A növekvő fogászati igényekre adott válaszként a Stratasys bemutatta a J5 DentaJet 3D nyomtatót

A biológiailag kompatibilis anyagokkal támogatva az új rendszer a fogtechnikai laboratóriumok számára rendkívül hatékony megoldássá teszi a 3D modellek nyomtatását.

The-Stratasys-J5-DentaJet-3D-printer.-Photo-via-Stratasys.

A  Stratasys Ltd. a minap mutatta be az új 3D nyomtatóját, amely a fogtechnikai laboratóriumok számára a 3D nyomtatás hatékonyságát a PolyJet valósághűségével és pontosságával párosítja. A J5 DentaJet™ 3D nyomtató az egyetlen, többanyagos fogászati 3D nyomtató, amely lehetővé teszi a technikusok számára, hogy többféle fogászati gyártmányt is beadagoljanak a tálcába. Az új 3D nyomtató a vegyesen adagolt tálcával a versenytársak megoldásaihoz képest legalább ötször annyi fogászati alkatrészt képes legyártani adott idő alatt, mindezt figyelemreméltóan kicsi, mindössze 0.43 m² alapterületen.

A fogtechnikai laboratóriumoknak számos termékeket kell többféle alapanyagból gyártaniuk, például eltávolítható, részleges fogsorokat (RPD) vagy fogászati implantátumokat. Mindegyik implantátum tartalmaz például egy alsó- és egy felső, merev, átlátszatlan burkolatot, egy puha ínymaszkot és egy biológiailag kompatibilis műtéti segédanyagot. Mindezek különböző anyagokból készülnek, ezért a technikusok számára két út áll rendelkezésre: többanyagos 3D nyomtatót használnak vagy különálló 3D nyomatokat készítenek, a különböző alapanyagokból. A J5 DentaJet öt különböző anyagot is könnyedén képes kezelni, beleértve a támaszanyagot.

J5-297_highres

A többszínű, többanyagos J5 DentaJet olyan összetettségű, 3D-nyomtatott burkolatot képes gyártani, amelyeket korábban csak az időigényes, viaszmodellekkel lehetett leképezni. Napjainkban a digitális terveket néhány órán belül el lehet készíteni. A PolyJet anyagok nagy felbontása azt jelenti, hogy a fogtechnikusok a modellek pontosságának köszönhetően perceken belül fel tudják helyezni a koronákat és hidakat, 18.75 mikron pontossággal, ami az emberi hajszál szélességének a fele.

“A fogászati és fogszabályozási termékek körében terjed a 3D nyomtatás technológiája, de még mindig túl munka- és időigényesnek számít a folyamat,” – mondja Osnat Philipp, a Stratasys Healthcare alelnöke. “A J5 DentaJet ötvözi a fogászati modellezés teljes digitalizálását és az automatizáció és pontosság megfelelő kombinációját nyújtja. A rendszer nagyrészt felügyelet nélkül üzemel, ráadásul egy tálcán belül különféle modelleket többféle alapanyagból is gyárthat, ezért a termelékenységre sem lehet panasz.”

A NEO Lab egy családi vállalkozásban üzemeltetett fogszabályozó laboratórium Andover-ben, Massachusetts államban. A vállalat részt vett a J5 DentaJet bétatesztelésében, hogy megkönnyítse 120 munkatársának a feladatát, hiszen országszerte 3.000 fogszabályozó- és fogorvosi rendelőt szolgálnak ki. Christian Saurman vezérigazgató és társalapító elmondta, hogy a jobb felületminőség miatt érdekli őket a rendszer, de a nagyszámú alkatrészek hatékony kezelésében is segítséget nyújt. “Naponta 600 fogszabályozó készüléket gyártunk” – tette hozzá. “A DentaJet 3D nyomtató használata egyszerű, rengeteg modellt képes egyetlen nyomatként elkészíteni, és a modellek utófeldolgozásával sem kell sok időt eltölteni a nyomtatást követően. A nyomtatóból kiérkező alkatrészeink gyorsabban a gyártásba kerülnek, mint valaha.”

dentajet

A Motor City Lab Works egy teljeskörű, fogszabályzási szolgáltatást nyújtó laboratórium Birmingamben (Michigan állam), amey szintén részt vett a J5 DentaJet bétatesztelésében. Dr. John Dumas-t, a Motor City Lab Works vezérigazgatóját és egyben fogszabályzási orvosát lenyűgözte a gép nagyfokú pontossága és gyártási kapacitása. “Fogszabályozó orvosként nagyon pontos modellekre van szükségünk, hogy a pácienseink számára a legjobban illeszkedjenek. Olyan nyomtatóra volt szükségünk, amely nagyobb felbontású modelleket készít, egyúttal a nagy tálcamérete miatt termelékenyen is dolgozik. A J5 DentaJet mindkét igényünket maradéktalanul kielégíti.”

A Stratasys becslései szerint a fogászati 3D nyomtatási iparág fizetőképes kereslete kürölbelül 1 milliárd dollár. A 3D nyomtatási technológiák növekvő számával, a polimerizációtól a sztereolitográfiáig, a Stratasys teljeskörű 3D nyomtatási beszállítója az ügyfeleinek, így a megfelelő technológiát kínálja a megfelelő alkalmazáshoz. A J5 DentaJet napjainkban ideális az ügyfelek igényeinek kielégítésére, azaz a nagypontosságú, valósághű modellek termelékeny gyártására.

A J5 DentaJet-hez már elérhető a fogászati ipar igényeinek megfelelő gyanták teljes választéka. A rendelkezésre álló, biológiailag kompatibilis gyanták az ideiglenes szájba helyezéshez egy tiszta gyantát, az átlátszatlan fehér színű VeroGlaze-t, és egy tiszta, rugalmas gyantát tartalmaznak. Ezenkívül a Separator digitális anyag automatikusan bevonatolja a modelleket, hogy megkönnyítse az akril eszköz elválasztását az eszköztől, illetve eltávolítani a viaszt és egyéb maradékanyagokat. Egyéb rendelhető gyanták a VeroDent PureWhite-ot tartalmazzák, illetve színezéshez CMY gyantákat.

ForrásStratasys

További információ:

A Stratasys hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]