Műemlékmegóvás 3D szkenner alkalmazásával – A hevesi Halász-kúria

Mára megszokott gyakorlattá vált a 3D szkennerek alkalmazása a kulturális örökségvédelemben. Szobrokat, szoborcsoportokat, épületek ornamentikáját lehetséges újjá éleszteni ezzel a technológiával. Bár a 3D szkennereket alapvetően metrológiai célokra fejlesztették ki, ma már nem jönnek zavarba a mérnökök, ha el kell távolodniuk a megszokott környezettől.

Heves-Halasz-kuria-768x487

2020 nyarán Heves város polgármestere kereste meg cégünket, tudnánk-e segítséget nyújtani épített örökségük megóvásához. Cégünk számára is fontosak közös értékeink, így a műemlékvédelem is, ezért örömmel fogatuk el a nem szokványosnak számító feladatot, amely a város egyik legszebb épülete, a teljes felújításra váró Halász-kúria ornamentikája 3D szkennelése volt.

Halász-kúria Heves város

Heves város az Észak-Magyarországi régióban található, tízezer fős lakosságával a negyedik legnagyobb település a megyében. Története a honfoglalásig vezethető vissza, bár első írásos említése XIII-ik századi. A legtöbb nemesi lakhelyet a XIX. század első felében emelték. Ezek az építmények határozták meg a település arculatát, szerkezetét.

A város most is nagy gondot fordít épített öröksége megóvására, így a Halász-kúriára is, amelynek teljes felújítását 2020-ban kezdték meg és várhatóan 2021 első felében fejeződik be. E munkálatok során alkalmazták a 3D szkennelést a Werth Magyarország Kft. mérnökei.

A helyiek Halász-kastély néven említik, de módos zsidó polgárházról van szó, melyet Halász Viktor szén- és bornagykereskedő épített az 1930-as években. A polgárház építésmódja, megjelenése az úri igényességet és fényűzést fejezi ki. Tulajdonosa az 1910-es években költözött Hevesre, és húsz év elteltével a helyi üzleti élet fő irányítójává vált. Elismertségét jelzi, hogy a községi képviselőtestületnek is tagjává választották. Foglalkozott szőlőtermeléssel, borkereskedelemmel, részvényese volt egy szénbányászati vállalatnak is, ezért látható az épület homlokzatán a címerben szőlő és bányászkalapács.

A feladat pontos leírása: A műemlék felújításához a díszítő elemek szkennelésére volt szükség, hogy digitálisan álljanak rendelkezésre, így biztosítva, hogy teljes pontossággal legyenek kiegészíthetők, sőt reprodukálhatók, újra alkothatók.

werth_01

A mérés végeredménye: pontfelhő, textúra. A felújítási munkálatok részeként a műemlék díszítőelemei helyreállításához szükséges a mérés végeredménye: a pontfelhő. Ez később felhasználható 3D nyomtatásra vagy öntőforma létrehozásához. Ilyen módon a megrongálódott, hiányos formák kiegészíthetők, pótolhatók nagy pontossággal, az esetleges roncsolás elkerülésével. Szemléltetésképpen álljon itt néhány kép, amely – ha csak megközelítőleg is, de – érzékelteti a mérés eredményességét, hatékonyságát.

werth_02

Miért esett a választás a Creaform Go!SCAN SPARK 3DTM-re?

A Go!SCAN SPARK 3DTM a korábbiakban is bizonyította, hogy megfelelő a hasonló feladatok elvégzésére, ahogyan ezt számos esettanulmány is bemutatta. A Go!SCAN SPARK 3DTM alkalmazásával például teljesen érintésmentesen lehet elvégezni a mérést; nincs szükség targetpontok használatára (targetpontot közvetlenül a mérendő tárgyon helyeznek el, ahol erre a típusú mérésre van szükség). A feladat elvégzéséhez 30 cm-es távolságból kellett megközelíteni az egyes elemeket. A hordozható kézi szkenner a méretei miatt is ideális a feladathoz, mert a hozzáférés az egyes elemeknél limitált volt, viszont megkívánta ezt az eszközpontosságot (az eszköz pontossága, pontfelhő felbontása x és y), hogy a díszítőelemek finomságát és formagazdagságát pontosan tudja visszaadni. Fontos itt megemlíteni, hogy így a textúrát is sikerült rögzítenünk a geometria mellett.

ForrásWerth

További információ:

A Werth Magyarország Kft. honalpján.

Megosztás
[
    ]