A Cyber Factory-tól a Mazak iSMART Factory™-ig

A Mazak elkötelezett automatizálási és networking törekvéseinek története

Miközben a gyártóiparnak el kell döntenie, világszinten hogyan lehet a legjobban kihasználni az IoT-ben rejlő lehetőségeket, addig a Mazak saját intelligens gyártóüzemi megoldása, a Mazak iSMART Factory™ mellett tette le a voksát. (A Dolgok Internete (IoT) egy olyan hálózat, amellyel minden eszköz az Internetre csatlakoztatható)

A Mazak iSMART Factory™ rendszerre átalakított üzemekben minden gyártó tevékenység digitális adattá alakul a folyamatok megjelenítéséhez és elemzéséhez, lehetővé téve a tökéletesítéseket és az adatok összehangolását a fő számítógépes rendszerrel. Ezzel a megoldással a Mazak olyan „fejlett digitális gyártást” törekszik megvalósítani, amelyben a gyártási tevékenységek optimalizálása autonóm módon történik. 

A Mazak azóta vállal úttörő szerepet az iparban az üzemek automatizálása és hálózatba szervezése terén, hogy a 80-as években létrehozta az első, emberi beavatkozást nem igénylő gyárait. 1998-ban például befejeztük a Cyber Factory-t, amelyet arra terveztünk, hogy a gyártó berendezéseket egy közös informatika hálózatba szervezze. A Mazak iSMART Factory™ olyan üzem, amely az automatizálási technológiák és az üzemirányítás terén szerzett sokéves tapasztalatunkra alapozva még hatékonyabb gyártást tesz lehetővé.

történeti vonal

Hogy az iSMART Factory rendszert bevezessük saját gyártóüzemeinkben, 2015-ben egy kísérleti projektbe kezdtünk a Mazak egyesült államokbeli üzemében. Az összes Mazak létesítmény iSMART Factory rendszerre való korszerűsítése folyamatosan zajlik. Az Mazak székhelyén található Oguchi üzem iSMART Factory rendszerre történő átállítása 2017 év májusában sikerrel zárult. A Kentucky üzem korszerűsítési projektjéből szerzett tapasztalatot és szaktudást, valamint a legújabb IoT-technológiákat felhasználtuk az Oguchi üzem esetén is, amely a világ legjobban digitalizált üzemeként kezdte meg működését.

Mazak iSMART Factory™ Oguchi üzem 

A vállalat székhelyén található Oguchi üzemben, amely sikeresen átállt az iSMART Factory rendszerre, az alkatrészgyártástól a vizsgálatokig minden gyártói tevékenység digitális adattá alakul. Az adatok elemzéséből származó információk visszakerülnek a gyártási szintre, ami elősegíti a termelékenység és a minőség növelését valamint az ERP-rendszerrel történő együttműködést, a hibák hatékonyabb követéséhez és a gyár teljes működésének optimalizáláshoz.

Az Oguchi üzem megmunkálási területén INTEGREX-sorozatú többfunkciós gépekkel és más csúcsgépekkel gyártunk sokféle alkatrészt, kisebb szériában, előírt gyártási ütemezés szerint. A hosszabb idejű, emberi beavatkozás nélküli üzemet olyan automatizált rendszerek teszik lehetővé, mint az automatikus magasraktárak, komissiózó robotok és szerszámtovábbító rendszerek, amelyek több gépet is önműködően látnak el szerszámokkal, továbbá az automatikus pofacserélők, amelyek, automatikusak kicserélik a tokmánypofákat. Az összes ilyen megmunkáló gép – az olyan perifériás berendezésekkel együtt, mint az integrált forgácsszállító rendszer és az automatizált vezetésű járművek – egyetlen hálózatba szerveződnek, hogy naponta több mint 10 millió működési adatot gyűjtsenek és lehetővé tegyék a működés állapotának elemzését. A berendezésektől begyűjtött adatok célja a teljes megmunkálási terület hatékonyságának növelése.

ogushi smartbox_rgb

A különböző berendezések hálózatba szervezését, valamint az adatok begyűjtését és integrált ellenőrzését a nyílt forráskódú, kifejezetten megmunkáló berendezésekhez használt MTConnect® kommunikációs protokoll és a MAZAK SMARTBOX™ hálózati csatlakozó egység teszik lehetővé. A MAZAK SMARTBOX™ amellett hogy megfelelő kiberbiztonságot szavatol a hálózatnak, egyben Fog Computing eszközként is szolgál, és decentralizált adatfeldolgozás valósít meg, jelentősen felgyorsítva ezzel az adatelemzést.

Régebbi, illetve az MTConnect® rendszerrel nem kompatibilis gépekhez a MAZAK SENSOR BOX egység használatos, amely a gép állapotára vonatkozó adatokat MTConnect® formátumra alakítja az adatgyűjtéshez.

Az összegyűjtött adatok megjelenítéséről és elemzéséről a SMOOTH MONITOR AX gondoskodik, az elemzés eredményei pedig visszakerülnek a gyártáshoz a termelékenység növelésére. 

Az Oguchi üzemegységben például megvizsgáltuk a hibajelzéssel járó leállásokat, hogy azonosíthassuk a hibajelek okát és gyakoriságát. Ezen adatokat a megelőző karbantartások megtervezésére használtuk, amivel felére csökkent az állásidő és javultak a működési mutatók. Ezen túlmenően vizsgáltuk a berendezés automatikus üzemben érvényes állapotát is, hogy azonosítsuk a kevésbé hatékony megmunkálási ciklusokat. Az adatelemzés a termelékenység növekedését eredményezte: a forgácsoló szerszámok és a megmunkálóprogram optimalizálásával jelentősen lerövidült a mellékidő. 

DSC_0396_rgb

A lemezacélok megmunkálásánál szintén javítani tudtunk a termelékenységen az adatok intelligens koordinálása révén. A lemezacél-megmunkáló területen egy Mazak lézeres megmunkálógép QR-kódot helyez el minden lemezen. E kód alapján hívhatók be a megmunkáló programok a következő hajlítási műveletnél, illetve regisztrálható és kezelhető a festési eljárás menete. Ezzel lecsökkent a darab azonosításához és a megfelelő program behívásához szükséges idő, ami a korábbi módszerhez képest 30%-kal jobb termelékenységet eredményezett.

A rendszer a gyártási tevékenységeket is digitális adatokká alakítja az összeszerelés és ellenőrzési folyamatok során. Az összeszerelési területen végzett tevékenységek eredményeit a korábbi papír alapú dokumentáció helyett tabletekről és más intelligens eszközökről viszik be és alakítják digitális adatokká. Az üzemben elhelyezett nagyméretű képernyők megjelenítik az egyes géprendelési számokhoz tartozó műveletek eredményeit, amely alapján a vezetők folyamatosan nyomon követhetik az összeszerelés előrehaladását. A folyamat képi megjelenítésével a műveletek közötti elakadások és a problémák azonnal felismerhetők, ami segít csökkenteni az összeszerelési időt. Gyártás közben az összes gyártási információ, beleértve a szerszámok és a mérések adatait is, digitális adatokká alakul, elősegítve a leszállított gépek információinak nyomon követését és a minőség javítását. A szerszámok és a mérőműszerek részletes előzményei szintén adatokká alakulnak, hogy ha bármilyen rendellenesség észlelhető, gyorsan azonosíthatók legyenek az érintett eszközökhöz tartozó gyártási folyamatok és cikkszámok, és meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket.

ISMART Factory nyújtotta megoldások

Gyártás során keletkező big data felhasználása

A Mazak iSMART Factory™ rendszerre való teljes átállással az Oguchi üzemben folyó valamennyi tevékenység – a rendelés beérkezésétől egészen a kiszállításig – digitális adatokká alakult, tökéletesítve ezzel a belső ellátási lánc irányítását, csökkentve a folyamatok közbeni raktárkészlet nagyságát, valamint az iránytáshoz és gyártáshoz szükséges időt. A jövőben a belső ellátási lánc irányítása mellett a termékek életciklusára vonatkozó információkat – a terméktervezéstől a karbantartási szervizig bezárólag – szintén digitális adatokká fogjuk alakítani, előtérbe helyezve ezzel a 3D CAD, ERP, MES és más rendszerek fejlett koordinálásával előálló gyártási big data használatát. Ezekkel az erőfeszítésekkel igyekszünk lecsökkenteni a fejlesztési és ezzel párhuzamosan a gyártási időt, hogy meg tudjunk felelni a szerteágazó piaci igényeknek.

A Mazak iSMART Factory™ fejlődése

A „Folyamatos gyárfejlesztés” elv mentén haladva (2017 Szingapúr, 2018 Inabe, majd a worcesteri üzem (Nagy-Britannia) is megkapta az iSMART Gyár™ státuszt) mi mindig az elérhető legmodernebb technológiákat alkalmazzuk, hogy a Mazak iSMART Factory™ rendszer fejlődése töretlen legyen, és világszinten hozzájárulhassunk a gyártás folyamatos innovációjához.

Mazak Oguchi gyára, 1981

Mazak Oguchi gyára, 1981

ForrásMazak

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]