Várható növekedés az ipari robotok szektorában – 4,6%-os CAGR előrejelzés 2021-2024-re

Az ipari robotok piacának legfrissebb hírei nem a legjobbak, de az ágazat jövője reményteli, hiszen a globális szállítmányokban 2021-re több mint 9%-os emelkedés várható, a 2021-2024 közötti időszakban pedig 4,6%-os CAGR* növekedésre is lehet számítani.

Előreláthatatlan események miatt a korábbi előrejelzések felülvizsgálatára van szükség

Az elmúlt időszakban nem csak a COVID-19 világjárvány volt negatív hatással a gazdaságra, hiszen már az azt megelőző, 2019-es évben is mutatkoztak problémák. Ahogy az IMF is jelentette 2019 júliusában: a globális gazdaság már a világjárvány előtt elkezdett visszaesni. A kínai-amerikai vámháborúk, a globális autóipar, elektronikai ipar gyenge kereslete, a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság és a geopolitikai feszültségek mind szerepet játszottak a mérséklődő globális növekedésben. Aztán jött a vírus, amely tovább rontott az amúgy is gyenge gazdaság helyzetén. Ebben a két évben a robotikai ipar kifejezetten hátrányos helyzetbe került, és folyamatos negatív növekedést mutatott. Az új, ipari robotokról szóló jelentésében, az Interact Analysis úgy elemzi a szektor visszaesését, hogy bemutatja és összehasonlítja a jelentés második kiadásában lévő 2019 harmadik negyedévére vonatkozó előrejelzéseit a harmadik kiadásban bemutatott, felülvizsgált adatokkal.

maya-slide-1

A fenti ábra a robotikai ipar 2019-es lassulását mutatja, amikor a szállítmányok először 5,4%-kal, majd később a világjárvány kibontakozásának idején már 5,9%-kal csökkentek. 2020-ban 80.000 darabbal kevesebb terméket szállítottak le, mint azt korábban jósolták.

Bár a hosszabbtávú előrejelzési adatok nem fognak megvalósulni, az Interact Analysis erősen bízik az automatizálásban és az ipari robotok növekvő használatában. Ezek közé tartoznak az új ipari alkalmazások és az árak csökkentése. Az előrejelzések szerint 2021-ben 9,2%-kal nőnek a bevételek. A szállítást is figyelembe véve pedig 9,6%-kal. Ezek után kialakul egy állandó kisebb emelkedés a szállítmányozásban.

A különböző robottípusok eltérő helyreállást mutatnak

IR-Insight-graph-large-5

A fenti diagrammon a 100%-os vonal a legfontosabb referencia. Ez az a pont, ahol az ipari robotok szállítmányai visszatérnek a 2019-es szinthez, a hirtelenjött COVID-19 után. Tisztán látható, hogy a csuklós robotok kivételével minden robotfajta várhatóan 2021 előtt visszatér a 2019-es szállítási szintre. A csuklós robotok lassú piaci növekedési üteme azzal magyarázható, hogy túlnyomórészt az autóiparban használják őket, amely az elmúlt két évben súlyosan érintett volt. Az előrejelzések szerint ez a visszaesés folytatódni fog. A SCARA robotok iránt, amelyeket alkatrész mozgató és összeszerelő műveletekre használnak, késletetett kereslet mutatkozott a 3C iparban, de az előrejelzések szerint gyors visszaállás előtt lehetnek, hiszen számos különböző alkalmazásban játszanak fontos szerepet. Az élelmiszer-, ital- és gyógyszeriparban használt Delta robotok piaci növekedése stabil lesz, a kollaboratív robotok (cobotok) pedig a 2020-as negatív növekedés után szintén stabil pályára fognak állni: a növekedés üteme az előrejelzések szerint 2028-ig évről évre egyre lenyűgözőbb lesz, és akár a 15-20%-ot is elérheti. Jelenleg az elektronikai ágazatban van a legnagyobb szerepük, de tekintve, hogy egy, még kialakulóban lévő technológiáról van szó, számos egyéb ágazat számára tartogat lehetőségeket. A portál robotokat, csakúgy, mint a SCARA robotokat, elsősorban az anyagmozgatásban használják. Egyéb használati módja közé tartoznak az alkatrész mozgató műveletek és a csomagolás. A SCARA robotokkal szembeni előnyük, hogy nehezebb alkatrészek mozgatására is képesek, ami piaci terjedésük egyik fő mozgatórugója lehet.

Ipari robotok típusai: csuklós, SCARA, delta, portál

Ipari robotok típusai: csuklós, SCARA, delta, portál

A fellendülés regionális eltérései

Az ipari robotok ágazatának regionális fellendülése nagyon hasonlít más iparágakéhoz. A vírus az ázsiai régiókban ütötte fel fejét elsőként, később Európában és Észak-Amerikában, ahol a fertőzés fokozatosan terjedt. Ennek eredményeképpen először az ázsiai-csendes-óceáni térségben álltak helyre a megszokott üzleti tevékenységek. Ez hatással van a robotszállítmányokra, különösen Kínában, ahol 2020 májusa óta szigorú óvintézkedések folynak a vírus miatt. A vírus viszonylag csak kis mértékben befolyásolta a robotágazatot az ázsiai régiókban, főképp Kínában, a kínai piac előrejelzése az egyetlen, amely 2021-re meghaladhatja a 2019-es szintet. Ennek főként a nagy belföldi kereslet az oka – a járványnak nagyobb hatása volt a külkereskedelemre.

maya-slide-3

Az Interact Analysis előrejelzései szerint, 2023-ra azonban már minden régió meghaladja majd az ipari robotszállítmányok 2019-es szintjét. Kína és Észak-Amerika éri el a legmagasabb növekedési rátát.

Robotika – egy olyan ágazat, amely erősen függ a végfelhasználók állapotától

maya-slide-4

A végfelhasználók között egyedül a félvezető és FPD szektorokról mondható el, hogy nemcsak fenntartották, de növelték is a cobotok iránti keresletet (miközben a teljes ipari robotágazat csökkent) 2020-ban. 2019-ben az autóipar és az elektronika a robotikai bevételek közel 60%-át tette ki, de az autóipar továbbra is gyengélkedik és 2022-ig nem is fogja meghaladni a robotmegoldások iránti keresletek 2019-es szintjét. Az előrejelzések szerint, az elektronika valamivel korábban fog helyreállni, mint az autóipar, hiszen 2020-ban a fellendülés biztató jeleit mutatta, különösen az ázsiai piacokon. A gépjárműipar nehézségei ellenére a két ágazat 2024-ben is a bevételek több mint 55%-át teszi majd ki. A vegyipar, a gyógyszeripar, valamint az élelmiszer- és italipar stabil igényt tapasztalt a világjárvány alatt is, és csak nagyon korlátozott mértékben csökkent a robotmegoldások iránti keresletük. Az Interact Analysis előrejelzése szerint ezekben az ágazatokban a növekedés és a technológiai fejlődés jelentős hatást gyakorol majd a robotok iránti keresletre az előrejelzési időszakban.

Beszállítók – A „Big Four” átveszi az irányítást. Az árak várhatóan csökkennek

Ami a robotok beszállítóit illeti, sok új belépő van jelen a piacon, akik izgalmas új technológiákat hoznak magukkal, de van négy nagy gyártócég, – a Fanuc, a Yaskawa, az ABB és a KUKA – amelyek 2019-ben a világpiaci bevételek 58%-át tették ki, és továbbra is ők állnak az első helyen. A piacot a csuklós robotok vezették, hiszen számos különböző terhelhetőséggel érhetők el és sok ágazatot és alkalmazást tudnak kiszolgálni, de itt érdemes megjegyezni a fentebb is említett csökkenő eladásokat. A dolgok változhatnak, különösen a cobotokban rejlő potenciálnak köszönhetően. A legtöbb vezető beszállítónak – beleértve a világ vezető ipari robotgyártóit, a Fanuc-ot és a Yaskawa-t – Japán ad otthont.

Bár a robotokban használt technológia egyre fejlettebb, az Interact Analysis előrejelzése szerint az ipari robotok ára 2019 és 2024 között továbbra is évente körülbelül 3-5%-kal csökken – ami valószínűleg a végfelhasználók beruházásainak legfőbb hajtóereje lesz.

Előrejelzés a világjárvány idején – Az előttünk álló kihívások

E jelentés megírásának pillanatában a világjárvány még mindig mindennapjaink része, számos országban további hullámok ütik fel a fejüket. A gyári leállások jelentős károkat okoztak az egész feldolgozóiparban, a jelenséget övező bizonytalanság pedig különösen megnehezíti a gazdasági előrejelzéseket.

Egy adott régióban, egyetlen iparágban rövid időn belül drámaian megváltozhat egy adott terméktípus teljesítménye. Az Interact Analysis erre a kihívásra úgy válaszolt, hogy jelentésükbe bevezettek egy gyakran frissített termékkövető szolgáltatást, amellyel időben informálhatják az ipari döntéshozókat.

*CAGR (Compound Annual Growth Rate): Összetett éves növekedés üteme

ForrásInteract Analysis

További információ:

Az Interact Analisys hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]