Automatizálás kicsitől az extra nagyig – Már a nagyobb gépekhez is elérhetővé vált az INDEX iXcenter robotcella

Az INDEX az utóbbi három évben rendkívül termelékeny robotos automatizálási megoldásokat kínált kis és közepes esztergáihoz és eszterga-maró központjaihoz. Mostantól pedig már a nagyobb maró-esztergákkal rendelkező ügyfelek is profitálhatnak a könnyen integrálható automatizálási rendszer előnyeiből. Moduláris felépítésének köszönhetően a robot nemcsak nagy, nehéz munkadarabok be- és kiadagolására használható, hanem számos utómunka jellegű feladatra (pl. tisztítás, sorjázás), ill. méretellenőrzésre is.

Hol lenne ma a modern szerszámgéptechnika megfelelő automatizálási megoldások nélkül? Az INDEX a világ egyik vezető gyártója a CNC esztergagépek, automata esztergák, többorsós gépek és eszterga-maró központok területén. Teljes géppalettájával kapcsolatban nagy igény tapasztalható az automatizálási megoldások iránt, melyre számtalan különböző megoldással tud válaszolni. Ezek a megoldások mindent lefednek, a gépbe integrált egyszerű munkadarab kiadagoló rendszerektől a nagy érdeklődést keltő kifinomult külső robotos megoldásokig.

Az INDEX több mint három éve kínálja iXcenter robotcelláját. Kezdetben annak szerszámgépbe integrált kisebb verzióját, de ma már más méretben és változatban is elérhető.

Közepesen és nagyon komplex munkadarabok termelékeny mozgó és fix főorsós esztergálása rúd alapanyagból, integrált robotcellával

TRAUB TNL20 – Közepes és nagy komplexitású munkadarabok termelékeny mozgó és fix főorsós megmunkálása rúd alapanyagból, integrált robotcellával

Teljesen integrált automatizálás kompakt gépekhez

A kompakt TRAUB TNL20 automata eszterga kiegészíthető a teljesen integrált iXcenterrel. Lényegében egy ipari robotból és egy függőleges palettatároló egységből áll, amely legfeljebb 14 paletta (300 x 400 mm) befogadására képes. Ezzel az automatizálási megoldással a robot az előgyártmány jellegű alkatrészek be- és kiadagolására alkalmas, emellett képes a rúdanyagból történő megmunkálás támogatására is, az alkatrészek irányított kiadagolásával. Az iXcenter elő van készítve további folyamatok, például 3D mérés és sorjázás integrálására is. Az egyszerű és ergonomikus gépbeállítás érdekében a felhasználó teljesen oldalra tolhatja a kis robotcellát, amely korlátlan hozzáférést biztosít a géphez.

Automatizált cella a közepes méretű gépekhez

A cég, iXcenter robotcellájának kissé módosított változatát kínálja közepes méretű gépeihez, így például az INDEX C100 / C200 revolver-esztergákhoz, az INDEX G200 eszterga-maró központokhoz, és mostantól már a TNA és B sorozatú univerzális esztergákhoz is. A robotcella nem közvetlenül a géphez integrált, hanem annak munkatere előtt, egy lineáris vezetékekkel ellátott emelvényen kapott helyet. A 6 tengelyes robot maximális teherbírása 12 kg, és a gép automatikus működtetése ajtaján keresztül fér hozzá a gép munkateréhez. Az iXcenter ezen verziója helytakarékos, függőleges tárolórendszerrel rendelkezik, amely akár 22 (600 x 400 mm-es) paletta befogadására is képes. A nyers alkatrészekkel feltöltött palettákat a gép kezelője a felső tárolóhelyre rakja, míg a kész darabokkal megtelt palettákat a tárolóegység aljáról távolítja el. Ezek a beavatkozások bármikor elvégezhetőek, a gyártás megszakítása nélkül. A robotcellába olyan kiegészítő folyamatok is integrálhatók, mint a tisztítás, mérés és sorjázás, stb.

INDEX C200 - A robotcellába olyan kiegészítő folyamatok is integrálhatók, mint a tisztítás, mérés vagy sorjázás

INDEX C200 – A robotcellába olyan kiegészítő folyamatok is integrálhatók, mint a tisztítás, mérés vagy sorjázás

Moduláris robotizált megoldás nagy gépekhez

A legújabb iXcenter automatizálási megoldást az új, G-sorozatú, nagy eszterga-maró központokhoz tervezték, és az INDEX G400-on kerül bemutatásra. Az automatizálás fontos szerepet játszik az ilyen méretű (1600 mm-es esztergálási hosszig terjedő) gépeknél, mivel az alkatrészek súlya általában gépkezelői (jellemzően darus) beavatkozást igényel a be- és kiadagolás során. Ezeknek a nagy alkatrészeknek a manuális adagolása ráadásul sokáig is tart. Az automatizált munkadarabkezelés ilyen esetekben viszonylag gyorsan megtérül.

INDEX G200 - A robotcella egy lineáris vezetékekkel ellátott platformra van helyezve, a gyártás közben pedig a gép munkatere előtt rögzítik

INDEX G200 – A robotcella egy lineáris vezetékekkel ellátott platformra van helyezve, a gyártás közben pedig a gép munkatere előtt rögzítik

Az INDEX fejlesztői csapata moduláris felépítést választott a nagy iXcenterhez. Az automatizálási megoldás lényegében egy, a gép elé helyezett, nagyrészt autonóm, szabványos robotcellából áll. Ez egy olyan alapegység, amelyre a 165 kg teherbírású (opcionálisan 270 kg) csuklós robot szerelhető fel. A cellába két oldalról különböző modulok is beépíthetők, beleértve a palettás / állványos rendszereket, mérő / tesztelő állomásokat, sorjázó, tisztító vagy lézeres jelölő berendezéseket és még sok minden mást. Ez azt jelenti, hogy a robot nem csak az alkatrészek be- és kirakodásáért felel, hanem háttérműveletekkel is foglalkozhat az általában hosszú ideig tartó forgácsolások alatt.

Kiváló rugalmasság standard modulokkal és speciális megoldásokkal

Ami a robot moduljait és működését illeti, az INDEX meglehetősen széles skálát fed le standard megoldásaival, eleget téve ezzel ügyfelei egyedi igényeinek is. Ide tartozik például a robot megfogójának cseréje a tengelyszerű és tárcsaszerű alkatrészek automatizált és váltakozó kezeléséhez, amelyeket a robot a palettatárolóról adagol be a gépbe. A robot ennek érdekében automatikusan cseréli az éppen szükséges megfogókat.

INDEX G400 - Moduláris robotos megoldás nagy gépekhez

INDEX G400 – Moduláris robotos megoldás nagy gépekhez

Az INDEX mindig új ötletek és speciális megoldások fejlesztésén dolgozik, amelyek kibővítik a nagyméretű iXcenter megoldások választékát. Mivel a robot hozzáférhet mind a fő-, mind az ellenorsóhoz, lehetőség nyílik a gépben lévő szorító pofák cseréjére is. A G420 eszterga-maró központ esetében a tervek szerint a jövőben elérhetővé válik a speciális szerszámok kezelése/beváltása is, hiszen a szerszámtár és a maróorsó is a robot működési területén belül helyezkednek el.

ForrásINDEX

További információ:

Az INDEX szerszámgépek hivatalos forgalmazója, a GALIKA honlapján.

Megosztás
[
    ]