Titán sztori – a megmunkálás jövőjének elkötelezettjei

Nehéz gyermekkorral, hosszú és akadályokkal teli úttal a háta mögött, azóta is tartó szakmai fejlődésen végtelen alázattal keresztül ment bajnok, aki a CNC kulcsszót célzó online keresések találati listájának egyik vezetője. Van a CNC, CAD és CAM szakmáknak sztárja? Ha igen, Titan Gilroy biztosan az egyik. Youtube csatornája 251 ezer feliratkozót számlál, a Titans Of CNC Facebook csoport pedig negyvenezer tagból áll. De ki ez a népszerű CNC-s fenegyerek, és mivel tehet hozzá akár a hazai szaktudás fejlődéséhez is?

titan20-20headshot-scaled

Sötét múltból, rögös úton

A mára ötvenes éveibe lépett forgácsoló cégtulajdonos útja Hawaii-ról indult. Itt született ugyanis, zűrösnek mondható környéken. Hogy életének célt adjon, és meg tudja védeni magát, boxolni kezdett. Tehetséges, sikeres és nagyon ígéretes nehézsúlyú amatőr volt, aki néhányszor bajba keveredett. Egy este azonban túl ment egy határon, szóváltásba keveredett és a harcos reflexek tökéletesen működtek. Tettéért bíróság előtt kellett felelősséget vállalnia. Három év letöltendő börtönbüntetést kapott, és ez az élmény kíséri őt a mai napig. Érzi és érti nehéz sorú, bajba jutott sorstársai világát, és lámpást tart nekik a sötétben, hogy kivezesse őket. És nem csak őket.

TitansBoxingPic-2Az első munkahelyén egy forgácsoló üzemben, CNC gépen dolgozott. A sportban megszokott versengés itt is jelen volt, új ellenfele az idő és a hatékonyság lett. A mindig tenni akarás vitte előre, hogy gyorsabb, hatékonyabb forgácsolási folyamatokat kreáljon. Ötleteit a költséghatékonyabb gyártásra vonatkozóan vitte munkahelyről munkahelyre, míg végül úgy döntött, hogy képességeit és tapasztalatait a saját cégében kamatoztatja.

A sikeres termelő vállalkozás vezetésén túl újabb és újabb célokat fogalmazott meg. Az egyik, hogy úgy oktassa a szakmáját, hogy az bárki számára elérhető, és az egész iparágra hatással legyen. Teszi ezt online, vagy a saját, erre a célra épített oktató intézményben. Nem feledve, honnan indult, az Egyesült Államok börtöneiben személyesen oktat, motivál, célt ad a normálisnak mondott útról lesodródott embertársainak. 

Online oktatás

Míg sokak számára az online oktatás jelentősége csak egy sajnálatos világjárvány idején került előtérbe, a CNC titánjai ezt évekkel korábban felismerték. A weboldalukon egy példásan felépített, egymásra épülő videós tananyagsorozat érhető el. Ismertetve és részletesen magyarázva a szakmai fortélyokat, a kezdők számára lehetővé válik az elmélet alapos elsajátítása angol nyelven. 

Esztergálási és marási alapokon túl, az első tananyagban szerepel még CAD és CAM szoftver ismertetése, hűtővíz kezelés, és szó esik egy üzem helyes működésének szakmai és logisztikai részleteiről is, amit egy erre a célra fejlesztett szoftveren keresztül mutat be.

Az építő kockák névre keresztelt oktatási szériában komplett alkatrészek CNC megmunkáló központon történő elkészítésén viszi végig a tanulni vágyót. Az alkatrész megtervezésétől a készre munkálásig maximális részletességgel ismerteti a teljes gyártási folyamatot.

ca-times.brightspotcdn.com

A Titánrakéta sorozat az előbbi megfelelője, CNC esztergára kidolgozva. Az esztergálás legjellemzőbb szerszámainak ismertetését követően, a modell elkészítésének és a megmunkáló program generálásának folyamatát bemutatva, elvisz a valós gyártás világába, ahol is lehetőség nyílik a szakma érdekességeinek, és nehézségeinek megismerésére. A tananyaghoz például mérési jegyzőkönyvet, szerszámozási tervet, modellt és rajzot is kínál.

A készülékezés művészete oktatási csomag az első, haladó szintű anyag. Az előbbi, 10-10 alkatrészből álló anyagokat átnézve, Titan ígérete szerint felkészülhet a tanuló a készülékek által való produktivitás maximalizálásra. Ez az a terület, amiben Ő igazán kibontakoztatta kreativitását, és az éles versenyben a konkurencia fölé emelkedett.

Ebben a sorozatban azt mutatja meg, hogyan tervezzen és készítsen egyedi munkadarab rögzítő készüléket az, aki nagy volumenben, ténylegesen kimagasló hatékonysággal akar dolgozni. A korábban is említett rajzi és 3D modelles dokumentáció itt is rendelkezésre áll.

Az öttengelyes oktató csomagot az az elképzelés hívta életre, hogy minden jól felszerelt és a piacon életben maradni akaró forgácsoló üzemnek szüksége van öttengelyes CNC megmunkáló gépre. A CAD és CAM programok adta tudás révén ezen gépek használata bár komoly tapasztalatot igényel, nem mondható elérhetetlennek, sőt. Az igazi hatékonyságuk abban rejlik, hogy a legbonyolultabbnak tűnő alkatrész is elkészíthető rajtuk két felfogásban, így a minden üzem számára legdrágább szerelési mellékidők megspórolhatók.

Egy máshol nem igen látható sorozatban betekintést enged a repülőgépipar által használt, speciálisnak mondható alapanyagok megmunkálásába. A különböző anyagból lévő alkatrészek forgácsolását hosszú, de remekül tagolt, részletekbe menő videók mutatják be. A mozgóképeken jól látszik a megmunkálás technológiája, tehát a pontos forgácsolási paraméterek is sőt, a megmunkáláshoz szükséges készülék elkészítésének folyamatán is végigmegy.

Példakép és segítő

ellison-technologies-doosan-titans-of-cnc

A nehéz gyermekkor és a börtönévek tanulsága mutatják neki az utat. Azon túl, hogy amerikai világcégeknek gyárt, és a világ kb 160 országából figyelik online oktatási tevékenységét, lehetőséget ad a tanulásra azoknak is, akiknek talán internet kapcsolatuk sincs. Ők pedig az útról letért börtönlakók.

A cél, hogy megmutassa nekik, hogy van másik út a boldoguláshoz, és hogy mikor a börtön nehéz vaskapuit maguk mögött hagyják, már egy olyan szakma legyen a kezükben, amivel azonnal dolgozni tudnak. Az évek alatt felszedett szakmai tudás és az oktatás egy fontos része ennek a küldetésnek, de talán nem a legfontosabb. Titan olyan meggyőző erővel szól az emberekhez, hogy elkezdenek hinni magukban, és amiben addig talán soha, hogy munkával is lehetnek sikeresek és boldogok. Ő maga a példa, ettől hitelesRészletesen dokumentált, és videók formájában megosztott szakmai életének egyik megható pillanata volt, mikor egy börtön számára CNC forgácsoló üzemet hozott létre, munkát és tanulási lehetőséget biztosítva az ott élőknek.

Ígéretes, fényes jövő

Texasban épülő, főleg oktatási, „tutorial” videók készítését szolgáló gyárában számos géptípus, szerszám és technológia kap helyet. Ennek tervezését és felépülését is nyomon lehet követni a YouTube-on. Olyan technológiák felé is nyitni látszik, amik eddig nem kaptak helyet a Titans Of CNC étlapján. Köszörülés és szikraforgácsolás, valamint az automatizálás érdekesnek ígérkező kérdésköreire várhatja a követő a válaszokat.

A Magyarországon CNC-vel foglalkozó szakemberek, érdeklődők számára is rengeteg tanulságot, tudást rejtenek ezek a videók. Eddig ismeretlen alapanyagok, kevésbé korszerű üzemekben nem látott eszközök, szerszámok és technológiák kerülnek bemutatásra, mutatva a szakma jelenét és jövőjét. És azok számára, aki erre nyitottak, némi motivációt, lelkesedést is adhat. Ugyanis a szakmai csapatból és a stábból olyan pozitív energia árad, aminek hiányában a hazai forgácsoló cégek jelentős része – és itt végtelen tisztelet a kivételnek – inkább savanyú, emulzió szagú olajos, kényszer szülte munkahely, mint egy szép hivatás szakmai szentélye.

Három dolog, amiért követem a CNC titánjait:

  1. Különböző típusú, tudású és képességű gépeken, más-más, de mindig a szerszámgépnek megfelelő szakmai témát mutat be. Egy gépnek soha nem a hátrányai, hanem a benne rejlő lehetőségek kerülnek előtérbe, amitől pozitív hangulatú, és nagyon tanulságos szakmai anyag áll össze.
  2. A saját életútját bele szőve személyessé válik a tartalmakkal való viszony, ugyanakkor hiteles is, hiszen hozzáértéséről és a szakma tiszteletéről, alázatról minden videóban tanúbizonyságot tesz.
  3. Oktatási anyagait ingyen kínálja, bárki számára a világon. Ezek minősége mégsem silány, sőt. A legmodernebb technológiákkal, eszközökkel, jól érthető módon, az elvárható legnagyobb szakmai részletességgel adja át azt a tudást, amit maga is használ élete során. És nem csak dolgozóknak, hanem vezetőknek is betekintést enged abba az értékrendbe és látásmódba, amivel Ő maga sikeressé tette vállalkozását.

SzerzőSipos Ádám

További információ:

A Titans of CNC hivatalos honlapján.

A Titans of CNC hivatalos YouTube csatornáján.

A Titans of CNC hivatalos Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]