Zsugorbefogók pro és kontra

Gyorsan és egyszerűen szerelhető szerszámok, nagy szorító erő, kicsi radiális ütés és remek kiegyensúlyozottság. Csökkenő költségek, javuló felületi minőség, nagyobb szerszám élettartam. Ezt adják a zsugorbefogók a CNC üzemeknek.

 Nagy és jól elosztott szorítási erő segíti a fokozott szerszám merevséget.

Nagy és jól elosztott szorítási erő segíti a fokozott szerszám merevséget.

A szerszám megfogás kihívása

A szerszámtartók ütésének és kiegyensúlyozatlanságának problémái minden forgácsoló üzemben jelen vannak. A főorsó csapágy fokozott terhelése, a megmunkálás közben kialakult remegések okozta szerszám élettartam csökkenése, és az alkatrészen elért rossz felületi minőség sok esetben a szerszámmegfogás problémáira vezethetők vissza.

A weldon megfogásról általánosságban elmondható, hogy jellemzően elég erősen fogja a szerszámot, de a kiegyensúlyozottsága nagyon gyenge, ezért nagy fordulatnál nem ajánlott. A patronos megfogások kiegyensúlyozottsága és radiális ütése sokkal jobb, de a szorítóerő sok esetben nem elégséges. A hidro és erőbefogók jó alternatívák lehetnek, de több alkatrészből állnak, ami összességében költségessé teheti őket, illetve rossz hozzáférést biztosítanak az alkatrészhez.

A szerszámbefogás nehézségeiről egy korábbi cikkünkben itt olvashat.

A fent vázolt lehetőségek további hátránya, hogy minden szerelés eredményességét nagyban befolyásolja az operátor tapasztalata, tudása, motivációja, azaz az emberi tényező.  Mindenre jó megoldás nem létezik, mert ennél a forgácsolás egy szövevényesebb iparág, de nagyon jó alternatíva a szerszámok megfogására a zsugor befogók használata, mert a fent sorolt problémák egy jelentős részére megoldást nyújt.

A zsugortartók radiális ütési kicsi, ami növeli a szerszám élettartamot.

A zsugortartók radiális ütése kicsi, ami növeli a szerszám élettartamot.

A zsugorbefogók működése

A zsugortartók, a weldonhoz hasonlóan egy féle szárméret megfogására alkalmasak. Hideg állapotban a szerszám szára nem megy bele a megfogóba, ehhez indukciós elven működő melegítő eszközzel, ún. zsugor géppel fel kell hevíteni a szerszámbefogót. Amikor ez megtörtént, a szerszám a helyére kerül. A hűlés és zsugorodás folyamata néhány másodpercet vesz igénybe, és a szerszám rögzített állapotban kerül.

Egyik előnye, hogy az ilyen elven rögzített szerszámot tökéletes 360 fokban tartja a helyén a szorító erő. Ettől a megfogás stabil lesz, és természetesen a kiegyensúlyozottság is kiemelkedő értékű. A zsugorba cserélt szerszámok szerelését gyorsíthatja, ha hátulról ütköző kerül a szerszám megfogóba, mert így a szerelést végző kollégának nem kell a szerszám kinyúlására kiemelt figyelmet fordítani, csupán ütközésig tolni azt. A zsugortartók TIR értéke 0.003 körüli

Hatalmas előny az üzem- és szerelés logisztika területén, hogy a zsugortartóknak nincsenek plusz kiegészítői, amik elveszhetnek, sérülhetnek, vagy pénzbe kerülnek. Az egyetlen opcionális plusz alkatrész a szerszám kinyúlását megnövelni képes szár, ami csak akkor indokolt, ha enélkül az alkatrész megmunkálása nem lehetséges. 

A zsugortartók használata két területen jelent teljesítmény növekedést. Az első, ami szakemberek számára fontosabb a produktív megmunkálás világa, amikor a jól elosztott és nagy szorító erő, a kiegyensúlyozottság és kis radiális ütés eredményeképpen jó szerszámélettartam, jó felületi minőség, jó hozzáférhetőség az alkatrészhez érhető el.

További előnyök a mellékidők területén figyelhetők meg. A rendszer szerelése nagyon kevés, kb 40-60 mp-et vesz igénybe összesen. A szerszám szár szerelésének körülményei és az illesztések miatt nem kerülhet szennyeződés a szorítási területhez, ami rontaná a teljesítményt. A használat komoly képzést nem igényel, és az elért eredmény nem függ a dolgozó tudásától, tapasztalatától. Így a megmunkálás eredménye az emberi tényezőtől kevésbé függ.

Fontos kiemelni, hogy egy szerszámgép merevségét annak alapja, váza adja. Amennyiben ezek nem, vagy korlátozva vannak meg, a szerszám stabil megfogása sem hozza az elérhető legjobb eredményt.

A zsugorbefogók számos változata ismert, és sajnos itt is igaz, hogy egyetlen típus nem alkalmas az összes feladat elvégzésére. Külön típusok léteznek teljesítmény megmunkálásokhoz, nagy fordulatú (20.000RPM felett) megmunkálásokhoz, és a kis átmérők megfogásához (3 mm alatt). 

A szerelésben az emberi hibák lehetősége nagyon kicsi.

A szerelésben az emberi hibák lehetősége nagyon kicsi.

Zsugor az üzemben

Ahol korábban nem használtak zsugoros szerszámbefogókat, az áttérés gondolata okozhat elbizonytalanodást. Ennek első oka az ár. A zsugorbefogók és a zsugorgép megvásárlása más rendszerekhez képest nagyobb indulási költségekkel jár. Amíg nincs tapasztalat az előnyökről, a megtérülési kalkulációk nem biztos, hogy elég meggyőzőek.

További nehézség, hogy megfelelő helyet kell biztosítani az üzemben, ami a hely szűkében dolgozó munkahelyek számára nem könnyű feladat. A használat bár egyszerű, a megszokások rabjainak ijesztő lehet az áttérés.

Nagy üzemekben a szükséges zsugorgépek számának meghatározása is fontos feladat, hisz, ha sorban állás alakul ki a szerelésnél, a gyors használat adta előny elvész.

A kiegyensúlyozottságnak köszönhetően nagyfordulaton is eredményesen használhatók.

A kiegyensúlyozottságnak köszönhetően nagyfordulaton is eredményesen használhatók.

Megéri vagy nem éri

A megtérülés pontos kiszámításához információra van szükség a korábban használt eszközökkel kapcsolatosan. Befogók és kiegészítők ára, szerelési idő, szerelési hibából adódó selejtgyártás, javítás költsége, szerszámélettartam. A legtöbb helyen ezekre vonatkozóan nincs hiteles adat. És ettől válik nehezen bizonyíthatóvá a zsugoros rendszerek valódi előnye, és marad a bekerülés magas költsége miatt kialakult negatív érzés.

A zsugor szerszámbefogók előnyei:

  1. nagy és 360 fokban elosztott szorító erő
  2. kicsi szerszámtartó átmérő, jó hozzáférhetőség
  3. kicsi radiális ütés
  4. kimagasló szerszámkiegyensúlyozottság
  5. merevségből adódó nagyobb szerszámélettartam, jobb felületi minőség
  6. kicsi emberi tényező a szerelés minőségében

 

Megosztás
[
    ]