Testreszabott szerszámgépek – UMET öttengelyes csőmegmunkáló berendezés

A Unique Method kft. ötödik éve foglalkozik saját fejlesztésű csővágó berendezések gyártásával. Legfrissebb gépüket a Kósa Műhely Kft.-nél helyezték üzembe.

umet_01

A Kósa Műhely Kft. egy családi vállalkozás, mely az évek során folyamatosan bővítette a szolgáltatási körét. Mára a külföldi elvárásoknak is megfelelve egyre nagyobb igény van a nagyobb szériák ütemezhető és nyomon követhető gyártására, ez indukálta az újabb fejlesztést. Látogatásunk középpontjában az új lézeres csővágó berendezésük áll, amely egy komplex beruházás keretében került a telephelyre. A berendezés különleges, hiszen amellett hogy ez az első Magyarországon gyártott öttengelyes csőmegmunkáló berendezés,  kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy rugalmasan, a vállalat gyártásához igazodva, változó alkatrészeket is ki tudjon szolgálni.

A gépről és a projekt megvalósításáról Horváth Ádámmal, a Unique Method Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

Ádám szerint, a csőmegmunkálásban minden anyagot és anyagvastagságot tökéletesen megmunkálni képes gép nem létezik. Éppen ezért nagyon fontos az optimalizálás, hogy az ügyfél az igényeire szabott géppel tudjon dolgozni, így ugyanis jelentősen nagyobb növekedést érhet el a termelékenységben, mint egy általánosan tervezett berendezéssel.

umet_03

Piackutatásuk szerint a külföldi megrendelőknél már elvárt követelmény az, hogy ne csak síkágyas termékek kerüljenek lézervágás alá, hanem szálanyag, cső, illetve zártszelvényből készülő termékek is lézerrel készüljenek. A lokális lemezipari cégeknél viszont a tömeggyártás helyett a változó feladatok megoldása a jellemzőbb. Így született az alapkoncepciója egy olyan lézeres szerszámgépcsalád kifejlesztésének, amely a regionális igényeket figyelembe véve nyújt valódi alternatívát az iparág hazai szereplőinek.

UMET márkanéven forgalmazott saját gépeik első tagja, a UniTube 6000 típusú csővágó lézergép volt, melyről egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

A sikertörténetről alábbi videónkban is tájékozódhat:

 

A napokban letelepített lézervágó berendezés gyártását egy felmérés előzte meg azzal kapcsolatban, hogy az ügyfél potenciálisan mekkora alkatrészeket és milyen volumenben fog gyártani. Ezt figyelembe véve, úgy tervezték meg az anyagmozgatást, hogy az optimalizálva legyen a leginkább előkerülő méretekre, de azért megoldható legyen vele a többi szélsőséges méret is. Ennek a rugalmasságnak hála egy igazán testreszabott megoldást tudtak üzembe helyezni.    

Az első gép letelepítése óta eltelt időszak visszaigazolta azt a koncepciót, hogy piacvezető beszállítókkal együttműködve, lokális magyar cégként képesek megfelelő támogatást adni a gépeik mellé. Így rugalmas, de stabil alapokon nyugvó szolgáltatást kínálnak.

umet_02

További információ:

A Unique Method Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]