányba befogott alkatrészek megmunkálásához. Az INDEX megoldásában a robot egy forgótárcsával dolgozik együtt, ami egy külső kezelőrendszer interfészként vagy más fajta ügyfélspecifikus automatizációs berendezésként funkcionál. (Megjegyzés: a standard kommunikációs felület továbbra is elérhető.) A beépített robot elhelyezi a késztermékeket a forgótárcsán, eközben pedig a nyersanyagot is a megfelelő helyre teszi.

A hagyományos automatizációs megoldás mellett az INDEX egyéb, egyszerűbb megoldásokat is kínál a rúdadagolós automatizált munkadarabkezeléshez. Mivel a ma előállított termékeken egy apró karcolás sem lehet, a forgó szinkron orsóval történő munkadarab kirakás csúszdán és szalagon már sok esetben nem megfelelő. Ettől függetlenül, ez a fajta rendszer továbbra is elérhető.

A szán gyors rögzítőrendszere, W fogazattal: ezzel az újítással, a szerszámtartókat rövid idő alatt, komplikációk nélkül lehet beállítani. A pontos igazítást a szán W alakú fogazata és a szerszámtartó pozitív foga már előre meghatározza.

A szán gyors rögzítőrendszere, W fogazattal: ezzel az újítással, a szerszámtartókat rövid idő alatt, komplikációk nélkül lehet beállítani. A pontos igazítást a szán W alakú fogazata és a szerszámtartó pozitív foga már előre meghatározza.

Az INDEX azonban egy új fejlesztéssel is előállt, ami főleg a hosszú, pl. tengely alkatrészekhez ideális. Ez lényegében egy plusz forgó rész, ami elveszi az alkatrészt a szinkron orsótól, áthelyezi a szalagra és kivezeti a gépből.

Hasonló eredmény elérhető el egy közbülső megfogó által történő rendes alkatrészmozgatással is, ahol a szinkron orsó az alkatrészeket egy mozdulattal áthelyezi, ezt követően pedig azonnal készen is áll a következő munkafolyamatra. A lineáris egység elveszi a terméket a közbülső megfogótól és átteszi a kezelőcellába, gyakorlatilag párhuzamosan. A teljes munkadarab kezelés így kevesebb mint 5 másodperc alatt elvégezhető.

További kiemelt fejlesztések

Az INDEX MS24-6 CNC többorsós automata eszterga másik újítása az INDEX MBL24-6 rúdadagoló, ami az általános MBL sorozat adta előnyök mellett finom rúdmozgást és vibráció csökkentést is biztosít. Elérhető csomagban, illetve 3300 és 4300-as méretekben egyenként.

A gép optimális hőstabilitást ér el az orsódob, ellenorsó és az irányítószekrény folyadékhűtésével, ami nagyon fontos, ha a gép kompakt kialakítását nézzük. Ez az egyedi jellemző lehetővé teszi, hogy a gép teljes működése alatt szigorú tűréseket tartson fent. Az MS24-6 jellemzője továbbá az egyedi bemelegítési teljesítmény. A gép rövid idő alatt egy állandó hőmérsékletre emelkedik anélkül, hogy a gépkezelőnek bármit is be kellene állítani.

A teljesen forgatható INDEX iXpanel vezérlőpanel biztosítja az MS24-6 könnyű működtetését. A SIEMENS S540D sI vezérlőre építve, az INDEX által fejlesztett vezérlési koncepció megkönnyíti a beállítást és a szerszámozást.

INDEX MS24-6: legfontosabb tudnivalók

  • Rugalmas moduláris koncepció
  • Csökkentett alapterület az optimalizált hűtőrendszernek köszönhetően
  • Nagy ismétlési pontosság a befogórendszernek köszönhetően
  • W alakú fogazat a beállítási idő csökkenése érdekében
  • Hőnövekedés csökkentése az orsódob folyadékhűtésével
  • Feszítő- és kompressziós rögzítés a főorsón
  • Többféle automata megoldás az alkatrészek be – és kirakodásához

ForrásINDEX

További információ:

Az INDEX szerszámgépek hivatalos forgalmazója, a GALIKA honlapján.

Megosztás
[
    ]