MODIG Szerszámgépek – Optimális forgácseltávolítás

A MODIG Szerszámgépek idén beadott egy szabadalmat egy forradalmian új szerszámgépes innovációval kapcsolatban és bemutatta a a világ első, inverz felépítésű szerszámgépét.
modig_logo

A MODIG rendelkezik a világ első, inverz felépítésű szerszámgép-családjával, ezzel átalakítja az 5-tengelyes alkatrészmegmunkálást, hogy optimalizálja a forgácselvezetést. Állítja a cég legújabb sajtóanyagában. A következő rövid animációs videót találtuk egyelőre az új megoldásról:

A gyártással szemben támasztott igények növekednek!

Napjainkban az alkatrészgyártással szembeni fő kihívást az egyre szigorúbb tűrések, az alkatrészgeometria összetettsége, és a mind gyorsabb gyártási idők okozta elvárások jelentik.

A MODIG megoldása

A MODIG Szerszámgépgyárat 1947-ben alapították. A ‘MODIG’ jelentése svédül bátor, ezt tükrözik a vállalat erőfeszítései a folyamatos innováció terén, élenjáró technológiák és a páratlan minőség terén egyaránt.

A szerszámgép teljesítményének és pontosságának fejlesztése közben, a cég egyedülálló szemléletének és alkalmazott mérnöki tapasztalatának köszönhetően a létező konstrukcióktól gyökeresen eltérő megoldás született.

Számos megmunkálási szimulációt és bétatesztet követően a MODIG bebizonyította, hogy ha a szerszámot a munkadarab alatt helyezik el, a forgácseltávolítás még nagy teljesítményű forgácsolás esetén is kiváló, egyúttal optimális gépdinamika és -merevség érhető el.

A MODIG tehát kifejlesztette az inverz felépítésű megmunkálóközpontot, amely a hagyományos megoldásokkal szemben további előnyökkel szolgált: javítja a folyamat megbízhatóságát, kiváló alaktűréseket biztosít, a forgácsolási paraméterek javulnak, valamint költségek, minőség és ciklusidők terén a legjobb eredményeket szolgáltatja.

Opcióként rendelhetőek nagy teljesítményű és nagy nyomatékú főorsók különleges alkalmazásokra, összetett felépítésű munkadarabokhoz, a MODIG inverz felépítésű megmunkálóközpontja optimalizálja a gyártási folyamatot.

Az inverz felépítésű megmunkálóközponttal végzett megmunkálás előnyei

Az inverz felépítésű megmunkálóközpont lényegében egy fordított állású, függőleges megmunkálóközpontnak tekinthető, de a valóságban nem ilyen egyszerű, hiszen az inverz megmunkálás körülményei lényegesen eltérnek a hagyományos megmunkálástól.

Az inverz megmunkálás jobb forgácselvezetést jelent, kevesebb hűtő-kenő folyadék felhasználásával. A gravitáció miatt a forgács egyszerűen leesik a munkadarabról a munkatér aljára.

A stabilitás és az optimalizált, kiváló forgácskezelő rendszer együtt nagyobb teljesítményt nyújt.

MOD_IM6-10_Inverted_Machining_centre_600x600

A MODIG vadonatúj, inverz felépítésű megmunkálóközpontjainak jellemzői:

  • Optimalizált forgácskezelés
  • Rendkívül kis szerszámváltási idő
  • Monolit felépítés a maximális dinamikus- és hőstabilitás érdekében
  • Egyenletes, stabil tömegeloszlás a rezgésmentes forgácsolás érdekében
  • Kompakt konstrukció a kis alapterületigény miatt

Az inverz megmunkálás (IM) kialakításának köszönhetően a szerszámgépeket egymás mellé lehet telepíteni, így a rendelkezésre álló alapterületet is optimálisan ki lehet használni, illetve lehetővé teszi a munkadarab be- és kiszerelésének teljes automatizálását.

A forgácskihordót a szerszámgép mögé lehet helyezni, könnyen hozzáférhető helyen. A munkabarabok be- és kiszerelése történhet manuálisan, a munkatérajtón keresztül, elölről vagy paletták használatával, felülről be- és kirakodva.

Az IM-rendszerű szerszámgépek öntöttvasból készült gépágyra épülnek és mind a négy sarkukban le vannak rögzítve az üzem alapozására, hogy minél jobb megmunkálási pontosságot lehessen elérni.

Az innovatív, MODIG IM-rendszerű szerszámgépek rendelhetőek egy- ,két- , illetve négyorsós kivitelben. Álalánosságban elmondhatóak, hogy rendkívül merev felépítésűek és nagy termelékenységűek, kiváló a pontosságuk és optimális forgácskezelő rendszerrel vannak felszerelve, tehát ezek a szerszámgépek jelentik a forgácsolás jövőjét.

A MODIG az innováció útján

2021. március 29-én, a cég elnökét, David Modig-ot választották meg, hogy képviselje Svédországot az EY-ben, az Ernst&Young Global Limited verseny keretében, ahol a döntőben jelenleg 60 ország képviselője verseng az év vállalkozója címért.

A MODIG napjainkban is családi tulajdonban van, világszerte több, mint 11000 db szerszámgépet értékesítettek. A márkanév jól cseng a repülőgépipari, autóipari cégek, elektromos járművek és katonai járművek gyártóinak körében.

 

ForrásMODIG

További információ:

A MODIG hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]