Szerszámbemérés gépen belül

Probléma felvetés

A munkadarabok megmunkálásának megkezdése előtt elengedhetetlen, hogy rögzítsük a megmunkáló programban használt szerszámok hossz- és rádiusz/átmérő értékeit a szerszámkorrekciós táblában, illetve az adatokat frissítsük a szerszámok kopásának mértékével.

A külső szerszámbemérés során az adatok pontossága egy külső eszköztől függ, illetve attól, hogy milyen pontosan vezetjük át az adatokat. A külső bemérés során a szerszámtartók nem a gép főorsójában vannak rögzítve, ami rendszeres hibát eredményezhet.

Számos további hiba lehetséges a külső szerszámbemérés során:

  • Ahol az adatokat manuálisan át kell számolni, vagy manuálisan beírni a szerszámkorrekciós táblába, ott jelentős eltérés lehet az elvárt eredménytől, különösen, ha a gépbeállító, gépkezelő túlterhelt.
  • A gépkezelők gyakorlata, következetessége változó. Előfordul, ha egy korrekció értéke túl kicsi – habár jelentős a tűrésmezőhöz képest – egyszerűen csak elhanyagolják.
  • A szerszámok külső bemérőből történő kézi áthelyezése, szállítása során a törékenyebb szerszámok megsérülhetnek, illetve a cserélőben nem a megfelelő tárhelyre töltik be őket.

A szerszámok kézi bemérése további időigényes következményekkel jár:

  • Habár a műveletek egyszerűek, kézügyességet és gyakorlatot igényel a magabiztos elvégzésük.
  • A művelettervezésnél figyelembe kell venni a szerszámbemérés pontosságában jelentkező változásokat. Ahol csak hozzávetőleg mérik be a nagyoló szerszámokat, ott előfordulhat, hogy túl nagy marad a simítási ráhagyás, így a simítási műveletet nagyobb ráhagyással kell tervezni. Ez ellenkező esetben felesleges üresjáratot eredményez a simító szerszámnak.
  • A kézi szerszámbemérés lehetőségét behatárolja a szakképzett gépbeállítók száma. Jelentős késéseket okozhat az egyes tételek elindításánál, ha a gépbeállítók nem állnak rendelkezésre.

A megoldás

A megmunkáló gépbe telepíthető automatikus szerszámbemérők lehetővé teszik, hogy a megmunkálás előtt gyorsan és pontosan bemérjük a forgácsoló szerszámok hosszát és átmérőjét.

Előnyök

  • Megszünteti a manuális beállítási műveleteket, ezáltal következetes és pontos eredményt kapunk.
  • Az egymást követő műveletek úgy alakíthatók ki, hogy kisebb ráhagyásokkal, felesleges üresjáratok nélkül is biztonságosak legyenek.
  • A ciklusidő sokkal kiszámíthatóbbá válik, mivel a gép már nem vár a gépkezelőre.
  • Gyártás közbeni szerszámtörés ellenőrzésre is használhatók.
  • Pozitív, negatív és mesterszerszámhoz viszonyított hosszkorrekciók bemérése is egyszerűen, automatikusan elvégezhető.

Példa

image3Asztalra szerelt szerszámbemérő, függőleges megmunkálóközpontban, gömbvégű marók hosszának beméréséhez, magas minőségi követelményű műanyag fröccsöntő és nyomásos fémöntő szerszámok marásához. A szerszámbemérő tapintó lehetővé teszi a maró szerszámok bemérését a géptérben, figyelembe véve a hőmérsékleti és befogási körülményeket. Munkadarab bemérő tapintóval együtt használva a megmunkálás pontatlansága 10 μm alá csökkenthető.

A gyors és pontos gépen belüli szerszám bemérés következetes eredményt ad, figyelembevéve a hőmérsékleti hatásokat

Haladó alkalmazások

  • Befogóba szerelt szerszámok szerelési hibáinak, illetve a szerszámok hibáinak azonosítása.
  • Szerszámkopások mérése, tűrések alkalmazásával a szerszámok időbeni cseréjének biztosítása.
  • Számos előnye mellett, a géptéren belüli szerszámbemérés – hasonlóan a külső szerszámbeméréshez – sem képes figyelembe venni a szerszámok geometriájának változását terhelés hatására. A fentebb már említett munkadarab bemérő segítségével azonban ezt kompenzálhatjuk és az elkészült munkadarab méreteit mérve a szerszámgeometria adatokat finom hangolhatjuk.

Ezekre a lehetőségekre későbbi cikkeinkben visszatérünk.

Programozási lehetőségek

A szerszámbemérő programok megírására több lehetőségünk van, akár G-kód ismeret nélkül is elvégezgetjük.

G-kód megírása a vezérlőn:

%
O1001
T11 M6
G65 P9857 B3. R6. T11.
T12 M6
G65 P9857 B3. R8. T12.
T14 M6
G65 P9857 B3. R12. T14.
M30
%

Set & Inspect szoftverben:

image1

Productivity+ szoftverben:

image2

 

orange

 

Kérdése van a témával kapcsolatban?

Regisztráljon most a Renishaw Magyarország Kft. következő webinárjára, ahol szakembereik válaszolnak!

 

orange

SzerzőBurján Tamás – műszaki vezető,
Renishaw Hungary Kft.

További információ:

A Renishaw hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]